Primele competiții din sezonul tenisului feminin internațional au fost vizate încrezător de jucătoarele țării noastre. Iar dacă Irina Begu s-a aflat la un singur set distanță de a bifa o prezență în ultimul act de dublu de le Melbourne Summer Set 2, conaționala sa a mers cu cel puțin un pas mai departe.

Reușind să evite o concluzie uimitor de strânsă, precum cea din sferturile de finală la simplu, Simona Halep a trecut de surprinzătoarea Qinweng Zheng. Disputa încheiată după două manșe a echivalat cu asigurarea prezenței în ultimul act contând pentru Summer Set 1. Confirmând respectiva competiție ca prima și ultima înaintea Openului Australian prin retragerea de la Sydney, tenismena de 30 de ani a bifat patru succese către un debut stagional cu potențial ideal. 

********************

Circuitul feminin de teniseste mai echilibrat ca oricând, iar oportunitatea bifării a patru competiții, pe cel mai celebru hard al emisferei sudice, construiește motivații aparte. În cazul feminin, paritatea a fost vizibilă de la un an la celălalt, iar numele importante oferă impresia că au enorm de muncit până la destinațiile dorite. 

Aparențele nu înșală mereu, așadar, în prima parte a noii ediții din cadrul Australian Open Series, asociată sezonului estival. Dincolo de barierele sanitare pentru care se încearcă atingerea unui grad nul al toleranței, evoluțiile atletelor nu au dezamăgit deloc spre calitate ridicată. În câteva dintre cazuri, repausul dintre campanii se simte pozitiv, urmând limpezimea să apară, nu numai cadrul apropiat lunii ianuarie, ci și o perspectivă largă, care a fost amenințată în urmă cu o stagiune. 

Acolo am putea-o integra pe Naomi Osaka, încă purtătoarea en-titre a coroanei de Mare Șlem de la Melbourne. Chiar dacă nipona a decis să întrerupă revenirea sa oficială, auspiciile par să redevină pozitive. Alături de ea, însă, într-un context ușor diferit, luând în considerare dimensiunea fizică, s-a regăsit și o altă jucătoare ce a atins gloria palpitantă la Antipozi. 

Până să ne îndreptăm asupra Simonei Halep, este important a menține aproape și duelurile care au implicat-o pe a doua cea mai în formă sportivă a României, la actualul moment. Marjele tenisului sunt foarte mici și la simplu. Doar că, pe măsura înmulțirii evidențelor, lucrurile se complică suplimentar în proba perechilor, rămasă deschisă aproape permanent oricărui rezultat. 

Mai mult, pentru a motiva ultima afirmație, coeziunea are de suferit la startul unui sezon, în condițiile în care observăm o parte a jucătoarelor de top dorind să evolueze, o alta optând pentru o intrare graduală în ritm. Cam astfel se explică modalitatea prin care doar două echipe, ce includ campioane în turneele majore de dublu, s-au plasat superior pe tabloul principal al Melbourne Summer Set 2, Ninei Stojanović și Irinei Begu.

O colaborare 100% balcanică, poziționată la prima ei încercare într-un cadru profesionist recent, a fost plasată drept al treilea cap de serie al turneului secund victorian. Ca urmare, un tablou cu destule șanse, ce le-a evidențiat doar pe Sam Stosur și Shuai Zhang în postura mare favorite, a adus o frumoasă oportunitate pentru o finală a primei săptămâni. 

Cu siguranță, cât o privește pe reprezentanta țării noastre, așteptările au urmărit și o altă direcție, în condițiile în care semifinala nu a fost departe nici la simplu. Excelentul parcurs individual a fost stopat de către revenirea în formă a Amandei Anisimova. Dar, în vreme ce reprezentanta de peste Atlantic și-a făcut loc spre actul final singular, Begu s-a aflat înaintea unei oportunități similare. 

Pe Arena 1573, o pereche redutabilă, dar categoric neînchegată s-a poziționat în calea tandemului sârbo-român. Kateřina Siniaková a ales să evolueze din prima tentativă la Melbourne, Bernarda Pera fiind cea care i s-a alăturat în absența temporară a Barborei Krejčíková. Conform cu aspectul sugerat anterior, perechea teoretic mai bine cotată datorită influenței multiplei campioane de Mare Șlem, a avut mari dificultăți inițial. Nina Stojanović a susținut din plin ritmul pe care colega ei din București părea să îl fi păstrat în urma jocurilor de simplu. 

În integralitatea primei manșe, formația care a arătat mai sigură pe propriile standarde, s-a dovedit cea eminamente europeană. Chiar și astfel, dincolo de multele reușite bifate contra serviciului, a fost nevoie de enorm de mult efort, care a implicat ratarea a patru șanse de set, pentru ca exponentele națiunilor vecine să prevaleze, după un tie-break foarte strâns. Tânăra care a fost privată in-extremis de șansa luptei pentru medalia mixtă de bronz, drept consecință a abandonului prealabil al lui Novak Djoković, a închis actul prim cu ajutorul unui excepțional as. Era de așteptat apoi ca reacția adversă să devină mult mai incisivă, în căutarea actului terț, chiar dacă, în orice moment, balanța s-ar fi putut reechilibra, aspect pivotal al formatului modern al jocului de dublu. 

Construcțiile americane și respectiv cehe și-au găsit omogenitate, avantajul obținut rapid în setul al doilea fiind prezervat cu mai multă siguranță, în puținele situații ale echilibrului. Replica Irinei și a echipierei sale nu a mai fost pe măsură, avansarea spre secvența super tie-break-ului fiind realizată prompt. 

Din nefericire, după un debut perfect echilibrat, superioritatea s-a înclinat definitiv în dreptul capilor de serie secunzi, prin gestionarea mult mai inspirată a punctelor pe propriul serviciu. Treptat, dar sigur, ecartul s-a extins până la un final trăit fără emoții, la 6-7 (6); 6-1; 10-5 în dreptul Bernardei Pera și Kateřinei Siniaková. În aproximativ 24 de ore, două înfrângeri cu aspect similar i-au încheiat un prim turneu australian foarte promițător Irinei Begu, fără oportunitatea unei finale. 

Între timp, miza pusă în joc pe Rod Laver Arena, contând pentru Summer Set 1, era identică. Protagonista și-a arătat, atât sieși, cât și întregii asistențe, că resursele îi sunt încă mai mult decât suficiente, într-un context fizic optim, pentru a concura la nivel ridicat. Iar dacă Simona Halep nu cunoaște așa înălțimi, atunci nicio altă jucătoare activă din țara noastră nu o face. 

Accentul pauzei competiționale s-a pus atât de mult pentru finalista Australian Open din 2018 înspre recuperarea totală în plan fizic. Din moment ce dubiile ar fi înlăturate în perspectiva medicală, țintele pot fi replasate la nivelul dorit. Dacă, cel puțin la prima vedere, scorurile înregistrate în sine în primele două confruntări cu Destanee Aiava și Gabriela Ruse, nu s-au dovedit importante, încrederea a crescut. Urmarea s-a arătat ideal atunci când lucrurile nu au decurs integral conform planului. 

Viktorija Golubic a evoluat modest pentru un început dezechilibrat al sfertului de finală, însă nu s-a văzut, după alte 60 de minute, decât la cinci schimburi de o victorie obținută total nescontat. Reacția româncei, în momentele de totală liniște a loviturilor, nu însă a tabelei, a dovedit că nucleul unei mari campioane va rămâne mereu intact. 

După un succes cu maximul dramatismului, dar și al dedicației, reprezentarea restului competiției ar putea să devină mai ușoară pentru orice exponentă. În cazul sportivei de la malul Mării Negre, următorul obstacol depășit însemna atingerea unei finale de circuit (ce în 2021, spre exemplu, a avut de așteptat nouă luni). Către ultimul act, o excelentă adversară-revelație i s-a opus la Melbourne, în persoana lui Qinwen Zheng. La doar 19 ani, foarte tânăra asiatică a expus încă o dată capacitățile asiatice de a transcende jocul rapid. 

Aflată în fața memorabilei disputei contra unei ocupante precedente a fotoliului liderei WTA, exponenta Chinei și-a încununat oricum un parcurs remarcabil. Referindu-ne acum la adversara sa, doar în cazul partidei inaugurale dintre cele disputate doar pe arena centrală din Melbourne Park, soarta primei manșe a părut în dubiu. Demarajele solide ale favoritei cu numărul 2 au continuat inclusiv într-o confruntare semifinală în care presiunea s-a plasat doar pe umerii săi. Primele jocuri enorm de echilibrate au oferit impresia unui alt posibil maraton. 

Simona și-a concentrat însă ecartul tocmai pentru a evita o reechilibrare a tabelei, în contextul abordărilor moderate din interiorul terenului. Focusul a vizat, după obținerea celui dintâi break, asupra menținerii serviciului în teren, o importantă dificultate uitându-ne la prestațiile precedente. Cu mult calm, dezideratul respectiv s-a împlinit cu destulă lejeritate. Qinwen nu a izbutit să aplice destulă presiune de la primire, finalul manșei inaugurale fiind întâmpinat cu lansarea asiaticei în prim-plan. 

Bariera actului cu numărul doi a fost privită cu atenție spre menținerea unui ritm identic, care să nu pună în pericol superioritatea netă afișată anterior, în fața opoziției încă pe deplin timorate. Luptându-se serios pentru a nu își ceda serviciul propriu, ocupanta poziției a 20-a WTA la finalul anului a marcat o gestiune mai bună a execuțiilor ofensive. Evitarea numeroaselor erori a îngreunat evident misiunea adversarei de a realiza puncte. 

Desprinderea din cadrul setului al doilea nu a mai fost doar temporară, lucru deosebit de important în menținerea energiei. Exprimându-ne de așa manieră, intuim că sfârșitul confruntări din penultimul act s-a împlinit fără dificultăți majore. Deși Qinweng Zheng a marcat o izbândă finală venită la primire, ea nu a împiedicat un succes confortabil obținut de Simona Halep cu 6-3; 6-2, fără a comite, printre altele, vreo dublă greșeală. În mai puțin de 90 de minute, bifarea duelului pentru un trofeu în 2022, a fost dusă la capăt cu multă grandoare. Raționamentul utilizat de către o figură emblematică a Rod Laver Arena în ultimul deceniu, a fost dedicat afecțiunii pentru propriul sport, după luni foarte complicate.

Naomi Osaka a decis să nu mai pătrundă pe teren în dimineața de sâmbătă, iar Simona Halep a urmat să o înfrunte pe Veronika Kudermetova în prima finală organizată în cadrul Melbourne Summer Set 1. O prestație generală cu multe expresii pozitive, s-ar putea transpune pentru constănțeancă în debutul ideal de stagiune la Antipozi.

Surse: https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-qinwen-zheng-6-3-6-2-romanca-e-in-finala-la-melbourne-summer-set-1-isi-stie-deja-adversara-1456313
https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/simona-halep-sydney-obiectiv-651232.html