Primele ore ale unei duminici cu posibilități fabuloase au aparținut celor mai tinere dintre atlete, la Campionatele Europene de Gimnastică.

Dincolo de imaginea ansamblului, remarcăm că una dintre junioare s-a ridicat pur și simplu deasupra tuturor celorlalte camarade. Multe dintre ele, îi erau chiar coechipiere Anei-Maria Bărbosu. 

Foarte interesant este că tânăra atletă, născută la Focșani, pe 26 iulie 2006 ar fi putut, cu puțină lipsă a șansei, să nu poată ajunge la Mersin. Dilemele de natură sanitară prea bine cunoscute au fost înlăturate într-o manieră fericită pentru ea. Luându-și locul în avionul ultim disponibil, Ana s-a îndreptat spre națiunea semilunii, unde urma să rescrie definiția dominanței pentru gimnastica modernă. În drumul ei către asigurarea medaliei de aur de la individual compus, Bărbosu s-a impus în toate cele patru probe (preliminare) pe aparate, obținând, în mod logic, prezența la startul tuturor finalelor. Diferența creată între Ana-Maria și locul secund ocupat de Maria Cepelinschi a fost una de peste patru puncte. Alături de o eficientă Iulia Trestianu, ele au parafat un succes autohton incontestabil pe națiuni.

Ilustrând întreg potențialul, exponentele eligibile pentru participarea românească la junioare ținteau noi medalii. În condițiile unui asemenea preambul, favorita nu putea fi decât o singură concurentă. Elegantă din punct de vedere tehnic, stabilă admirabil din perspectivă fizică și emoțională, Ana Bărbosu nu s-a lăsat intimidată de propriile repere, împlinind așteptările. Deși la sărituri nu a mai reușit să treacă de 14 puncte în medie, evoluțiile sale au fost mai mult decât suficiente pentru ocuparea primei trepte a podiumului (cu 13,700). Pentru paralele, în schimb, prestația a fost mai bine recompensată față de cea preliminară, Bărbosu impunându-se detașat la cel mai dificil obstacol, încheiat cu 13,450. La bârnă, ea a fost dublată de Andreea Preda, precum se întâmplase și vineri. Din păcate, medalia acesteia din urmă îmbrățișa doar culoarea bronzului. Reprezentanta gazdelor, a avut parte de un reviriment excepțional, care a adus-o pe poziția a doua, în spatele fenomenului din Focșani. Deja cvintuplă medaliată cu aur, ea izbutea să-și asigure triumful și la sol (cu o notă de 13,250), în fața unei Maria Cepelinschi meritorie, care a obținut 12,900 puncte (conform news.ro).

Așadar, Ana Bărbosu părăsea scena Sălii de Gimnastică din Mersin cu o campanie ideală, care i-a adus toate cele șase triumfuri continentale europene. Un parcurs fără eroare a fost suplimentat de alte două medalii ale colegelor, care să completeze nuanța metalelor. Însă, pentru cea mai de seamă exponentă a Centrului Olimpic de la Deva și-a pus amprenta ireversibil asupra competiției continentale din Turcia. Mai mult, putem spune că impactul adolescentei a fost mai puternic decât al oricăreia dintre senioare. Finalele pe aparate sunt programate, de asemenea, duminică după-amiaza.

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/sport/romanca-ana-barbosu-a-castigat-patru-medalii-de-aur-la-europenele-de-gimastica-pentru-junioare-1421234