Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, spune că subiectul independenței sistemului de justiție și a instituțiilor publice persistă în discuțiile cu liderii moldoveni, transmite Agerpres.

Uniunea Europeană va urmări dacă instituțiile din Republica Moldova vor funcționa în mod independent, a afirmat marți seara ambasadorul UE, potrivit Radio Chișinău, care citează portalul IPN.

În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, șeful misiunii UE în Republica Moldova a recomandat guvernului condus de premierul Maia Sandu să adopte cât mai rapid măsuri pentru reformarea justiției.

În acest context, Peter Michalko a amintit că UE a susținut și în trecut reformele în Republica Moldova, dar nu a putut să ofere atunci sprijinul financiar necesar pentru că nu existau rezultate. El a subliniat că susținerea Uniunii Europene va fi bazată pe criteriul 'eficienței', cu condiția ca rezultatele respectivelor reforme să fie palpabile.

Șeful delegației UE la Chișinău a spus că apreciază voință politică a noii guvernări pentru a progresa în schimbările promise. 'Ceea ce noi vedem este voința și pași concreți spre reformarea justiției, o prioritate în îmbunătățirea mediului de afaceri, domeniu extrem de important pentru Republica Moldova pentru ca ea să poată utiliza toate șansele oferite de Acordul de asociere la UE', a afirmat Peter Michalko.