Un convoi format din 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite a plecat marți din Piața Victoriei din Capitală spre Republicii Moldova.

Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip  FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar.

 

Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Transportul echipamentelor va fi realizat cu camioane ale Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

 

"În urmă cu 30 de ani a avut loc trecere liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele de <<Podul de Flori>>, manifestație la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, Guvernul face un gest umanitar pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă", a spus Ludovic Orban.

La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apării, general- locotenent Daniel Petrescu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Șeful DSU, Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigada Dan-Paul Iamandi.