Ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, se află în SUA, unde s-a întâlnit cu adjunctul Asistentului Secretarului de Stat, Bridget Brink.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Chișinău, șeful diplomației moldovene și adjunctul Asistentului Secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia au discutat despre ansamblul relației bilaterale dintre R. Moldova și SUA și, în special, despre oportunitățile noi de dezvoltare a Dialogului Strategic dintre cele două țări, cu accent pe aprofundarea cooperării în materie de securitate și apărare, și dimensiunea statului de drept.

Ministrul Tudor Ulianovschi a prezentat oficialului de la Departamentul de Stat progresele Republicii Moldova pe calea reformelor, ”accentuând angajamentul Guvernului pentru aprofundarea colaborării cu partenerii occidentali – Statele Unite și UE”.

De asemenea, cei doi oficiali au făcut un schimb amplu de opinii privind evoluțiile în procesul reglementării conflictului transnistrean, inclusiv perspectivele pentru anul curent în contextul președinției italiene a OSCE. 

Ulianovschi a evidențiat angajamentul Chișinăului pentru ”o relație bilaterală solidă, precum și pentru o cooperare robustă pe întreg spectrul de priorități de pe agenda bilaterală.

”Părțile au convenit continuarea în perioada imediat următoare, a dialogului politic la nivel înalt pentru aprofundarea și punerea în aplicare a dimensiunilor principale ale dialogului strategic”, se mai arată în comunicatul Ministerului moldovean de Externe.

În cadrul emisiunii ”Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, analistul economic Veaceslav Ioniță a afirmat că cel mai important lucru pe care Statele Unite doresc să-l facă în Moldova este asistență de transformare a țării. Din punct de vedere economic, Moldova nu reprezintă niciun interes pentru SUA, exporturile și importurile dintre cele două state este la nivel de 2%, relatează agenția IPN.

Potrivit lui, SUA acordă asistență financiară Republicii Moldova pentru că înțelege că, dacă economia unui stat este slab dezvoltată, atunci și nivelul de democrație este mai redus.