Noi modalități prin care sportul de la fileu aduce motive de entuziasm se ilustrează inclusiv după săptămâna în care Irina Begu a triumfat la Palermo.

Deși Sorana Cîrstea și Mihaela Buzărnescu au cedat foarte rapid în capitala Cehiei, Ana Bogdan și-a reconfirmat dispoziția excelentă, la Varșovia. Prin succesele contra Nuriei Parrizas-Diaz și Kateřina Siniaková, sportiva din Prahova și-a asigurat prezența într-un prim sfert de finală al anului, fără să cedeze vreun set.

De asemenea, un parcurs remarcabil pe zgura poloneză o aduce în atenție și pe Gabriela Talabă Lee. Ajungând pe tabloul de concurs ca Lucky Looser, românca clasată pe locul 146 mondial a depășit-o într-o dispută foarte echilibrată – întinsă de-a lungul a două zile – pe Raluca Șerban. Premiul pentru care și atleta ce reprezintă Cipru din 2016 încoace s-a luptat cu maximul resurselor a ilustrat o posibilă întâlnire a rundei secunde, cu marea atracție a Openului Poloniei, Iga Świątek.

Pentru mulți dintre pretendenții care au atins o anumită barieră în trecut, o provocare este reprezentată prin forțarea noilor limite. Evident, intensitatea trebuie alăturată unei răbdări ce nu cuprinde chiar fiecare protagonist în parte, pentru ca nivelul următor să fie bifată. În cazul celor ce se apropie de el mai greu, probabilitatea este mare pentru ca inspirația să devină intangibilă.

Probabil că atenția asupra ultimului detaliu este mai mare dacă privim atent spre sportul alb feminin, predispus jocurilor mai echilibrate. În cazul în care evoluțiile sunt influențate major și de elemente din afara terenului, atunci isprăvile devin și mai interesante, remarcabile pe măsură. Exemplele apar cu o frecvență excepțională privind spre mijlocul verii, unde competițiile au două caracteristici distinctive. Pe lângă o posibilă prezență mai redusă a exponentelor de top, durata turnirurilor se arată mai scurtă. Ca urmare, aproape orice pretendentă ce își va găsi inspirația cu adevărat are șansa să creeze o poveste deosebită.

Dovada cea mai recentă pentru țara noastră a venit de la Irina Begu, într-un moment sicilian pe care, obiectiv, nu foarte mulți pasionați îl puteau anticipa. Însă, un singur pas a fost suficient pentru ca încrederea să crească în consecință spre destinația finală, trofeul de la Palermo. Oricât de improbabilă ar părea o posibilă evoluție trasă la indigo în dreptul unei alte compatrioate sau nu, categoria turneelor de 250 de puncte oferă oportunitățile deschise tuturor. În continuare, traversarea continentului european a intrat în ultima fază a anotimpului estival, popasurile fiind reprezentate de capitalele Cehiei și Poloniei.

Inițial, ar fi părut că excursia din Praga va deveni mai interesantă pentru jocul autohton, luând în seamă că învingătoarea săptămânii precedente din Italia și-a anunțat retragerea de la Varșovia. Totuși, percepția și realitatea au avut nevoie de puțin timp pentru a se diferenția și din cauza unui rezultat ce teoretic ar fi trebuit să fie rarisim. Doar că, a doua ediție a Openului mutat începând cu 2021 pe suprafață dură – Simona Halep impunându-se în ultima instanță pe zgură – a văzut-o pe Sorana Cîrstea pierzând treptat controlul asupra partidei contra Oksanei Selekhmeteva.

Tânăra din Rusia a dus până la capăt o uriașă surpriză, nu neapărat ca joc, însă din perspectiva imaginii. Pentru a doua ocazie în actuala stagiune, noua elevă a lui Daniel Dobre a permis unei adversare să câștige un prim meci în circuitul profesionist. Chiar dacă dezamăgirea a fost mare, după un joc mult mai strâns decât probabil oricine s-ar fi așteptat, atenția s-a mutat în metropola estică a săptămânii.

Acolo, un element mai mult decât interesant a privit o altă jucătoare cu numeroase abilități, dar uneori cu fluctuații importante, de asemenea. Senzația a fost în ultima vreme, însă, pentru Ana Bogdan, că poate să pună probleme oricărei potențiale adversare de top. Trista ultimă treime a înfruntării siciliene cu Sara Sorribes Tormo, nu trebuie să șteargă complet din memoria româncei că pentru zeci de minute, ea s-a prezentat drept jucătoarea mult superioară. Trecerea în Polonia a dorit anularea multor sentimente amare, însă și reîncărcarea cu entuziasm, iar aproape instantaneu, concluziile unui important test s-au întrunit.

Aflându-ne pe zgura poloneză, gestionarea confruntării împotriva unei alte peninsulare din Spania, Nuria Parrizas-Diaz, s-a realizat din nou în postura outsderului. Însă, poate că ea, mai ales pentru o tenismenă care nu a atins niciodată topul senioarelor, rămâne poziția mult mai confortabilă. Cu excepția primelor două jocuri adjudecate, capul de serie cu numărul 7 a fost plasat sub imense dificultăți de reprezentanta Prahovei.

În ciuda faptului că a evoluat contra unei specialiste a suprafeței lent, Bogdan a reușit să-și arate imediat abilitățile, dominând foarte multe schimburi de mingi prin forță și mai ales plasament. Seria primului act de patru pași fără greșeală, i-a permis preluarea psihologică a controlului. Ulterior, deși lucrurile au părut să nu alunece în direcția cea mai bună, Bogdan a rămas cât a fost posibil de aproape. Presiunea s-a acumulat în dreptul mai tinerei sale oponente, spre finalul unei manșe a doua negestionat corect, chiar și în poziția de a-l închide.

Cu o singură ocazie pentru decisiv, spaniola a fost nevoită să urmărească într-un tie-break început la fel de neinspirat, rezidenta din Sinaia obținând victoria contra favoritei hârtiei. Succesul inaugural a contat exponențial, însă nu doar din perspectiva eminamente morală, în condițiile în care tabloul Varșoviei era cu adevărat deschis.

Pentru partea sa inferioară, un rezultat notabil chiar a devenit posibil, având în vedere că doar Kateřina Siniaková mai stătea în calea sfertului de finală. Foarte talentata, dar temperamentală atletă cehă a ales să nu evolueze în competiția aferentă țării natale, unde colega sa tradițională, Barbora Krejčíková este campioană en-titre. Suplimentar, știm că multipla laureată majoră de dublu, tinde să fluctueze enorm pe rang individual – de ce nu? – de la un set la următorul. Confruntarea Simonei Halep de la Bad Homburg contra ei, ilustrează un foarte elocvente exemplu, dacă ne raportăm la debutul și la finalul acelei după-amiezi de iunie.

Ana Bogdan a avut de asemenea motivele proprii pentru a fi optimistă contra îndemânaticei din Bohemia, datorită unui succes într-adevăr complicat, dar pe deplin meritat, la Madrid. A doua ocazie a actualului sezon s-a dovedit a fi mult mai facilă, lucrurile neavând nevoie de multe schimburi pentru o asemenea grupare. Fluctuațiile recentei campioane de la Wimbledon în specialitatea opusă au început din zona realmente negativă. În schimb, pentru o compatrioată pentru care termenul montării ar părea prea puțin profund, jocul a decurs mult mai lin decât a făcut-o în ziua anterioară.

Siguranța se arăta în contrast cu nemulțumirea din jocul practicat de protagonista teoretic mai versatilă, până și pe zgură. Iar odată ce ecartul a fost creat rapid, nimic nu a mai decurs conform planului setului inaugural, unul început și închis alb de către Siniaková. Ulterior, însă, a devenit mai mult decât evident că dinamica se va schimba la un moment dat, cehoaica dând la o parte frustrarea, măcar temporar, pentru a face loc unui tenis de ceva mai ridicată calitate. Cheia de partea cealaltă de fileu a rămas, pe lângă evidenta menținere a concentrării, susținerea poziției mentale a marii favorite, raportându-ne la imaginea primelor 25 de minute.

Imediat în manșa a doua, a cincea jucătoare de dublu a oferit semnele că alte secvențe mult mai competitive aveau să urmeze. Însă, a fost evident că inspirația nu s-a poziționat suficient de partea ei, atunci când tabela a indicat o mai mare nevoie. Cele patru șanse de break pe care le-a irosit în game-ul inaugural din manșa secundă, nu i-au permis Kateřinei să preia inițiativa. Deși nu neapărat cu mult superioară la trecerea celor 60 de minute de joc, a rămas mai vizibilă în dreptul tricolorei ajunse la 29 de ani. A devenit clar că un singur scurtcircuit a fost la prima vedere necesar pentru ca partenera cunoscutului exponent de raliuri, Simone Tempestini, să facă pasul decisiv.

Break-ul izbutit la mijlocul manșei a creat o discrepanță totală a jocurilor ajunsă la 11 – 2. Finalmente o adversară concentrată la maxim a izbutit să recâștige paritatea la retur, forțând câteva secvențe dramatice. Din fericire pentru protagonista din sudul țării, cumpătul a stat odată în plus de partea ei pentru ca partida ce parafa cea dintâi calificare într-un prim sfert WTA după aproximativ 15 luni, cu 6 – 0 ; 6 – 4. Mai departe senzația conform căreia orice este posibil la Varșovia a continuat, destinul având, așadar, o influență enormă.

Pe partea tabloului inversă Anei Bogdan, Gabriela (Talabă) Lee nu ar fi ajuns cu acces în mod normal, în capitala Poloniei. Fiind însă învinsă chiar de Alexandra Cadanțu în ultimul tur de calificare, doar retragerea Irinei Begu a echivalat cu revenirea mai tinerei sale conaționale, din postura norocoasei învinse. Mai mult, amintind și faptul că românca ce o învinsese duminică fusese deja eliminată categoric, culoarul pe care sportiva născută la Galați și-a făcut loc în tablou s-a arătat probabil, unul irepetabil.

Cert a fost mai întâi că Raluca Șerban, sosită în mod clasic din calificări, i-a fost adversara de debut. Realizările majore încă au lăsat de dorit și pentru reprezentanta Ciprului, cu origini românești, o ocazie excepțională, spre care vom reveni, ivindu-se la orizont. Desigur, pentru ca scenariul să fie complet în ce privește actul dramatic, este esențial de menționat că disputa celor două a început la orele poloneze ale prânzului, pe 26 iulie. Jucătoarea de 25 de ani ce evoluează sub drapelul insulei cu influențe principale lingvistice greco-turce, a simțit mai bine ritmul baloanelor, după un start nu neapărat convingător.

Fosta studentă din Texas s-a văzut prima cu un avans important, însă a cedat o serie de cinci jocuri ce a răsturnat efectiv destinele actului prim. Brusc, coordonatele se schimbaseră, dar pe măsura perspectivelor tot mai întunecate ale cerului, Lee a început să își regrupeze atentă poziția în partidă. După un schimb al break-urilor care a așezat adversara în aparentul control, Gabriela a izbutit efectiv recrearea parțialului menționat mai devreme pentru sportiva care a trecut rundele de calificări.

La capătul celei de-a doua secvențe, ploaia nu a mai fost de stăvilit în celebra metropolă poloneză, concluzia fiind una singură. Raluca și Gabriela au avut nevoie să aștepte următoarea amiază pentru a închide conturile din runda inaugurală, pe un teren adiacent. Frapant este că, între timp, după cum am remarcat anterior, Ana Bogdan aproape că își încheiase evoluția din optimi. Oricum, disputa pe care o avem acum în prim-plan nu a dus sub nicio formă lipsa suspansului. Pentru a treia oară din tot atâtea seturi, tenismena clasată la granița primelor 150 de poziții WTA, a avut o reacție inițială mai bună, reușind să domine prin rezistență, pentru a-și crea avantajul.

Ulterior, a părut că ea va ceda din nou contactul, adversara preluând încă o dată inițiativa, atât în joc cât și pe tabelă. Dar, împiedicând-o pe Șerban să confirme avansul preluat la primire, jucătoarea din regiunea Moldovei a împins manșa finală dincolo de granița unei ore de joc. În prelungiri, tot ea a fost responsabila plusului de inspirație, ducând scorul (prin a treia minge pentru meci) la 3 – 6 ; 6 – 2 ; 7 – 5.

Victoria a fost categoric una valoroasă, ținând cont de setul deja deosebit al circumstanțelor întâlnite. Dar, întregul fir narativ a mai avut o ramură: aceea că învingătoarea a vizualizat o șansă imensă de a evolua în runda secundă contra liderei incontestabile WTA în 2022. Iga Świątek nu a făcut decât să completeze imaginea turului secund, cu ajutorul victoriei în fața Magdalenei Fręch. Iar, o situație cu potențial aproape nul a devenit brusc realitate pentru una dintre compatrioatele mai puțin aflate în lumina reflectoarelor.

Însă, pe lângă fiecare performanță notabilă pe care o putem identifica chiar și cu trecerea unei singure izbânzi, tenisul are mereu darul de a atrage ceea ce credem mai puțin probabil, pentru Gabriela Lee. În schimb, Ana Bogdan are propriile rațiuni pentru a spera la un deznodământ special, de la o ediția a Openul Poloniei în care și-a deschis remarcabil opțiunile, pentru etapele superioare.

Surse: 

https://www.digisport.ro/tenis/ana-bogdan-katerina-siniakova-6-0-6-4-la-wta-varsovia-gabriela-lee-a-ajuns-in-turul-doi-dupa-3-6-6-2-7-5-cu-raluka-serban-1820691