Mesajele transmise Republicii Moldova de către oficialii europeni devin din ce în ce mai dure. Ele vizează în mod special refuzul cronic al guvernării de a implementa reforme palpabile. Interviu cu șefului Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Report.md: - A trecut mai bine de o lună de la vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles. Am văzut niște reacții foarte dure din partea unor eurodeputați. Au trecut 100 de zile de când acest Guvern activează. Ați simțit cum se implementează reformele?

Pirkka Tapiola: - Noi monitorizăm cu mare atenție activitatea acestui Guvern. După cum știți, mesajele noastre adresate Guvernului au fost foarte clare: Am pus pe masă concluziile Consiliului European și așteptările pe care le avem de la Republica Moldova, am subliniat care sunt angajamentele noastre în ceea ce privește asocierea politică și integrarea economică.

Dacă ne referim la vizita premierului la Bruxelles - Moldova a prezentat un plan de acțiuni cu date foarte concrete. Noi analizăm acel plan și monitorizăm ceea ce s-a făcut deja. De la învestirea noului Guvern s-au făcut câțiva pași. Nu sunt sigur că mergem exact conform planul de acțiuni, dar am văzut că a fost desemnat un nou guvernator al Băncii Naționale... M-am întâlnit cu domnul Cioclea. A fost o întâlnire foarte constructivă. Am văzut că a fost adoptată Legea cu privire la Procuratură - Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Constituției pentru a putea fi mai aplicabilă noua lege. Dar aș vrea să văd a doua lege - cea referitoare la serviciile procurorilor.

Cât privește mesajele din ultimul timp ale Bruxellesului, aceste mesaje erau de așteptat. Noi am susținut Republica Moldova și suntem îngrijorați că lucrurile nu s-au schimbat. Și e firesc să ne întrebăm de ce?

Report.md: - De ce are nevoie mai mult Chișinăul în acest moment - de suport financiar extern sau de sprijin politic?

Pirkka Tapiola: - Moldova are nevoie, în primul rând, de reforme. Guvernul trebuie să implementeze riguros toate angajamentele asumate. Sprijinul nostru politic este condiționat de implementarea  reformelor de respectarea normelor democratice în Republica Moldova. În ceea ce privește ajutorul financiar, lucrurile sunt foarte clare: noi am elaborat un tabel de suport bugetar cu tot ce trebuie făcut în materie de macroeconomie și evitarea crizelor bancare.

Bruxellesul deja oferă suport politic - nu Guvernului, ci Republicii Moldova, pentru a reuși să implementeze reformele. Eu sper din suflet că un acord cu FMI, condiționat de reforme, va fi semnat și aceasta ne va permite să oferim ajutor în continuare. Mă refer la sprijin bugetar pentru Republica Moldova. Dar pentru aceasta e nevoie de o puternică voință politică internă de a reforma sistemul financiar-bancar.

Report.md: - Mai mulți analiști politici au sesizat, în ultima vreme, o activizare a relației Chișinăului cu Moscova. Vorbim despre vizita vicepremierului rus Grigorii Karasin la Chișinău și Tiraspol, după care vizita ministrului Galbur la Moscova... Apoi intervenția domnului Gubarev în problema transnistreană. Cum se văd de la Buxelles aceste schimburi de amabilități?

Pirkka Tapiola: - Tendința aceasta de a reduce totul la geopolitică, deseori, ne deviază atenția de la reformele care trebuie implementate. Cursul european înseamnă reforme, schimbări, democrație. Nu vreau să speculez pe tema relațiilor moldo-ruse. Știm că există niște probleme legate de comerț și este de datoria oricărui guvern să vrea să rezolve aceste probleme.

Rusia este un jucător strategic în regiune și cred că legăturile cu această țară sunt necesare. În ceea ce privește chestiunea transnistreană și vizita domnului Gubarev, pentru UE, identificarea unei soluții în problema transnistreaă este o prioritate politică. Noi vrem să vedem pași concreți în procesul de negocieri în formatul 5+2.

Report.md: - Am observat diferite aprecieri privind cota de imprementare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Guvernarea vorbește de 60% din prevederi îndeplinite, experții independenți – de cel mult 20%. Dumneavostră cum apreciați ceea ce deja s-a făcut?

Pirkka Tapiola: - Implementarea Acordului de Asociere este un proces de lungă durată. Angajamentele incluse în acel document sunt foarte complexe. De exemplu, vă amintiți de armonizarea legislativă care a avut loc anul trecut? Am deschis cea mai bogată și cea mai mare piață din lume pentru Moldova.

Imaginați-vă ce-ar fi ca Acordul să fie implementat în totalitate – ca Moldova să beneficieze de toate oportunitățile acelei piețe… Moldova ar deveni o locație foarte atractivă pentru investiții, pentru producătorii europeni și nu numai. Dar nu poți ajunge aici dacă nu combați corupția. Moldova trebuie să-și consolideze independența, să lupte eficient împotriva corupției, să inspire siguranță investiturilor... Sunt niște chestiuni care vor avea un efect direct asupra șanselor Moldovei de a beneficia de pe urma Acordului de Asociere.

Report.md: - Europarlamentarul român Andi Cristea sugera într-un interviu că în Republica Moldova  ar exista politicieni influenți care, de fapt, nu-și doresc o perspectivă europeană clară pentru Moldova, deoarece aceasta ar impune anumite condiționalități, cum ați spus și Dvs, lupta cu corupția, reforme palpabile, etc. Dvs ați sesizat asemenea reticențe din partea politicienilor de la noi?

Pirkka Tapiola: - Nu voi începe să discut despre fiecare politician în parte. Nu acesta este rolul meu ca ambasador. Dar niște lucruri evidente trebuie să le accentuez. Vorbim de mai mult timp despre faptul că legea trebuie să fie una pentru toți, despre depolitizarea instituțiilor de stat... Toți recunoaștem că aceste probleme există. Acum întrebarea: De ce există aceste probleme? Cred că fiecare poate să-și facă propriile concluzii.

Politicienii ar trebui să se gândească mai mult la interesul național, la felul în care dorim să arate societatea noastră în viitor. Iată ce definește fundamental un stat european. Așa că nu contează definițiile cu care jonglezi pe la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare – contează dacă ești pro-Moldova, dacă ești pro-propriul tău popor, dacă ești pro-societate democratică. Atunci vei fi și pro-european, deoarece UE înseamnă o viață mai bună prin respectarea regulilor democratice.

Nu vreau să interpretez comentariul bunului meu prieten Andi, dar voi spune doar că există un sentiment global în politica moldovenească: de multe ori am văzut situații când un anumit interes personal a prevalat asupra intereselor naționale, a fost în contrast cu interesul general al poporului. Întrebarea este - se poate schimba acest lucru?

Report.md: - În pofida sprijinului masiv venit în ultimii ani din partea UE, în pofida liberalizării regimului de vize, am văzut în sondaje că numărul euroscepticilor în Moldova crește. În 2009/2010, după căderea guvernării comuniste, cota pro-europenilor depășea 70%. Cum credeți, de ce se întâmplă asta?

Pirkka Tapiola: - Deoarece am fost foarte deschiși pentru Moldova, deoarece sprijinul nostru a fost foarte puternic, în mintea multora dintre moldoveni s-a creat o stare de așteptare. Și deoarece nu au urmat reforme palpabile pentru cetățeni, acele așteptări s-au transformat în dezamăgire față de o guvernare care s-a declarat pro-europeană. Oamenii au primit în schimb multă corupție.

Deci, oamenii s-au așteptat că după 2009 va avea loc schimbarea. Or, după evenimentele de atunci au apărut guverne care s-au declarat pro-UE, dar schimbarea n-a mai venit, reformele asupra cărora insistă UE nu s-au produs în ritmul în care am așteptat cu toții. Când ne întâlnim cu oameni de stat, care își asumă angajamente ferme în privința reformelor, noi îi credem pe acești oameni de stat.

În UE, dacă spui că faci ceva, faci. Dar UE nu poate face reforme în locul autorităților Republicii Moldova. Aceasta este responsabilitatea statului. Noi putem doar ajuta. Și am ajutat. Iar când așteptările s-au transformat în dezamăgire, oamenii au arătat cu degetul la UE și au spus: „Voi sunteți de vină!”.

Pe când noi nu am făcut decât să ajutăm, am oferit asistență, am trimis mesaje clare, foarte diplomatice, uneori mai directe, însă repet, noi nu putem face reforme în locul vostru. Dar eu deseori discut cu oamenii pe stradă și întâlnesc tot mai mulți oameni care cunosc adevăratele valori ale UE.

Citiți interviul complet pe site-ul colegilor noștri de la Report.md