Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri o tranșă de 50 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară (MFA) pentru Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Tranșa face parte din pachetul de asistență macrofinanciară de trei miliarde de euro pentru zece parteneri din cadrul politicii de extindere și de vecinătate, menit să ajute la limitarea efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus.

Sprijinul MFA este acordat prin împrumuturi la rate extrem de favorabile. Programul reprezintă o demonstrație concretă a solidarității UE cu partenerii săi, pentru a-i ajuta să răspundă la impactul economic al pandemiei de COVID-19.

"Sunt încântat că UE a plătit o nouă tranșă de 50 de milioane de euro în sprijin financiar acordat Republicii Moldova. Este o demonstrație concretă a angajamentului UE de a ajuta Republica Moldova să răspundă impactului social și economic al pandemiei de COVID-19. Aceste fonduri, alocate în urma îndeplinirii angajamentelor convenite, recunosc progresul țării în implementarea măsurilor necesare pentru a asigura un viitor mai stabil și mai prosper", a afirmat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Alocarea primei tranșe de 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova, conform programului de asistență macrofinanciară, a avut loc în noiembrie 2020. Țara a făcut progrese remarcabile de finalizare a condițiilor convenite cu UE pentru achitarea acestei a doua și finale tranșe de 50 de milioane de euro din actualul program de asistență macrofinanciară. Acestea includ măsuri importante pentru a îmbunătăți gestionarea finanțelor publice în sectorul sănătății, lupta contra corupției, măsuri de întărire a guvernanței și a statului de drept, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri.

Cu această alocare, UE a finalizat cu succes cinci din cele zece programe MFA de 10 de trei miliarde de euro, distribuind primele tranșe tuturor partenerilor.