Compania de stat Transgaz a depus, printr-o firmă înregistrată la Chișinău, o ofertă de cumpărare a Vestmoldtransgaz, din vânzarea căreia Guvernul Republicii Moldova vrea să obțină minim 9 milioane de euro.

Transgaz a anunțat joi că Eurotransgaz SRL, societate înfiinţată la Chişinău al cărei unic asociat este, a depus cererea de participare la concursul investiţional de privatizare a Întreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz.

„I.S. Vestmoldtransgaz este operatorul de sistem de transport gaze naturale care gestionează pe teritoriul Republicii Moldova interconectorul Iaşi-Ungheni şi a fost inclus de Guvernul Republicii Moldova în lista companiilor scoase la privatizare în luna octombrie 2017. Eurotransgaz SRL a luat fiinţă în baza deciziei acţionarilor SNTGN Transgaz SA, exprimată prin Hotărârea nr. 10 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 12 decembrie 2017”, precizează comunicatul citat.

Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale și este controlat de statul român.

Anterior, Agerpres relatase, citând surse apropiate tranzacţiei, că oferta a fost acceptată de către autorităţile de la Chişinău, fiind conformă cu caietul de sarcini.

Potrivit unui anunţ al Agenţiei Proprietăţii Publice din Republica Moldova, citat de Radio Chişinău, preţul iniţial de vânzare al societăţii Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti (circa 9 milioane de euro). Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.