Deseori, avem dovada, în ciuda implementărilor noi de regulament în competițiile de Mare Șlem, că sportul alb depășește limitele imaginației comune.

O confruntare ce se anunța oricum extrem de interesantă, mai ales că venea doar în runda secundă a Openului australian, s-a transformat într-una de-a dreptul legendară.

Andy Murray l-a depășit pe Thanasi Kokkinakis – cu 4-6 ; 6-7 (4) ; 7-6 (5) ; 6-3 ; 7-5 – după un duel care nu s-a încheiat până când ceasul de pe Margaret Court Arena nu depășise ora locală 4 : 00. Categoric, cel mai târziu final dintr-o istorie modernă memorabilă a turneelor majore a arătat că spiritul de luptă și calitatea nu l-au părăsit pe multiplul campion în competițiile de prim rang.

Cu atât mai mult, isprava de la Antipozi din 2023 va rămâne memorabilă pentru el, indiferent de rezultatul său final, întrucât revenirea sa de joi nu este prima. Împotriva lui Matteo Berrettini, plasat evident pe lista capilor de serie, Andy reușise să se impună tot într-un set decisiv aparent exorbitant. 

Realist vorbind, totul părea să fie aproape încheiat pentru finalistul în cinci ediții diferite ale Australian Open, când abia ne îndreptam spre capătul celei de-a treia ore de joc. Mai tânărul său adversar, de asemenea un mare favorit al tribunelor, s-a impus în două acte foarte echilibrate, dar și-a deschis un avans confortabil în a treia manșă.

La 5 – 3 pe propriul serviciu, Kokkinakis nu a putut să capitalizeze, iar experimentatul britanic a trecut cu bine de momentul critic. Reușind să lungească setul terț până în tie-break, Murray a beneficiat de o uriașă și uluitoare ratare din partea reprezentantului gazdelor, din zona fileului. Acea greșeală i-a oferit efectiv platforma revenirii fostului lider ATP, întâiul pas, cel mai greu, fiind realizat acolo.

Ulterior, segmentul al patrulea, deși nu s-a desfășurat decât pe aceleași coordonate ale schimburilor și game-urilor (foarte) lungi, a devenit și cel mai clar din întreaga înfruntare. Actualul ocupant al poziției 66 mondiale a luptat enorm pentru a obține avantajul break-ului, urmând să nu îl mai cedeze până la capăt.

Totuși, insistențele lui Kokkinakis au făcut să nu ajungem în setul decisiv, până când numai puțin de 4 ore și jumătate erau deja consumate. Chiar și cu un complex Melbourne Park obișnuit de mulți ani cu nocturna, asistența trebuia să fie pregătită pentru recordul absolut ce urma să vină. Excepțiile au fost rare în manșa a cincea, cât privește un tenis de enormă calitate. 

Murray a părut însă a fi mai insistent în permanență, experiența în maratoane aparent fără sfârșit fiind una enormă. Deși campionul în exercițiu al probei de dublu – care însă nu își poate apăra titlul pe fondul accidentării lui Nick Kyrgios – a rezistat primelor șase șanse de break în actul final, scoțianul ajuns la cel mai lung meci din cariera sa, și-a făcut loc spre a-l închide. Cu un rever în lung de linie, insularul din Glasgow a pus capăt lucrurilor la 5 ore și 45 de minute după primul serviciu. În mod categoric, dacă scenariul ar fi fost diferit, iar bătălia finală ar fi avut parte de asemenea de un tie-break, atunci recordul celui mai lung meci din istoria Australian Open ar fi fost doborât. 

Novak Djokovici și Rafa Nadal au tranșat finala iconică din urmă cu exact un deceniu, după 5 ore și 53 de minute. Oricum, o revenire cum rar s-ar aștepta din partea oricui, a făcut ca publicul să fie martor unui duel care s-a încheiat neîntrerupt de ploaie, aproximativ la ora locală 4:06.

Andy Murray s-a dovedit principalul responsabil pentru respectivul deziderat, pe o arenă pe care nu demult se temea că o va părăsi definitiv. Războinicul scoțian deține acum recordul celor mai multe reveniri de la așa-numitul 0-2 la seturi în tenisul mondial, cu a zecea sa ispravă.

 Acum, un început destul de tulbure al Openului australian, inclusiv din cauza prezenței devenite nulă a jucătoarelor tricolore, după eliminarea din turul secund a Irinei Begu, va fi cu siguranță îndulcit de un act suprem al anduranței pe teren. Atât Thanasi Kokkinakis, cât mai ales Andy Murray, au arătat cum în continuare sportul de la fileu va aduce episoade unice, chiar și când ne-am aștepta mai puțin.

Surse:

https://www.eurosport.ro/tenis/australian-open-1/2023/am-o-inima-mare.-murray-dupa-cea-mai-lunga-partida-din-cariera-recordurile-doborate_sto9335369/story.shtml