Republica Moldova a obținut o finanțare de 92 milioane de euro pentru construcția unei conducte de gaz între România și Chișinău.

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) pun la dispoziție un pachet financiar de 92 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni, care leagă sistemele de transport de gaze naturale din România și Republica Moldova, scrie Profit.ro.

BERD și BEI vor contribui, fiecare, cu 41 de milioane de euro la proiect, în timp ce UE oferă un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi virate companiei moldovene de stat Vestmoldtransgaz, cea care se ocupă de extinderea gazoductului până la Chișinău, potrivit unui comunicat al BERD.

Conexiunea de gaze dintre România și Moldova a fost construită în 2014 între Iași și Ungheni, dar încă nu funcționează la capacitate maximă. Autoritățile moldovene au anunțat anul acesta că extinderea interconectorului către Chișinău este programată a fi finalizată la finele anului 2018, față de luna mai 2018, care era termenul inițial.

Investiția României în gazoductul Iași-Ungheni a fost de 26 de milioane de euro, din care 7 milioane de euro au fost atrase din fonduri europene.

Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, care acoperă peste 90% din consum. Ca parte a acordului de împrumut, guvernul moldovean a promis că va implementa un pachet de reforme menite să promoveze liberalizarea pieței de energie și creșterea competiției în domeniu.