UE a aprobat joi un nou pachet de asistență bugetară destinat Republicii Moldova pentru a sprijini o serie de reforme din domeniile statului de drept și dezvoltării rurale.

Comisia Europeană a aprobat plata unei sume de aproape 25 de milioane de euro sub formă unei asistențe bugetare pentru Republica Moldova, pentru a ajuta guvernul acestei țări să realizeze reforme esențiale în domeniile poliției, combaterii corupției și a spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale, care vor aduce beneficii cetățenilor acestei țări. 

Această plată urmează celor două aferente sprijinului bugetar făcute în iulie (14,54 milioane de euro) și în 18 octombrie (14,35 milioane de euro), precum și primei tranșe a asistenței macrofinanciare, anunțată recent (30 de milioane de euro).

Comisia și-a reluat în iulie sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, după ce a suspendat aceste plăți timp de aproape doi ani din cauza deteriorării situației statului de drept din această țară. În urma schimbării de guvern care a avut loc în luna iunie, autoritățile Republicii Moldova au lansat un proces de reforme structurale semnificative și substanțiale, proces care a permis UE să își reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară către Republica Moldova.

Potrivit Comisiei Europene, de la ultima plată aferentă sprijinului bugetar, guvernul de la Chișinău a continuat punerea în aplicare a programului de reforme în cadrul Acordului de asociere UE-Republica Moldova, luând, printre altele, măsuri suplimentare luate de Cabinetul condus de Maia Sandu pentru a aborda problema corupției și a lipsei de independență a sistemului judiciar.

În cursul acestui proces, Republica Moldova a solicitat Comisiei de la Veneția din cadrul Consiliului Europei să avizeze proiectul de lege având drept obiectiv reforma Curții Supreme de Justiție și a Procurorului General. Guvernul și-a demonstrat angajamentul de a ține seama de aceste recomandări.

Conform observatorilor independenți, primul tur al alegerilor locale a avut loc în întreaga țară la 20 octombrie într-o atmosferă "calmă și competitivă, cetățenii putând vota în deplină libertate".

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza atent în continuare situația politică, inclusiv în ceea ce privește turul al doilea al alegerilor locale din 3 noiembrie. De asemenea, vor evalua în continuare îndeplinirea condițiilor înainte de a efectua noi plăți către Republica Moldova.

UE ar putea aloca, în următorii 7 ani, peste un miliard de euro Republicii Moldova, a declarat  recent, Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu Parlamentul R. Moldova, într-un interviu pentru TVR Moldova.