Trei puncte de trecere a frontierei dintre România și Moldova vor fi modernizate cu fonduri europene
Birourile vamale Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești vor fi modernizate cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Autoritatea de Management a Programului România-Moldova din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) din România au semnat vineri contractul de finanțare pentru proiectul "Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova, respectiv birourile vamale Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești”, în valoare de 10 milioane euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării
.În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de reconstrucție, reabilitare și dotare a birourilor vamale din zona de graniță româno-moldoveană de la Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiulești-Giurgiulești.
De asemenea, vor fi reabilitate drumurile din zona birourilor vamale și vor fi achiziționate echipamente IT (sisteme de supraveghere) și alte tipuri de echipamente (sisteme de iluminat și semnalizare etc) specifice activității vamale.
Liderul proiectului este Agenția Națională de Administrare Fiscală din România, care va implementa acest proiect în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați.
Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, din care fonduri europene 6,4 milioane de euro.
Durata proiectului este de 36 de luni.
Background
Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.
Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro.
Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România și Republica Moldova și va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluția către o regiune de prosperitate și bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre și nemembre ale UE care se învecinează.
Comentarii