Un purtător de cuvânt al CE a declarat că UE încurajează relaţiile economice şi politice ale statelor cu care derulează acorduri de asociere cu alţi "parteneri", în special cu vecinii.

Întrebată miercuri de reacția Uniunii Europene față de primirea de către Chișinău a statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că "ţine de R. Moldova să-şi definească relaţiile cu UEE". 

În acelaşi timp, UE se aşteaptă ca R. Moldova "să-şi respecte integral obligaţiile în cadrul Acordului de Asociere şi a Acordului DCFTA", subliniind că îndeplinirea acestor obligaţii va aduce "beneficii considerabile şi îmbunătățirea tangibilă a calităţii vieții cetățenilor moldoveni".

Purtătoarea de cuvânt a reamintit că Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al R. Moldova, mai mult de jumătate din schimburile comerciale ale Chişinăului realizându-se cu UE. 

Pe de altă parte, Nagila Massrali a declarat că "angajamentele care decurg din DCFTA şi Acordul de Asociere nu împiedică dezvoltarea unor relaţii economice şi politice cu alţi parteneri, în special cu vecinii".

"Dimpotrivă, încurajăm acest lucru", a afirmat oficialul european.

Prorusul Igor Dodon a declarat încă din campania electorală că doreşte ca R. Moldova să renunţe la Acordul de Asociere cu UE şi să adere la Uniunea Economică Eurasiatică -  din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan.

După ce a devenit preşedinte, Dodon şi-a nuanţat discursul referitor la Acordul de Asociere, dar a făcut demersuri privind apropierea de UEE.

Luna trecută, el s-a adresat președintelui Consiliului suprem al Uniunii Economice Euroasiatică, Almazbek Atambaev, cu solicitarea de a acorda Republicii Moldova statutul de observator în cadrul Uniunii.

Pe 14 aprilie, președinții celor cinci state membre ale Uniunii au decis, la reuniunea Înaltului Consiliu al UEE, care s-a desfășurat la Bișkek, să acorde R. Moldova statutul de observator, după cum a scris Igor Dodon, pe pagina de Facebook.