Un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit în Republica Moldova, în raionul Cantemir. Elicopterul avea patru persoane la bord, care au fost găsite decedate. Toți membri echipajului SMURD erau români.

UPDATE Primarul localității Haragîș, care se află la fața locului, a confirmat că toate cele patru persoane care se aflau în elicopter au decedat, trei dintre ele fiind carbonizate, conform protv.md. Ministerul Afacerilor Interne confirmă informația.

Un medic și un asistent de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași sunt printre cele patru persoane care și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, scrie news.ro.

Este vorba despre asistentul medical Gabi Sandu, în vârstă de aproximativ 30 de ani, și de medicul Mihaela Dumea, în vârstă de aproaximativ 40 de ani, conform managerului spitalului, Ioan Bârliba, citat de news.ro.

În elicopter se mai aflau pilotul Doru Gavril și copilotul Voicu Șoican, cei doi fiind angajați ai Inspectoratului Genewral de Aviație, conform acelorași surse.

Primarul a spus că elicopterul căuta un loc să aterizeze, lângă pădure, el confirmând că în zonă plouă puternic și este ceață. El a mai adăugat că imediat după prăbușirea elicopterului au avut loc mai multe explozii.

"Elicopterul căuta un loc de așezare. În pădure este un loc sportiv, un teren de fotbal. Stadionul este undeva la 100 de metri în pădure. Îndată după incendiu au apărut explozii de la rezervoarele de petrol. Sunt patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Localnicii sunt neliniștiți și îndurerați. Au văzut mâini, picioare rămase prin copaci", a declarat primarul localității Haragîș, transmite news.ro.

Elicopterul a fost cumpărat în 2012 de către Ministerul Sănătății cu 5 milioane euro și era singurul din dotarea SMURD Iași, având toate aparatele de intervenție specifice.

***

Elicopterul SMURD Iași s-a prăbușit în satul Haragîș din raionul Cantemir, la aproximativ 100 de metri de o pădure din zona localității, în apropierea frontierei cu România. El avea patru persoane la bord, membri ai echipajului, pilotul, copilotul, medic si paramedic SMURD. 

Aparatul zbura spre Cahul pentru a prelua un pacient ce urma să fie transportat la un spital din Chișinău, mai exact, un cetățean american aflat în stare foarte gravă, intubat și ventilat mecanic, după cum a declarat pentru news.ro coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Martorii din Capaclia, localitate învecinată satului Haragâș, susțin că elicopterul zbura cu un zgomot straniu, iar apoi au văzut fum și o fâșie de foc.

În zonă plouă torențial, iar cel mai probabil prăbușirea a avut loc din cauza condițiilor meteo nefavorabile, conform Unimedia.

Elicopterul a dispărut de pe radar la ora 14.13.

În această dimineață, echipajul SMURD a mai efectuat un zbor la Chișinău, iar acum se afla la cea de-a doua misiune, transmite ProTV Moldova.

"În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova ", se arată pe site-ul Ministerului de Interne din Republica Moldova.

Aceasta urma să fie cea de-a 20 misiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.