Fostul premier moldovean Vlad Filat, eliberat marți din închisoare înainte de termen, susține o conferință de presă începând cu ora 15:00, relatează Report.md.

În ajun, el a menționat într-un interviu că nu intenționează să revină în politică și că principala sa sarcină este să repare prejudiciul de imagine adus persoanelor apropiate.

 

Conferința de presă poate fi urmărită LIVE.


În octombrie 2015, Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Șor, principalul protagonist în dosarul celebrei fraude bancare de un miliard de dolari, din 2014, din sistemul bancar al Republicii Moldova.

În iunie 2016, fostul premier a fost condamnat, urmare a unui proces desfășurat în condiții de maximă opacitate, la 9 ani de închisoare. Filat nu și-a recunoscut vina, el susținând că ar fi victima răfuielii oligarhului Vlad Plahotniuc, care controla politic, prin PDM, justiția și organele Procuraturii.

În iunie 2019, regimul Plahotniuc a căzut. Atât Vlad Plahotniuc, cât și Ilan Șor, care între timp a devenit lider de partid și deputat (deși condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare), au fugit din Moldova prin regiunea separatistă transnistreană, ajutați de ofițeri ruși de securitate.