All-Star Game-ul NBA din 2020, alături de întregul week-end de festivități din Chicago, a avut la bază un motiv central. Kobe Bryant și fiica sa Gianna, au avut parte de noi promisiuni conform cărora nu vor fi uitați niciodată în lumea baschetului.

În plus, serile de vineri și sâmbătă de la United Center au adus spectacol, dramatism și chiar multe controverse (în finalul concursului de Slam Dunk). 

Însă, în cele din urmă, evenimentul principal al săptămânii nu avea să dezamăgească. Din contră, prestațiile celor mai în formă jucători ai momentului au lăsat o amprentă care va fi ștearsă cu greu din mințile și inimile pasionaților. Orașul vânturilor a găzduit o partidă demnă de abnegația celui supranumit The Black Mamba.

Ediția cu numărul 69 a All-Star Game-ului ligii profesioniste de baschet nord americane s-a ridicat la un nivel uluitor. Giannis Antetokounmpo și LeBron James au fost votați de fani pentru al doilea an la rând, în numărul cel mai mare. Astfel, ei și-au putut forma echipele după bunul plac. Modificarea respectivă de format a fost introdusă din 2018 și urma să aducă, din nou, mult dramatism.

Până la acele momente, partida din seara precedentă s-a așezat și sub semnul acțiunilor de caritate. Conform unui regulament inedit, primele trei sferturi aveau să se dispute pe rând, de la 0. Reprezentativele vedetelor au luptat la fiecare 12 minute pentru donarea de fonduri către inițiative nobile.

Câștigătorii acestui format au fost copii care fac parte din programele de dezvoltare Chicago Scholars (reprezentat de echipa lui LeBron James) și respectiv, After School Matters (pentru care a luptat trupa lui Giannis Antetokounmpo). La finalul sfertului al treilea, atenția simbolistică s-a mutat asupra lui Kobe Bryant.

Scorul general de la finalul primelor 36 de minute avea să fie adunat, iar pentru a încheia partida, echipa aflată la conducere trebuia să mai înscrie 24 de puncte, în amintirea legendei lui L.A. Lakers, cvadruplu MVP al All Star Game-ului, un record absolut. De asemenea, numele trofeului celui mai valoros jucător al partidei poartă de ieri seară numele lui Kobe.

Partida a început într-un ritm relaxat, fără o strădanie defensivă ieșită din comun. Chiar dacă a câștigat primul parțial cu 53-41, echipa LeBron s-a regăsit în dezavantaj la general după primele două acte (92-83). După un sfert al treilea încheiat dramatic la egalitate (41-41), barometrul lui Kobe a setat ținta ambelor echipe la 157 de puncte.

Din acel moment, jocul s-a transformat uluitor. În ultima parte a meciului, au fost marcate doar trei dunk-uri. Primele trei acte au totalizat 48, conform statisticiilor furnizate de TNT și espn.com.

Sfertul al patrulea, delegat să se încheie, așadar, fără o limită de timp a adus o intensitate defensivă greu de imaginat pentru o partidă demonstrativă. Din acest punct de vedere, se poate spune că majoritatea meciurilor din sezonul regulat s-au lăsat cu mult depășite.

Având de recuperat 9 lungimi, Chris Paul a condus magistral unitatea rezervelor lui LeBron James, câștigându-și dreptul de a rămâne pe parchet până la final, împreună cu 4 titulari: James, Anthony Davis, Kawhi Leonard și James Harden. CP3 a încheiat cu 23 puncte, reușind să-și țină echipa pe linia de plutire în momentele critice.

Odată ce tabela generală s-a reechilibrat, All Star Game-ul din Chicago a devenit un adevărat duel de playoff. Nivelul de implicare a fost atât de mare, încât cei doi antrenori (Frank Vogel și Nick Nurse) și-au utilizat contestațiile, în speranța corectării unor inexactități de arbitraj.

Fiecare acțiune a fost apărată cu maximum de atenție, iar punctele au venit tot mai greu. Giannis Antetokounmpo s-a remarcat cu o serie de blocaje fabuloase, însă a fost stopat aproape complet în atac. Căpitanul de All Star din Grecia nu a punctat în sfertul al patrulea, încheind cu 25 puncte. Ofensiva echipei lui Giannis s-a îndreptat majoritar către Joel Embiid și Kemba Walker, autori a 22, respectiv 23 de puncte.

Abilitatea superioară a reprezentativei LeBron de a-și crea faze mai coerente în atac a făcut diferența, deși partida putea fi decisă în ambele direcții. La 156-155, Anthony Davis a transformat (din a doua încercare) libera care a adus victoria formației sale.

Astfel, colegul său de la L.A. Lakers, LeBron James a câștigat al treilea All-Star Game consecutiv din postura de căpitan de echipă. El a marcat 23 de puncte. MVP-ul partidei avea să fie însă liderul celelalte formații din Los Angeles.

Kawhi Leonard a înscris 25 din cele 30 de puncte ale sale în prima repriză, trecându-și în cont 8 coșuri de la mare distanță. Extrema lui Clippers a obținut prima astfel de distincție a carierei, fiind și cel dintâi baschetbalist care a ridicat trofeul All-Star Game Kobe Bryant Most Valuable Player.

Partida mult așteptată a All-Star Weekend-ului din Chicago a oferit un nou sens termenului de spectacol în NBA. În cinstea eternului Kobe Bryant, a fost găsit un nou nivel al determinării, pe care jucătorii disponibili să evolueze în All-Star Game l-au etalat, fie și pentru un sfert, până la ultima aruncare.

Surse:

https://www.cnbc.com/2020/02/15/nba-all-star-game-2020-how-much-money-the-winning-team-earns.html

https://www.espn.com/nba/playbyplay?gameId=401197813