Liderul comuniștilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, nu exclude o fuziune a PCRM cu PDM pentru a da jos actuala guvernare, în timp ce democratul Andrian Candu spune că nu s-a discutat acest lucru, dar "niciodată să nu spui niciodată” în politică.

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), a declarat că, pentru a da jos actuala guvernare, ar putea vota cu partidele de stânga și că susține ideea de alegeri anticipate.

În cadrul emisiunii "Politica” de la TV 7, el nu a exclus, în acest context, nici o fuziune a PCRM cu PDM - partid aflat în coaliția de guvernare, relatează Unimedia.

"Nu se exclude nimic și nu pot spune nimic categoric. Noi trebuie să nu ne gândim la mine sau la funcția mea de președinte, sau la funcțiile pe care le vom ocupa noi, ca membri de partid, noi trebuie să ne gândim ce facem mai departe cu Moldova, trebuie să ținem cont de problemele oamenilor”, a afirmat Vladimir Voronin.

Totodată, liderul comuniștilor a susținut că ar accepta să voteze cu PSRM pentru a demite guvernul și pentru a scăpa țara de actuala alianță de guvernare.

"Noi suntem în așa situație că posibil pentru a da jos această guvernare, PCRM este gata să voteze în Parlament, alături de PSRM și alte partide. Vom fi nevoiți să votăm demisii în lanț pentru a scăpa țara de alianță”, a precizat Voronin. 

În noiembrie 2011, când Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc au plecat din PCRM pentru a fonda PCRM, Voronin i-a numit trădători și a declarat în repetate rânduri că nu va vota niciodată cu "trădătorii”, amintește Unimedia.

Andrian Candu (PDM): Oricând sunt posible fuziuni

"Nu am discutat acest subiect în partid și îmi pare că sunt speculative aceste declarații. Totuși, viața politică arată că totul e posibil. Niciodată să nu zici niciodată, nimic nu este exclus. Oricând sunt posibile anumite fuziuni și aici vorbesc nu doar de PDM, PCRM, dar per general. Viața politică este ca viața unui om, imprevizibilă”, a declarat deputatul PD Andrian Candu, referitor la afirmațiile lui Vladimir Voronin.

"Dacă actuala clasă politică nu reușește să producă reforme de anvergură, atunci ea trebuie să se reformateze schimbând fețele sau poate chiar și partidele”, a mai spus Candu.

Vlad Filat: Nu e vorba de mandatul actualei alianțe

Liderul Partidului Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM), Vlad Filat a declarat, întrebat cum ar fi afectată actuala coaliție de guvernare de o fuziune PCRM-PDM, că, din ce a înțeles el, "despre această fuziune se vorbește prin prisma alegerilor parlamentare anticipate și nu e vorba de mandatul actualei alianțe”.

"Acum trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut noi, iar misiunea pe care o avem este cît se poate de clară: să asigurăm stabilitate politică, să menținem actuala coaliție de guvernare și să continuăm integrarea europeană a Republicii Moldova”, a subliniat Filat, într-un interviu acordat publicației Tribuna.

 Majoritate "știrbă”

Partidul Liberal Democrat din R. Moldova, Partidul Democrat din R. Moldova și Partidul Liberal au format în iulie Alianța pentru Integrare Europeană-3, după demisia guvernului condus de premierul Chiril Gaburici.

Pe 17 septembrie, deputatul liberal-democrat Petru Știrbate a anunțat că părăsește PLDM, motivându-și decizia prin faptul că partidul traversează o criză majoră de credibilitate.

El a spus că a luat decizia de a activa în calitate de deputat independent.

PLDM a susținut, într-un comunicat de presă, că plecarea lui Știrbate este o tentativă de denigrare a partidului, orchestrată atât din interior, cât și din exteriorul țării. Totodată, i-a cerut deputatului să-și depună mandatul obținut cu sprijinul formațiunii.

Prin plecarea lui Știrbate, AIE3 rămâne cu 51 de mandate, minimul necesar pentru o majoritate parlamentară.

În interviu acordat publicației Tribuna, Filat a evitat să spună ce se va întâmpla dacă, așa cum se zvonește, încă un deputat s-ar retrage din coaliție.

"Tare mi-aș dori ca toți deputații din alianța de guvernare să înțeleagă importanța istorică a momentului pe care-l traversăm, să înțeleagă că au fost votați de cetățeni ce-și doresc un viitor european și că nu au nici un drept să-și bată joc de votul cetățenilor, folosind mandatul de deputat după cum le dictează interesele de moment”, a spus Filat.