PDM și-a anunțat retragerea de la guvernare după ședința Consiliul Național Politic de vineri. Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, a anunțat că guvernul Filip își încetează activitatea începând de astăzi, 14 iunie.

UPDATE

Două avioane private au decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău.Unul a aterizat deja la Odesa.

Conform unor surse Report.md, în total ar urma să zboare 7 aeronave private.

TV8 a difuzat imagini video cum în fața Serviciului Vamal ar fi scoase documente care sunt arse.

Al treilea avion privat a decolat de pe Aeroportul Chișinău.

+++

Klaus Iohannis salută ultimele evoluții, din cursul zilei de astăzi, în situația politică din Republica Moldova:

”Aceste evoluții au avut loc în contextul vizitei pe care Consilierul Prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chișinău.

Din delegația condusă de Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu au mai făcut parte Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cu prilejul tuturor întâlnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost făcut inclusiv în contextul pregătirii unui mare marș în cursul zilei de duminică, 16 iunie a.c., în centrul capitalei Chișinău.

Toți factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situației de ordine publică din Republica Moldova și destabilizarea acesteia. De asemenea, reprezentantul României a făcut un apel la dialog politic pentru soluționarea cât mai rapidă, pe cale pașnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept.În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat importanța crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de asociere cu UE și a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană.

De asemenea, Consilierul Prezidențial pentru politică externă a subliniat importanța continuării Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și a proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare.

Totodată, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și Președintelui Klaus Iohannis pentru poziția României privind situația politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum și pentru scrisoarea adresată de Președintele României instituțiilor europene pe data de 12 iunie a.c.

În cadrul discuției cu Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, și a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”.

+++

Totuși, el a menționat că „atâta timp cât hotărârile Curții Constituționale rămân în vigoare, Guvernul care se va instala va functiona ilegal”.

„Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge, în cele din urmă, la alegeri anticipate - singura formă în care se poate soluționa criza. PDM rămâne deschis dialogului”, a mai spus Cebotari, potrivit Report.md.

„Decizia noastră are efectiv politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere, lucru pe care îl vorbim de mai multe zile. Decizia noastră nu va soluționa problema blocajului politic și instituțional în care țara se află.Sarcina preluării în totalitate a guvernării trebuie să fie rezolvată de binomul PSRM-ACUM. Am fi dorit să luăm decizii prin care guvernarea să fie preluată legal, dar nu s-au putut găsi compromisuri care puteau rezolva întreaga criză.


Infiderent de solutii, câtă vreme avem deciziile CC, guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii de instituții nu vor putea îndeplini deciziile și se vor afla în situații de risc juridic. Și în final se va ajunge la anticipate, singura formă prin care se poate rezolva legal. PDM rămâne deschis dialogului și suntem gata să găsim cele mai bune soluții", a menționat Cebotari.


Deputații Blocului ACUM au scris primele mesaje adresate cetățenilor, după anunțul făcut de PDM. Deputatul

Grigore Novac: „Am demonstrat că și pe cale pașnică putem debarca de la guvernare caracatița mafiotă”.

Maria Ciobanu: „A căzut dictatura! Trăiască libertatea. Felicitări, cetățeni, pentru demnitate”.

Alexandru Slusari: „Felicitări țară! Felicitări popor! Avem mult de muncit începând de azi!”.

UPDATE:

Pavel Filip a declarat că pleacă din funcție „cu conștiința împăcată”, iar această decizie a fost luată pentru că „în ultimile zile se fac presiuni enorme pe funcționarii publici”.

„Am decis astăzi să ne dăm demisia din funcțiile, care potrivit legii, încă le exercităm. În primul rând, am luat această decizie pentru că în ultimile zile se fac presiuni enorme pe funcționarii publici. Nu vom fi motivul pentru care acești oameni să fie puși în poziția de a fi într-o tabără sau alta”, a declarat Pavel Filip, citat de Agora.md.

Președintele Igor Dodon consideră că retragerea PDM de la guvernare este o victorie, dar nu este una finală: „Vă felicit cu ocazia aceste mici victorii. PDM și-a recunoscut înfrângerea. Soluția juridică despre care ei vorbesc se găsește foarte simplu – este poziția comunității internaționale și a marii majorități a cetățenilor”, a declarat Dodon.

El a îndemnat judecătorii Curții Constituționale (CC) să se convoace de urgență și să-și revadă hotărârile din 7, 8 și 9 iunie: „Plahotniuc nu mai e. N-are cine să vă sperie”.

De asemenea, el a cerut ca șeful CNA și procurorul general să demisioneze.

La fel a cerut și noul premier Maia Sandu în cadrul unui briefing. „Ca să fie clar: nu există demisie a unui guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie 2019”, a menționat Maia Sandu.

Ea le-a cerut judecătorilor CC să-și revizuiască deciziile controversate din perioada 7-9 iunie și să demisioneze in-corpore. „Justiția independentă va aplica acțiunile corespunzătoare pentru Plahotniuc și pentru cei care au fost implicați în activități ilegale”, a spus Maia Sandu.