Analistul Fundației Jamestown din Washington, Vladimir Socor, a vorbit, într-un interviu pentru report.md, despre influența oligarhului Vlad Plahotniuc asupra vieții politice din R. Moldova, despre alegerile prezidențiale și despre Transnistria.

Report.md: Domnule Socor, tocmai s-a încheiat la Chișinău a doua reuniune a  Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. Deși ni s-a reproșat din nou mimarea reformelor, s-a spus că suntem, totuși, într-un trend ascendent. E o figură diplomatică sau chiar începem să trăim mai bine?

Vladimir Socor: Cred că cetățenii Republicii Moldova încă nu simt nimic din aceste reforme. În genere, acest cuvânt este folosit prea des și sensul lui a devenit destul de neclar. Prefer să discut despre măsuri în interesul cetățenilor - începând cu lupta împotriva corupției oficializate la cel mai înalt nivel, măsuri în favoarea cetățenilor - acesta cred că este cuvântul potrivit în loc de reforme.

Reformele nu se văd. Dimpotrivă, gruparea din jurul domnului Plahotniuc a monopolizat controlul asupra economiei controlate de stat, asupra economiei particulare la nivel macro și asupra fluxurilor financiare. Această grupare nu are cum să fie interesată de reforme, deoarece acestea i-ar limita puterile și posibilitățile de îmbogățire pe seama statului.

Report.md: Credeți că guvernanții de la Chișinău au reușit să convingă partenerii europeni că iată-iată vin reformele?

V.S: Eu cred că guvernarea de la Chișinău nu a reușit să convingă pe nimeni deși face eforturi foarte puternice în acest sens. Vizita lui Vlad Plahotniuc la Washinton, apoi invitația unor oameni de afaceri și politicieni proeminenți din Europa la o sesiune a Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, pe care tot el o patronează, eforturi la nivelul propagandei se fac, dar rezultatele nu se văd și cred că nici nu se vor vedea, deoarece după constituirea noii majorități parlamentare și după instaurarea noului Guvern, domnul Plahotniuc și-a instalat oamenii săi în posturi cheie, iar acum are controlul total asupra guvernării.

Report.md: Vizita lui Vlad Plahotniuc la Washington, participarea lui Jose Manuel Barroso la forumul economic de care ați pomenit și Dvs – să înțelegem că Plahotniuc a fost acceptat de prietenii externi ai Moldovei?

V.S: Prin aceste vizite cred că Vlad Plahotniuc încearcă să demonstreze că este acceptat de Occident. În ceea ce privește întâlnirea domnului Plahotniuc cu Victoria Nuland, care este subsecretar de stat al SUA, trebuie să remarcăm că tot ceea ce s-a arătat la TV la Chișinău despre această vizită a provenit de la Partidul Democrat controlat de el și de la mass-media subordonată lui.

Propagandiștii dânsului au trâmbițat intens despre vizita domniei sale la Washington în timp ce Departamentul de Stat American și Victoria Nuland nu au comunicat absolut nimic. Ar fi fost util ca din partea Departamentului de Stat de la Washington să fie publicată o clarificare. Acest lucru, însă, nu s-a făcut și Vlad Plahotniuc a reușit să controleze fluxul informațional și să inducă ideea că a fost acceptat de Washington. Dar nu are decât o fotografie publicată pe internet cu niște zâmbete politicoase.

Îmi amintesc că acum câțiva ani, domnul Plahotniuc  a convocat la Chișinău o altă conferință de genul forumului de miercuri la care, în calitate de vorbitor, l-a invitat pe fostul ministru de Externe al Franței,  Dominique de Villepin, pe atunci aspirant la fotoliul de prim-ministru în Hexagon... Acel gest a rămas, însă, fără nici un răspuns.

Între timp, Vlad Plahotniuc a devenit mult mai bogat așa încât se pare că poate să-și permită să finanțeze o mulțime de astfel de evenimente propagandistice folosind, probabil, între altele și banii obținuți din controlul fluxurilor financiare ale statului.

Report.md: Un candidat comun al dreptei pro-europene ar fi în măsură să salveze cursul european?

V.S: Poți fi pro-european și de stânga și nu este neapărat să fii de dreapta pentru a fi și pro-european. Eticheta pro-europeană este una valabilă, dar expresia „cursul european” sau "parcursul european” cred că și-a pierdut sensul. S-a vorbit din 2009 încoace despre păstrarea, menținerea sau salvarea cursului european, dar acesta a încetat, cred eu, în 2013 - cel târziu în 2014, atunci când Vlad Plahotniuc a făcut pasul decisiv de capturare a statului prin acapararea instituțiilor de ocrotire a legii și anti-corupție. Prin urmare, alegerile din 2014 au confirmat sfârșitul cursului european, furtul miliardului și garanția bancară din partea Guvernului.

Deci, cursul european nu mai există! Este inutil să mai vorbim despre o dorință care de doi ani încoace nu se mai realizează. Mult mai avantajos ar fi să vorbim despre eradicarea corupției și scoaterea statului din captivitate, după care să fie organizate alegeri prezidențiale, iar apoi parlamentare libere. Acum clasa politică trebuie să se concentreze asupra scoaterii statului din captivitate în două etape: prima - în cadrul scrutinului prezidențial din toamnă; a doua - la alegerile parlamentare de peste doi ani și ceva.

Citiți interviul integral pe report.md.