La capătul unei seri precedente cu un impact absolut imens asupra sportului mondial, prin iminenta despărțire a lui Leo Messi de Catalonia, acțiunea s-a recalibrat apoi asupra stagiilor finale ale concursurilor olimpice.

Ultimele oportunități tricolore considerate clare în drumul spre alte clasări pe podium, s-au transformat în noi dezamăgiri, la lupte. Atât Albert Saritov, cât și Alina Vuc au suferit eliminări încă din prima lor dispută de stil liber, neavând apoi șansa recalificărilor. Concomitent, veștile mai încurajatoare au venit din partea lui Cătălin Chirilă, autorul singurei calificări în ziua decisivă a probelor individuale de canoe.

Regăsirea inspirației induce avansarea în cadrul celui mai așteptat eveniment sportiv al ultimilor ani. Startul pozitiv a reprezentat țelul scontat al majorității competitorilor, dornici încă din primele momente ale acțiunii.

Multe dintre punctele considerate, pe bună dreptate, ca fiind de interes maxim au fost parcurse atunci când întreg spectacolul s-a regăsit la început. Aspectul subliniat (favorabil în obținerea din ce în ce mai probabilă a singurei distincții individuale autohtone), s-a conturat într-un contrast remarcabil cu evoluțiile altor sportivi. Cei care au avut de așteptat un interval major până la debut, au părut influențați negativ. Zilele continuă să se scurgă, până când doar un sfârșit de săptămână ne mai desparte de finalul unui periplu greu încercat în Țara Soarelui Răsare.

Pentru contingentul României din Asia, apropierea finalului aventurii nu s-a remarcat tocmai în cei mai optimiști termeni competitivi. În condițiile în care zilele incipiente au adus numeroase secvențe dramatice pentru definitivarea unor momente deosebite, elementul suspansului s-a disipat serios în jumătatea finală a celei de-a doua ediții olimpice de vară japoneze. 

Deși prezența aspiranților tricolori s-a arătat în continuare vizibilă, exceptând sesiunea din 31 iulie, așteptările obiective scăzute au fost confirmate constant, de la o zi spre alta, cu mici excepții ale clasărilor remarcabile (în anumite finale). Dar, semnele mai puțin încurajatoare păreau să mai aibă o șansă în a fi stopate. Cea de-a paisprezecea zi oficială de concurs a propus prezențe în toate probele de la care mai putem aștepta prezențe românești.

Atletism: Cea mai lungă provocare a propriilor limite este traversată cu un rezultat notabil 

De-a lungul timpului, atletismul a cunoscut o diversitate excepțională, de care ne bucurăm în prezent. Alergarea nu se limitează doar pe pista grandiosului Stadion Olimpic, acolo unde ultimele provocări sunt, la rândul lor, aproape de final.

O specialitate diferită ca nuanță de încercările convenționale ale atletismului și-a consumat un nou episod, iar acesta avea să fie în cele din urmă parcurs și de un concurent din țara noastră. Proba de 50 kilometri marș alocă la start doar 60 de nume. A treia calificare consecutivă a conturat împlinirea unui nou vis pentru Marius Cocioran.

În cursa de mare distanță de la Londra, reșițeanul a încheiat în poziția a 39-a. Ulterior, la Rio de Janeiro, el a fost descalificat în apropiere de jumătatea întrecerii. Peste alți cinci ani, reperul subliniat în Regatul Unit se dorea îmbunătățit, în jurul metropolei Sapporo.

În fapt, o ediție jubiliară a întrecerii, cea cu numărul 20, a oferit premise interesante, primul marș sub stindardul celor cinci inele având loc încă din 1932.

Stabilirea ritmului a conturat cheia obiectivului de bază, acela de a duce la capăt întrecerea. Însă, startul propriu-zis a conturat un alt moment de impact, linia de sosire aflându-se la capătul unui timp de sub patru ore pentru câștigător.

Într-adevăr o dispunere alertă a energiei l-a ajutat și pe românul de 36 de ani să rămână în contact cu prima jumătate a clasamentului. După 230 de minute ale efortului absolut, polonezul Dawid Kopala a reușit să își conserve desprinderea decisivă față de germanul Jonathan Hilbert și a canadianului Evan Dunfee.

Cei trei medaliați au fost încadrați într-un ecart final de 51 de secunde. Până la urmă, lunga călătorie pe străzile din Sapporo i-a adus lui Marius Ciocioran un timp de 4 ore, 1 minut și 43 de secunde, alături de poziția a 24-a în cadrul marșului. Altfel spus, două obiective simbolice, ale încheierii, respectiv, setării unui nou cel mai bun rezultat olimpic au fost îndeplinite, la o vârstă profund respectabilă pentru orice concurent de top în atletismul modern.

Canoe: Actele individuale de concurs merg în direcții diferite

La capătul a ceea ce a părut pentru multă vreme a fi concluzia simbolică a evenimentelor cu impact pentru România în cadrul Sea Forest Waterway, moralul nu avea cum să fie foarte ridicat în dreptul canoiștilor. Doar că rezultatul insuficient de bun reportat în cadrul probei rezervate echipajelor nu trebuia să fie neapărat echivalent cu finalul poveștii. Mulțumită rezultatelor convingătoare înregistrată în competițiile de calificare organizate în Budapesta, atât Victor Mihalachi, cât și Cătălin Chirilă și-au obținut dreptul în a concura și în probele individuale ale specialității de 1000 de metri. Deși în cazul primului sportiv menționat, dezamăgirea a fost atât de serioasă încât renunțarea la activitatea profesionistă s-a anunțat deja, cel mai experimentat dintre combatanții suceveni a decis să își onoreze prezența în cadrul ceea s-a ilustrat pe drept cea din urmă zi a carierei.

Victor Calimachi a reușit să acceadă din manșe către sferturile de finală, în ciuda unei clasări pe locul al cincilea în propria serie.

Timpul relativ modest a fost îmbunătățit cu peste 25 de secunde în următoarea rundă, însă ritmul adversarilor nu a permis decât o sosire în afara locurilor calificative. Rezultatul a echivalat cu efortul ultim, pe care îndelungatul său partener nu pare că are de gând să îl experimenteze tot în Japonia.    

Cătălin Chirilă a pătruns deosebit de montat încă de la momentul lansării manșei din optimi, pe care a reușit să o gestioneze grozav. Un start foarte bun s-a văzut acompaniat de un ritm suficient de înalt pentru ca nu toți ceilalți canoiști să poată răspunde într-o manieră similară.

Detașarea către un succes de moral, acontat în fața unui membru al echipajului câștigător de aur din Cuba, a fost completată printr-un timp de 4.05.617. Calificarea spre semifinalele din 7 august devenea astfel automată pentru mai tânărul moldovean, multiplu laureat în competițiile de prim rang.

Lupte: Sesiunea dimineții care anulează ultimele aspirații către gloria podiumului olimpic

Concomitent, în timp ce o parte dintre competitorii ocaziilor relatate mai devreme își priveau țintele în depărtare, într-o singură încercare avută la dispoziție, ultimii artizani ai duelurilor războinice moderne erau pregătiți pentru startul zilei ce s-a dovedit cea finală a sportivilor din țara noastră. Ținând cont încă o dată de rata competitivității de care fiece categorie a luptelor are parte, prezența tricoloră se conturase drept una cel puțin respectabilă.

Făcând abstracție de sporturile pe echipe – formația feminină la tenis de masă părăsind cel mai târziu scena, după sfertul de finală cedat cu Hong Kong – combatanții din Makuhari Messe au compus principala delegație din perspectiva densității. Cei cinci membri au plecat cu niveluri distincte ale așteptărilor, însă, pe rând, rezultatele s-au dovedit sub propriile standarde. Chiar și în condițiile culoarului de recalificări, șansele spre medalii au fost oprite înaintea duelurilor decisive. Speranțele s-au amplificat apoi în cadrul penultimei zile de concurs.

Motivul principal era reprezentat prin unul dintre puținii competitori din țara noastră care a ajuns la Tokyo, încercând să își apere o medalie, Albert Saritov. Evoluția remarcabilă din Brazilia, aducătoare de poziție pe podium (la 97 kg), a reprezentat un ultim moment de vârf al Olimpiadei precedente.

Prezentul a adus un țel asemănător pentru abilul luptător de origine rusă, culoarul fiind teoretic unul favorabil. Însă, debutul nu foarte încrezător din fața italianului Abraham Conyedo a oferit semnalul unei înfrângeri neașteptate în primul tur, cu 1 – 6. Ulterior, învingătorul peninsular avea să cedeze fără drept de apel, la capătul duelului din sferturi.

O eliminare dureroasă a așteptat-o la scurt timp și pe ultima reprezentantă a luptelor feminine de stil liber, Alina Vuc. Cotată cu șanse asemănătoare lui Albert Saritov pentru a spera la un parcurs lung în categorie de 50 de kilograme, bucureșteanca a înfruntat-o pe atleta din țara vecină, Miglena Selishka, pentru un loc în primele opt.

Pretendenta bulgară a reușit să obțină un avantaj considerabil pe seama unui alt debut lipsit de vitalitate, venit din partea unei duble foste vicecampioane mondiale. Vuc s-a recunoscut învinsă fără a găsi soluțiile unui reviriment.

În scurt timp, confirmarea finalului oricărui drum al luptei românești la Tokyo a fost confirmată de înfrângerea autoritară suferită de Selishka în runda a doua, fără ca recalificările să mai fie posibile.  

După o seară care a destabilizat din temelii lumea sportului așa cum o cunoaștem în ultimele decenii, cu Valentino Rossi și Lionel Messi, fiind nevoiți să își anunțe retragerea din Moto GP, respectiv, plecarea forțată de la Barcelona, noi momente agitate au urmat la scurt timp și în Japonia.

Altă zi caracterizată prin rezultate contradictorii ale competitorilor români s-a încheiat prin noi diminuări ale șanselor de ocupare a locurilor aferente pentru medalii. Cu toate șansele importante care au părăsit clipa prezentului, ocaziile se îndreaptă asupra ultimei zile de competiție, înainte ca Ceremonia de Închidere a Jocurilor Olimpice să înceapă la Tokyo.