Premierul moldovean Pavel Filip a avut întâlniri, miercuri și joi, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Oficialii au vorbit despre prioritățile politicii interne și externe a Republicii Moldova și progresele înregistrate în implementarea reformelor, relatează Deschide.md.

Premierul Pavel Filip a asigurat, miercuri, la Bruxelles, în întrevederea cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Republica Moldova rămâne ferm determinată pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE și realizarea angajamentelor asumate.

„Avem deja o serie de realizări importante în domeniul reformelor. Cu toate acestea, conștientizăm că trebuie să facem mai mult. Asigurarea independenței justiției, combaterea corupției, îmbunătățirea climatului de afaceri și investigarea fraudei bancare sunt dosare prioritare pentru noi. Vrem să fim un partener de încredere al UE, inclusiv în contextul pregătirilor pentru Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie 2017. Vom fi realiști și constructivi pentru a asigura succesul acestui eveniment”, a declarat Pavel Filip.   

La rândul său, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat rezultatele înregistrate și determinarea autorităților Republicii Moldova să persevereze în procesul consolidării democrației și a statului de drept, un element cheie în asigurarea realizării obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova, și a asigurat că susține Republica Moldova „pe calea reformelor”, relatează Deschide.md.

„Aveți tot suportul meu personal, precum și al UE în avansarea pe calea reformelor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Donald Tusk.

Filip, a avut, joi, o întrevedere și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia premierul moldovean și-a exprimat speranța că biroul NATO va funcționa la Chișinău cu începere din vara acestui an, procedurile de amenajare a oficiului fiind deja finalizate.

Acesta a subliniat că Biroul nu trebuie fie o sperietoare pentru cetățenii Republicii Moldova, iar în acest sens Guvernul își va asuma o comunicare mai eficientă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit exemplul statelor neutre, care colaborează cu NATO: Elveția, Austria, Finlanda, Suedia, cu care NATO are o colaborare extinsă și aprofundată. De aceea, potrivit lui Soltenberg, o astfel de colaborare este posibilă și cu Republica Moldova. „Nu este nicio contradicție în a fi stat neutru, așa cum este Republica Moldova, și, în același timp, să colaborezi cu NATO. Oficiul de la Chișinău va fi un birou civil, diplomatic; un asemenea birou există și la Moscova”, mai scrie Deschide.md.

Pavel Filip a menționat că temerile față de NATO țin de o mentalitate sovietică.

„Să nu uităm că suntem în secolul al XXI-lea, trăim în epoca informațională. Am vorbit despre crearea Centrului de reacție la atacurile cibernetice, am vorbit despre crearea unui Laborator de securitate cibernetică. Aceste lucruri trebuie privite puțin mai larg. Este firesc să dorești să înveți de la cei care au competență în acest sens”, a subliniat Filip.

„Acordul dintre Dodon și Uniunea Eurasiatică nu va avea nicio putere juridică”

De asemenea, Pavel Filip a declarat în cadrul întrevederii cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, că intenția lui Igor Dodon de a semna un memorandum cu Uniunea Economică Eurasiatică va avea nici un efect juridic, iar Guvernul și Paramentul vor declara acest document nul.

„Poziția Guvernului este fermă și a fost transmisă președintelui Igor Dodon. I-am transmis un document elaborat de că MAEIE prin care se demonstrează că acest acord nu are nicio putere juridică. Din fericire, Republica Moldova, conform Constituției, are un regim parlamentar. Parlamentul aprobă direcțiile de politică internă și externă. Este adevărat că, potrivit Constituției, și șeful statului, care nu este și proprietarul statului, are dreptul să negocieze, să ducă tratative și să semneze tratate internaționale, dar conform Legii cu privire la tratatele internaționale. Aceasta presupune ca fiecare document, fie memorandum sau tratat internațional, pentru a avea efecte juridice trebuie să fie ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Filip.

Premierul Republicii Moldova Pavel Filip efectuează, în perioada 29-31 martie, o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg și în Regatul Belgiei. La Bruxelles șeful Executivului va participa la cea de-a treia Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, unde va fi prezentat Raportul de progres privind implementarea Agendei de Asociere RM – UE.