Șefa Comisiei Europene le-a explicat eurodeputaților, reuniți în sesiune la Bruxelles, de ce a recomandat acordarea statului de stat candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

„Moldova a făcut pași decisivi către Europa. Cu un mandat clar din partea cetățenilor ei”, a spus Ursula von der Leyen, într-o dezbatere din Parlamentul European în pregătirea summitului UE de joi și vineri.

Moldova este pe un traseu pro-reformă reală, în luptă cu corupția și pe o cale europeană „pentru prma dată de la dobândirea independenței”, a spus șefa Comisiei.

De aceea, a explicat ea, Republica Moldova merită o perspectivă europeană și statutul de stat candidat, chiar și cu recunoașterea faptuluică țara mai are de îndeplinit o serie de reforme importante înainte de începerea negocierilor.

„În special, economia și administrația sa publică necesită eforturi majore. Dar dacă liderii țării mențin actualul curs, și eu cred că îl vor menține, țara are potențialul de a se ridica la înălțimea cerințelor”, a punctat von der Leyen.

Comisia Europeană a recomandat săptămâna trecută acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, cu condiționalități legate de continuarea reformelor. Georgia, care a cerut și ea să adere la UE, va trebui să efectueze unele reforme înainte de a obține statutul de candidat.

„Revine acum Consiliului European să ia o decizie și să se arate la înălțimea responsabilității istorice care ține de noi”, a spus Ursula von der Leyen.

„Ucraina a dovedit, și asta încă înainte de război, că este pe calea cea bună. În acești ultimi ani, ea a efectuat în puțin timp mai multe reforme decât în cursul ultimelor decenii. Datorită acordului de asociere din 2016, ea deja a pus în aplicare circa 70% din regulile, normele și standardele UE”, a mai spus șefa Comisiei.