După opt zile pline de un tenis de elită, competiția de la Shenzhen a ajuns la final, iar ultimul act a avut o componență de intuit, într-o măsură: liderul mondial s-a confruntat cu câștigătoarea precedentului Turneu al Campioanelor, de la Singapore.

Ashleigh Barty și Elina Svitolina și-au oferit oportunitatea de a încheia stagiunea 2019 a WTA, în cea mai bună manieră posibilă. Pentru australiancă activitatea va continua, într-o finală de FED Cup mult așteptată contra Franței.

Palmaresul lui Ash în fața ucrainencei i-ar fi putut oferi un motiv de îngrijorare. Totuși, intensitatea ei nu a lăsat deloc de dorit, iar rezultatul a venit pe măsură.

Ultima dispută directă a celor două, din California, a depășit bariera de 3 ore, dar duminică lucrurile nu au mai ajuns până într-un asemena punct. Totuși, partida nu a dus lipsa momentelor tensionate. Însă, la finalul ei, abila jucătoare din Australia și-a demonstrat superioritatea, din aproape toate punctele de vedere.

Ashleigh Barty s-a impus fără mari emoții în fața Elinei Svitolina, într-o finală care s-a disputat și sub o miză financiară imensă. Svitolina s-a recunoscut depășită în premieră, de o adversară asupra căreia triumfase în primele cinci confruntări directe.

Ocupanta primului loc în ierarhia generală a avut nevoie să-și arunce în joc întregul arsenal tehnic ofensiv, pentru a-și trece în cont un prim set strâns, încheiat la a treia oportunitate, cu scorul de 6-4, chiar pe serviciul advers. 

Faptul respectiv nu i-a fost inițial de folos deoarece oponenta sa a revenit mult mai aplicată (de la vestiare) în partidă. Svitolina părea că a preluat destul de rapid controlul actului secund. Campioana de la Roland Garros a răspuns însă imediat și nu a permis o desprindere a Elinei.

Aceasta din urmă s-a confruntat ulterior, cu o uzură fizică suficient de accentuată, în special la nivelul deplasării și parțial, la serviciu. Finalul întâlnirii a regăsit-o pe Barty în poziție dominantă, ducând la capăt setul secund cu 6-3. Astfel, victoria sportivei de la antipozi a venit după doar o oră și 26 de minute de joc.

Performanța ei nu face decât să-i consolideze statutul (cu adevărat meritat) de cea mai valoroasă tenismenă a sezonului. Dintre cele cinci competiții majore individuale, ea a reușit astfel să și-o treacă în cont pe a doua, după succesul de Mare Șlem din Paris. 

Tânăra de 23 de ani a arătat și acum o atitudine extrem de altruistă. Recunoscându-și inevitabila subiectivitate, ea consideră că cea mai bună echipă din lume îi este alături. De partea cealaltă, pentru ultima campioană de la Singapore, dezamăgirea din privire și glas nu a putut fi ascunsă, pe parcursul unei ceremonii de premiere deosebit de lungi.

Drept urmare a triumfului de la Shenzhen, avansul lui Barty în fruntea clasamentului feminin a crescut exponențial. Potrivit livetennis.eu, Karolina Pliskova se află acum la aproximativ 2.000 de puncte în urma liderului WTA (titlu pe care australianca și l-a acontat pentru finalul anului curent, dar nu numai). În schimb, cea care a condus ierarhia generală la sfârșitul ultimelor două sezoane, Simona Halep va rămâne pe poziția a patra, dat fiind eșecul Svitolinei.

Dar, momentul prezentului îi aparține unei jucătoare cu o poveste incredibilă, care a ajuns în clipa de față, să-și împlinească potențialul uriaș. Acum, Ashleigh Barty este prima campioană a campioanelor de la Shenzhen. Iar astfel, o altă stagiune a tenisului de fete a intrat în istorie.