Reprezentarea românească de pe plan continental în actuala stagiune a început, după cum era evident, din primul tur preliminar. Toate cele patru cluburi autohtone se îmbarcau la un parcurs cu multe provocări, în scopul unei accederi în faza grupelor.

În ceea ce privește seara zilei de ieri, ea a început cu eliminarea dureroasă suferită de FC Botoșani împotriva lui Shkëndija (0 – 1). Ulterior, a doua echipă românească prezentă în a doua fază prealabilă elitei din Europa League a avut parte de un duel așa cum puține altele s-au mai desfășurat vreodată. Potrivit digisport.ro, meciul de joi a avut parte de cel mai ridicat scor egal din istoria cupelor europene. 

Campania europeană din toamna fotbalistică a anului 2020 a început foarte rapid de la încheierea oficială a celei precedente. Pentru majoritatea formațiilor implicate direct încă din fazele incipiente ale cupelor europeme, adaptarea la noile condiții de joc nu a fost deloc ușoară, în sensul programului încărcat. În plus, realitatea traiului din prezent, ce include lupta contra virusului Sars-CoV 2 nu oferă o liniște deplină asupra contextului pur sportiv. Însă, din adunarea tuturor elementelor amintite mai sus, se pot naște, în anumite ocazii, amintiri care nu vor putea fi vreodată șterse din memoria colectivă a gazonului.

Săptămâna în curs a marcat o perspectivă sumbră a depistărilor pozitive cu virusul COVID-19 pentru FCSB. Conform gsp.ro, numeroasele infectări (ajunse la 18) puneau în mare pericol desfășurarea întâlnirii cu Bačka Topola. Roș-albaștrii s-au prezentat cu 14 jucători valizi de joc, cu unul mai mult față de limita minimă impusă de regulamentul forului european UEFA. Ca urmare a absențelor majore provocate în tabăra bucureștenilor, Mihai Pintilii a devenit antrenor principal pentru prima oară pe parcursul scurtei sale cariere de tehnician. Fostul mijlocaș se baza pe o formulă relativ experimentală, în care Florinel Coman, Denis Man și Olimpiu Moruțan puteau totuși lua parte. Auspiciile sub care meciul din Balcani s-a desfășurat au permis gazdelor să spere la o calificare ce părea improbabilă în urmă cu doar câteva zile.

Înfruntarea propriu-zisă confirma ultima afirmație, la capătul primelor 13 minute. Bačka Topola a înscris de două ori, deși oaspeții au arătat o posesie și un ritm superior oponenților. Prestația defensivă avea să lase mult de dorit, chiar și pentru asemenea circumstanțe speciale. Regăsindu-se într-un dezavantaj serios, FCSB a izbutit să dea replica rapid pe tabela de marcaj. Golul lui Florinel Coman avea să stabilească scorul la pauză, însă evenimentele cruciale din primul act nu se încheiaseră. Minutul 44 a adus eliminarea lui Dajan Ponevici, iar presiunea la poarta sârbă era de așteptat a crește, după ieșirea de la cabine.

După doar cinci minute evoluate din repriza a doua, Denis Man restabilea pentru prima oară egalitatea. La faza imediat următoare, o nouă greșeală flagrantă în apărarea improvizată a românilor, comisă de tânărul portar Răzvan Ducan a trimis echipa sârbă în avantaj. Configurația partidei ilustra, în aceeași măsură, că reușitele nu se vor opri. Presiunea și construcția din jumătatea adversă a contribuit la penalty-ul obținut de Florinel Coman și transformat de către Denis Man. La capătul a 63 de minute de fotbal, scorul era 3 – 3. Elevii lui Mihai Pintilii (rămași apoi și fără sprijinul celui care a deschis scorul) au presat în căutarea calificării. Bačka Topola nu a mai fost capabilă să-și creeze oportunități, până la momentul autogolului spectaculos semnat de Bojan Balaž, în minutul 90 + 3. Tânărul fundaș sârb comisese anterior și lovitura de pedeapsă din care s-a concretizat golul de 3 – 3. FCSB nu și-a putut stopa adversara din a răspunde la faza aeriană succedantă. Sașa Tomanovici a trimis disputa în prelungiri, la 4 – 4, acolo unde dramatismul avea să descopere un alt nivel.           

Gazdele au ratat o șansă imensă de a reveni la conducere, însă Răzvan Ducan s-a evidențiat pozitiv, în situația de unu la unu cu Vladimir Silađi. Autorul imensei ocazii și-a lăsat apoi echipa cu doi oameni mai puțin. Intervenția dură a vârfului, care abia intrase pe teren, s-a transformat într-o lovitură liberă ce a purtat-o pe FCSB către golul de 5 – 4. Denis Man realiza superb tripla, chiar în minutul 105. Finalul celei dintâi reprize suplimentare nu avea să prezinte un scor de calificare. Sârbii au mai profitat o dată de lipsa atenției din apărarea roș-albastră, iar Janko Tumbasevici a egalat după alte zeci de secunde. Astfel, am avut de-a face cu trei situații distincte în care defensiva română a cedat în urma unei reușite venite în cealaltă poartă.

Adrian Petre a reușit, în cele din urmă, să-și treacă și el numele pe lista marcatorilor, dar nici izbânda sa nu a fost suficientă. Înfruntând o dublă inferioritate numerică, Bačka a mai stăpuns o dată defensiva modestă a echipei din București. Căpitanul Sașa Tomanovici a făcut dubla cu o lovitură de cap slab marcată, stabilind un scor pur și simplu inimaginabil, la sfârșitul prelungirilor: 6 – 6.

Departajarea avea să se facă de la punctul cu var, acolo unde Răzvan Ducan a parat execuția lui Mihajlo Banjac. În schimb, cei cinci executanți desemnați de Mihai Pintilii au fost impecabili. Denis Man a transformat penalty-ul decisiv, ce a asigurat pentru roș-albaștrii o întâlnire cu Slovan Liberec, cu miza playoff-ului Europa League la mijloc. 

Meciul dintre Bačka Topola și FCSB a fost profund influențat de aspectele extrafotbalistice ale prezentului. Consecințele acestora au adus o seară care a depășit orice închipuire, pe arena Gradski. O partidă ce a adus mai multe goluri în desfășurarea propriu-zisă decât la loviturile de departajare s-a încheiat cu victorie autohtonă.

Surse:

https://www.gsp.ro/international/europa-league/gigi-becali-reactie-transanta-dupa-cazurile-de-coronavirus-de-la-fcsb-eu-ce-sa-fac-610321.html 

https://www.digisport.ro/fotbal/europa-league/backa-topola-si-fcsb-au-intrat-in-istorie-niciodata-nu-s-a-vazut-asa-ceva-in-peste-24-000-de-meciuri-910225