Ultimul duel al fazei grupelor de la Turneul Campioanelor nu a adus un final fericit pentru Simona Halep. Dimpotrivă, verdictul tabelei s-a dovedit a fi deosebit de dur în actul de debut.

Acolo, lucrurile n-au funcționat sub niciun parametru, deși anumite schimburi anunțau un start de meci, cel puțin echilibrat. Din nefericire, balanța s-a înclinat brusc și definitiv în favoarea cehoaicei. Totuși, Simona a reușit să intre bine în actul secund, controlându-l în majoritatea desfășurării sale. Bătălia finală, a ultimului set, începută după (doar) o oră de joc, a fost și cea mai intensă a întâlnirii. Ea a mers în direcția numărului 2 WTA.

Prin urmare, sezonul 2019 al româncei de pe poziția a cincea a ajuns la final, în faza grupelor de la Shenzhen. Karolina Pliskova s-a impus cu 6 – 0 ; 2 – 6 ; 6 – 4 și s-a calificat în careul de ași al competiției din China. În urma a două manșe caracterizate de o discrepanță evidentă, actul al treilea a oferit răsturnări de situație care i-au fost în general defavorabile sportivei din Constanța. Game-urile cu numărul 3 și 10 au fost caracterizate de o asemănare dureroasă din perspectiva ei. Prima instanță o găsea pe Simona în avantaj (2 – 0), iar Pliskova a întors soarta jocului de la 0 – 30. Aspectul respectiv s-a repetat și la 4 – 5. Și atunci, ulterior unei tentative în a reveni pe tabelă, printr-un break, Halep a obținut primele două puncte pe propriul serviciu, pentru ca apoi, să le piardă pe următoarele patru.

Tensiunea de la mijlocul unei mize imense, l-a făcut și pe Darren Cahill să abordeze un discurs foarte agresiv, în momentul în care eleva s-a pierduse contactul cu adversara din Cehia. Potrivit ziare.com, la ultima sa intervenție pe teren (petrecută la 2 – 5 în setul al treilea), australianul nu și-a menajat termenii utilizați: ”Ai fost facută de rușine pe teren în ultimele trei game-uri! Nu poți câștiga acest meci dacă o faci ca în ultimele 15 minute”. Însă, după cum am văzut mai sus impactul cuvintelor tehnicianului de la antipozi nu s-a materializat într-o revenire dusă până la capăt.

Astfel s-a scris istoria celui mai dramatic final de an pentru româncă din ultimele sezoane. În urma eșecului de astăzi, Simona ajunge la ediția totală cu numărul 5, în care nu a reușit să depășească faza incipientă a Turneului Campioanelor, în pofida victoriilor în toate partidele de deschidere. În schimb, ea s-a recunoscut învinsă în toate întâlnire finale din grupe. Patru dintre acestea au decis și avansarea în competiție.

Finala din 2014, contra Serenei Williams, la Singapore, continuă să se îndepărteze în timp și în amintiri, dar rămâne cea mai bună performanță a româncei la evenimentul final al stagiunii. Poziția ulterioară a campioanei de la Wimbledon va fi determinată, într-o mare măsură, de finalitatea duelurilor de la Shenzhen.

În momentul de față, conform livetennis.eu, Halep se află pe poziția a patra a ierarhiei virtuale feminine. Pentru a rămâne acolo, ar fi nevoie ca învingătoarea din semifinala Elina Svitolina – Belinda Benciḉ să nu triumfe și în ultimul act. În cealaltă confruntare din faza ultimelor patru competitoare, se vor duela cele mai bine clasate jucătoare ale momentului, Ashleigh Barty și Karolina Pliskova.

Potrivit digisport.ro, semifinalele Turneului Campioanelor din 2019, în proba de simplu vor debuta mâine, de la ora 12 : 30. Așa cum am reliefat și mai devreme, vor juca atunci Svitolina și Benciḉ; cu alte cuvinte, ultimele două jucătoare care au obținut matematic prezența pe tabloul inițial de la Shenzhen.

Surse:

http://www.ziare.com/simona-halep/turneul-campioanelor/darren-cahill-enervat-din-cauza-simonei-halep-reactia-nervoasa-a-antrenorului-australian-1583899

https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking

https://www.digisport.ro/tenis/turneul-campioanelor-2019-prima-reactie-a-karolinei-pliskova-dupa-ce-a-trimis-o-acasa-pe-simona-halep-749210