Declarația a fost făcută de fostul președinte într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat ce înseamnă pentru el să treacă Prutul, fostul președinte al României a declarat: "A trece Prutul, înseamnă a pleca de acasă și a veni acasă. Pentru mine asta înseamnă Republica Moldova, tot timpul am simțit poporul Republicii Moldova ca fiind parte a poporului român; așa am fost și educat, și așa am și simțit".

Traian Băsescu este convins că în cele din urmă moldovenii se vor îndrepta spre Europa și nu spre Uniunea Euroasiatică, așa cum doresc unii lideri politici.

"Aici ați găsit lideri politici, partid, care să spună „nu, să nu mergem spre Uniunea Europeană, să nu mergem spre NATO, să mergem spre Uniunea Vamală, Uniunea Euroasiatică”. Or, ei valorifică exact aceste greutăți ale tranziției, dar spuneți-mi mie care dintre cetățenii moldoveni este cu ochii oblici de vrea Dodon să ducă în Uniunea Euroasiatică? Ce cultură euroasiatică sau slavă are în tradițiile lui poporul Republicii Moldova? Sunt români, sunt popor latin, ușor-ușor construcția occidentală a culturii cetățenilor Republicii Moldova va învinge", a declarat Băsescu.

Referitor la problema transnistreană, fostul șef al statului consideră actualul format "5+2" s-a dovedit neviabil.

"Poate să-l înlocuiască o discuție directă între cei interesați. Și cei interesați sunt: Federația Rusă, că are trupe acolo; Chișinăul, că-i parte a teritoriului național; Ucraina, că este vecină cu zona de conflict și, în același timp, Transnistria a fost cândva parte a teritoriului ucrainean; Bucureștiul, care-i foarte interesat de Moldova, dar și de securitatea pe frontiera de Est", a explicat Traian Băsescu.

Citiți interviul integral, pe www.europalibera.org/