Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, s-a întâlnit cu Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, iar ambasadorul a anunțat că peste 200 de membri ai comunițății sportive au murit de la începutul războiului.

Potrivit COSR, ambasadorul a menționat că războiul care a început în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022 a încălcat Armistițiul Olimpic, ratificat de Organizația Națiunilor Unite, a produs victime și în rândul sportivilor și antrenorilor ucraineni. Pentru poporul din Ucraina este inacceptabil ca sportivii ruși să participe la JO Paris 2024. Ar fi legitimizarea războiului, a crimelor comise de forțele ruse pe teritoriul statului lor.

”La un an de la începerea războiului (n.r. 24 februarie 2022) oamenii suferă în Ucraina. Războiul continuă, oamenii sunt uciși, infrastructura e afectată. Pe lista victimelor acestui război sunt și 231 de membri ai comunițății sportive, sportivi și antrenori. Peste 343 de baze sportive au fost afectate de bombardamente. Vă mulțumim pentru sprijinul continuu oferit sportivilor de performanță dar și tinerilor veniți din Ucraina, pentru că au primit asistență în diferite locații de antrenament.”, a punctat Ihor Prokapchuk.

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a menționat că există o linie de comunicare deschisă permanent între Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Mișcarea Olimpică din Ucraina. 

”Suntem alături și susținem sportivii ucraineni, am ajutat de fiecare dată când ni s-a cerut sprijinul. Alături de Comitetul Internațional Olimpic, de Comitetele Olimpice Europene, căutăm soluții pentru a aduce speranță sportivilor și oamenilor din Ucraina. De fapt, sportul asta înseamnă, el unește oamenii. Suntem în legătură directă cu toți colegii din Mișcarea Olimpică Europeană și colaborăm pentru a găsi soluții optime pentru ajutorarea sportivilor ucaineni”, a spus Mihai Covaliu.

În cadrul întâlnirii, Covaliu a precizat că la Jocurile Europene de la Cracovia Malopolka 2023, comitetul de organizare și Asociația Comitetelor Olimpice Europene au decis să nu invite la competiție sportivii din Rusia și Belarus.