Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică, a anunțat șefa executivului european, Ursula von der Leyen.

Compania rusă Gazprom a avertizat sămbătă Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chișinău nu plătește integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie și octombrie, în timp ce negocierile dintre cele două părți sunt în impas și din cauza prețului cerut de societatea rusă pentru un nou contract.

Ca urmare, Republica Moldova a declarat starea de urgență în sectorul energetic și a început să caute variante alternative de aprovizionare cu gaze naturale, încheind unele înțelegeri cu companii din Polonia, Olanda, în timp ce sunt purtate discuții și cu guvernul ucrainean.

Într-o discuție telefonică susținută marți, Ursula von der Leyen a asigurat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situației legate de criza gazelor.

Miercuri, von der Leyen s-a întalnit cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, în contextul reuniunii Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova ce va avea loc joi, la Bruxelles.

Într-o postare pe Twitter, șefa Comisiei a anunțat că discuțiile de joi vor întări cooperarea dintre UE și Republica Moldova.

„În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze actuala criză energetică”, a continuat von der Leyen.

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan spune că, prin acest ajutor, UE dovedește din nou că este adevăratul prieten al Republicii Moldova prin ajutorul oferit pentru gestionarea crizei energetice.

„Ajutorul oficial oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova, care tocmai a fost anunțat de Comisia Europeană, confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al Republicii Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Guvernul de la Chișinău au o credibilitate internațională mai mare decât orice alte guverne și președinți care au condus Republica Moldova în ultimii 30 de ani și, de aceea, pot obține avantaje concrete pentru cetățeni de la partenerii internaționali”, a spus Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova.