Fostul președinte al României, Traian Băsescu, și soția sa Maria au depus cereri pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, a confirmat serviciul de presă al Președinției moldovene pentru Radio Chişinău.

Cererea de obținerea a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, și soția sa, pe 8 martie 2016, iar acum se află la etapa de avizare din partea mai multor instituții.

Ulterior, va fi examinată de către șeful statului, potrivit serviciului de presă al președinției R. Moldova.

Deși termenul legal este de un an, solicitarea fostului președinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba despre o persoană cu statut special, a precizat pentru Radio Chișinău, Ana Samson, consultant principal pentru relații publice al Președinției.

Traian Băsescu a declarat de mai multe ori că își dorește să devină cetățean al Republicii Moldova.

Pe 2 aprilie 2015, în prima vizită la Chişinău după plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a  declarat că va veni cu solicitarea de a deveni cetăţean al R. Moldova când o va permite situaţia politică din această ţară.

"Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat fostul preşedinteTraian Băsescu, aflat în vizită la Chişinău, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti, relatează Unimedia, preluată de Mediafax.