Uniunea Europeană va oferi 250 de milioane de Euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși criza energetică, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, aflată în vizită la Chișinău.

Șefa executivului european a declarat într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu că 100 de milioane vor fi oferite ca grant, iar altele 100 – sub formă de credit, relatează Radio Chișinău.

De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat încă un ajutor de 50 de milioane de euro ca suport bugetar, bani ce vor fi destinați pentru compensarea facturilor.

Maia Sandu a mulțumit partenerilor europeni pentru susținere în contextul în care din cauza războiului purtat de Rusia în Ucraina, R. Moldova traversează cea mai gravă criză energetică de la obținerea independenței.

În acest sens, conectarea R. Moldova la sistemul energetic european  ENTSO-E este un adevărat colac de salvare, când nu mai putem cumpăra energie nici din Ucraina și nici de la centrala de la Cuciurgan, a spus Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a mulțumit României, grație căreia astăzi cetățenii din Rep. Moldova au curent electric în case.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu a subliniat că decizia nejustificată a concernului rus Gazprom de a reduce volumele de gaze livrate R. Moldova este una politică și nu comercială.