Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de victime traficate în vederea exploatării sexuale sau în muncă din Europa.

Fie că vorbim de exploatare sexuală, prin muncă sau prin cerșetorie, victimele sunt traficate în special în Rusia, dar și în Orientul Mijlociu, estul Asiei și Uniunea Europeană (Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, România și Spania).

Trafic de persoane există și la nivel local. În Moldova, femeile și minorele (13-15 ani) sunt exploatate sexual în saloane de masaj, saune private. Clienții sunt de regulă "turiști sexuali" din Europa, Australia, Israel, Thailanda și SUA.

Numărul oficial al victimelor traficului de persoane în afara Moldovei, pe ani în ultimii cinci ani se ridică la aproape o mie de persoane, dar acestea sunt doar cele descoperite de autorități. În realitate, numărul victimelor este mult mai mare.

Un procent îngrijorător este cel al minorilor exploatați sexual, prin muncă sau folosiți la cerșit: 13%. Asta în condițiile în care media pedepsei pentru trafic de persoane a fost pedepsită în ultimii ani în Moldova cu 7,5 ani de închisoare, iar pentru trafic de minori cu 9,5 ani de închisoare.