Oligarhul moldovean, care este învinuit de tentativă de omor în Federaţia Rusă, a fost dat în urmărire internaţională, a declarat pentru Jurnal TV purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Basmannîi din Moscova, Iunona Ţariova.

"A fost emis un mandat de arestare. El se află în urmărire internaţională. Învinuitul poate fi arestat doar în cazul în care el se află în urmărire internaţională. Este acuzat potrivit articolelor 30 şi 105 din Codul Penal al Federaţiei Ruse. De alte informaţii nu dispun, acum materialele se află în instanţă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a instanţei din Moscova, potrivit Jurnal TV.

Hotărârea judecătoriei de sector din Moscova a fost contestată într-o instanţă superioară.

Presa rusă scrie că şeful PD ar fi fost implicat în omorul cu deosebită cruzime a cel puţin două persoane, iar crimele ar fi avut loc în afara Federaţiei Ruse. Şeful PD, care are şi cetăţenie rusă, este învinuit de tentativă de omor comisă de un grup organizat, motivată de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă.

Potrivit agenţiei de prese ruse Rosbalt, care citează o sursă din cadrul instituţiilor judiciare din Rusia, Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal pe numele liderului PD.

Rosbalt, preluată de Jurnal TV, precizează că o tentativă de asasinat, legată de numele lui Plahotniuc, a avut loc în martie 2012, la Londra, asupra lui Gherman Gorbunţov. Killerul Vitalie Proca, care a deschis focul asupra bancherului rus, a fost reţinut la Moscova şi apoi extrădat în România.

Începând cu luna aprilie a acestui an, oligarhul Vladimir Plahotniuc este şi în vizorul instituţiilor de drept din România, fiind vizat într-o anchetă pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Investigaţia a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de către Veaceslav Platon în august 2016, pe când afaceristul era la Kiev.