Tenisul este un univers (sportiv) plin de întâmplări neașteptate, de reușite fabuloase, dar și de povești captivante. Mariile modele ale acestei discipline împărtășesc pe teren plăcerea, dorința de performanță, dar nu numai atât.

Există situații în care firul narativ al campionilor se întrerupe (treptat sau brusc), iar carierele acestora tind să ia, în cele mai rele cazuri, calea finalului timpuriu. Din fericire, Andy Murray și Stan Wawrinka au arătat că problemele fizice nu-i pot ține indefinit, departe de a evolua la nivel înalt.

Din perspectiva britanicului, victoria din finala disputată ieri, la Antwerp, poate avea conotații mai profunde. Murray își anunțase (aproape irevocabil) retragerea din tenis, la finalul lui ianuarie 2019. Pe atunci, obiectivul său era doar să mai poată păși o singură dată, ca jucător, pe terenurile de la Wimbledon. Accidentarile constante de la șold îi luaseră scoțianului orice stare pozitivă, asociată cu practicarea oficială a sportului alb.

De altfel, anunțul inițial de la Australian Open avea să aducă și un aspect pozitiv. Marele John Higgins, cvatruplu campion mondial la Snooker, se afla la rândul său într-o cădere drastică de moral (în urma a trei finale de Campionat Mondial pierdute consecutiv). Conform unui interviu preluat de thetricoulour.com, situația prin care trecea conaționalul său, l-a făcut pe Vrăjitorul din Wishaw să-și înlăture gândurile, tot mai intense, ale unei retrageri. "Cred că (anunțul retragerii) îți oferă o viziune nouă în legătură cu propriul sport, gândindu-te că jucătorii de snooker nu vor trebui să se retragă vreodată din pricina accidentărilor, a declarat la acel moment Higgins. Prin urmare, Murray și-a inspirat alți imenși compatrioți, chiar și în momentele sale cele mai întunecate: după înfrângerea din primul tur, de la Melbourne.

Totuși, lunile au trecut, iar starea fizică a multiplului campion olimpic s-a îmbunătățit suficient de mult, ca urma a operației suferite la șold, pentru a-i reda acestuia cu adevărat forța de a-și continua activitatea. Deși, nu a dorit să intre pe teren în proba de simplu a competiției de Mare Șlem de la Wimbledon, odată cu participarea anterioară de la Queens partidele a reînceput să se adune, iar, începând din august, triplul campion de Grand Slam a revenit regulat pe arenele de simplu.

Prestațiile tot mai consistente ale lui Murray l-au adus la Antwerp, în fața unui meci de clasă, în fața unui alt mare tenismen care își caută forma de vârf. Stan Wawinka (un alt triplu campion în competiții majore) a reușit să reintre în atenția publicului, prin parcursuri solide la Roland Garros și US Open.

În pofida rezultatelor menționate, sportivul elvețian a fost nevoit să se recunoască învins la finalul utimului act din Belgia. Deși a condus cu 6 – 3 ; 3 – 1, Stan a fost învins într-o partidă în care puține schimburi au făcut diferența. Revenirea excelentă a lui Andy Murray, i-a adus triumful într-un prim turneu, după mai bine de 2 ani și jumătate. Britanicul își adjudecase ultima finală disputată, în 2017, la Dubai, contra lui Fernando Verdasco.

Potrivit interviului de la sfârșitul partidei, preluat și de către gsp.ro, scoțianul a subliniat și sentimentul minunat pe care l-a avut, în a juca (și câștiga) împotriva lui Wawrinka, considerând perioadele extrem de dificile ale ultimelor sezoane, lăsate în urmă de ambii protagoniști.

Conform livetennis.eu, Andy Murray a urcat începând de astăzi, grație titlului de la Antwerp, până pe locul 127 în clasamentul masculin. Acest salt se transpune în câștigarea a 116 poziții față de săptămana precedentă. Astfel, din punctul respectiv, o nouă poveste a unei reveniri de succes se poate naște pentru un alt mare tenismen chinuit de accidentări.

Surse:

http://www.thetricolour.com/Articles/584/News/sport/Snooker/John-Higgins-inspired-by-Andy-Murray-to-prolong-snooker-career/l4517900/

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/stan-wawrinka-andy-murray-video-o-operatie-si-un-sold-inlocuit-total-nu-l-opresc-neinfricatul-andy-murray-castiga-in-lacrimi-primul-titlu-atp-dupa-aproape-3-ani-580685.html

 https://live-tennis.eu/en/official-atp-ranking