După o săptămână în care și-a reafirmat calitățile pentru un tenis complet, Bianca Andreescu s-a apropiat enorm de un prim trofeu WTA pe iarbă. După un parcurs bun la Bad Homburg, reprezentanta Canadei nu a putut însă depăși o voință excepțională.

Caroline Garcia a avut parte de multiple confruntări decise la nivelul detaliilor pe gazonul german. Dar, chiar și când dezavantajul în finală a părut enorm, recenta campioană de dublu la Paris a refuzat să cedeze.

După ce a pierdut primul set în tie-break, dinamica atletă franceză a trecut peste oboseală și disconfort medical, revenind formidabil în fiecare dintre ultimele două manșe. Câștigând două jocuri succesive care au depășit granița a 2 ore și 45 de minute, Garcia și-a trecut în cont un turneu individual în urma a peste trei ani de pauză.

*******************

Pentru urmăritorii Biancăi Andreescu, termenul „răbdare” nu se regăsește des în discurs. Întrucât s-a afirmat adesea, chiar și în perioada în care a absentat constant din circuit, că tânăra reprezentantă a Canadei că deține un set al abilităților poate unic în completitudinea sa, așteptările sunt permanent ridicate. Când Bianca Andreescu s-a aflat într-o progresie excepțională, mult superioară Emmei Răducanu de exemplu, potențiala semifinală de Turneu al Campioanelor s-a năruit într-o clipă. 

Mulți dintre privitori au atras atenția asupra pregătirii fizice a Biancăi, dar nu trebuie să uităm că până și în pofida parametrilor ideali, talentul și determinarea au fost suficiente pentru un titlu de Mare Șlem, complimentat de o urcare până pe poziția a patra WTA. Actualmente, când măcar ierarhic lucrurile nu mai stau atât de promițător, standardele pregătirii pentru  tenis de anduranță, par a fi din nou implementate la maximum. Nu a fost nevoie de multe secvențe pentru a evidenția că singurul element ce mai trebuia recăpătat după perioade atât de lungi ale repausului a fost încrederea.

Cu fiecare săptămână completată fără dileme despre starea medicală, miza centrală s-a evidențiat în capacitatea lui Andreescu de a-și accesa nivelul superior. Chiar dacă nu în fiecare dintre meciuri l-am putut vedea permanent, potențialul maxim s-a ilustrat poate chiar mai des decât am fi bănuit. În același timp, a fost așteptat cu siguranță și un rezultat diferit de toate cele realizate până la startul primăverii, deși condiția s-a transformat în a excela pe iarbă. Laureata turneului major din Statele Unite în 2019 a preferat să evite ruta Marii Britanii, abordând-o pe cea a Germaniei, în schimb.

Aceasta din urmă prezintă două competiții ce contrastează pe deplin pe cele insulare, având în vedere influența tradiției. Atât capitala, cât și Bad Homburg au inițiat realmente noi competiții, menite să ofere diversitate jocului. Ambele destinații se află la ediția a doua, procesul începând abia în anul precedent, iar, în ceea ce a privit-o pe exponenta Canadei, noile deplasări au început furibund. 

Dacă există o jucătoare, indiferent de a sa formă din prezent care poate să testeze abilitățile oricui pe suprafața verde, numele ei este Karolina Plíšková. Vicecampioana în exercițiu de la All England Club a fost la rându-i nevoită să apeleze la fiecare resursă pentru a prevala într-un duel pe care Bianca a părut să îl aibă sub control, pentru mai mult de jumătate din timp. Totul s-a încheiat într-un tie-break al manșei decisive ce cu siguranță ar fi putut să fie evitat, mai ales pentru că outsidera s-ar fi putut folosi de un propriu serviciu enorm de eficient până atunci pentru a închide conturile.

În schimb, într-una dintre cele mai dramatice concluzii ale sezonului, canadianca a părăsit scena berlineză cu o zi înaintea împlinirii celor 22 de ani. Ulterior, însă, la Bad Homburg, a părut că întreaga experiență relatată a fost catalizatorul unor evoluții care să nu mai permită reacții târzii din partea oponentelor. Dacă Martina Trevisan a fost depășită cu ceva efort în prima parte, Katie Swan a demonstrat o rezistență mult mai completă. Într-un contrast pe alocuri foarte surprinzător, Daria Kasatkina nu a reușit decât pe alocuri să își găsească ritmul necesar, pentru a crea cel mai interesant sfert de finală în teorie.

După eliminarea promptă a principalului cap de serie, provocarea pentru noua elevă a celebrului Sven Groeneveld, ar fi trebuit să urce la un alt nivel, explicația fiind simplă. Modul în care o Simona Halep mult mai ușurată a reușit să evolueze înaintea potențialei semifinale, ar fi făcut realmente imposibilă declararea unei favorite. Până la urmă, românca a hotărât să nu mai riște nicio posibilă agravare medicală, înainte de revenirea în Londra, fapt echivalent accederii Biancăi în finală. Mai precis, un context pe care ea nu și l-a mai apropiat din Miami, în 2021, respectiv abandonul contra lui Ashleigh Barty, s-a redeschis pe tărâm german pentru fosta campioană de la US Open.

Adversara a fost din timp asigurată drept o reprezentantă a Franței, însă, dacă pătrundem mai adânc, drumul lui Caroline Garcia a devenit parcă din ce în ce mai complicat. Mai întâi, Aliaksandra Sasnovich a purtat-o până peste granița a două ore de joc pe proaspăta învingătoare de dublu la Paris. Apoi, o prestație excelentă a lui Sabine Lisicki, proaspăt revenită în circuit, ar fi putut să extindă confruntarea din sferturi către actul final. 

Nu în ultimul rând însă, compatrioata sa, care se pregătește să doboare recordul prezențelor consecutive de Mare Șlem, a contribuit la un duel uluitor. Alizé Cornet a ținut pentru mai mult timp inițiativa în partea secundă a semifinalei, însă nu a izbutit să și treacă linia de sosire. Concluzia a rezervat secvențe absolut dramatice, traversate mai inspirat de către fosta campioană a Openului Chinei. Aici, pe lângă duelurile finale, putem selecta și un alt tie-break fantastic, închis de Garcia cu 11-9 în primul act.

Calificarea într-o primă finală după destul timp a sosit cu un preț înalt, referindu-ne chiar și la durata recuperării. Sub 20 de ore au separat disputa pe care franțuzoaica a tranșat-o în ceva mai puțin de 170 de minute, de ultimul act din centrul Germaniei. Drept urmare și fără a mai lua în calcul dispoziția de joc, Bianca Andreescu a plecat categoric cu șansa întâi la trofeu, rezumându-ne la dispoziția fizică. 

Desigur, într-un asemenea context, s-ar presupune că startul duelului a devenit crucial pentru sportiva mai uzată, în principal. Însă, efectul oboselii eventuale nu s-a resimțit imediat, sportiva cu origini tricolore a avut parte de o opoziție grozavă. Ca urmare, manșa inaugurală a expus o dată în plus un echilibru greu de îndepărtat. 

Remarcabil pentru Caroline a fost forța prin care a anulat plusul de tonus al oponentei. Prima amenințare la retur s-a dovedit și fructificată, presiunea fiind însă respinsă imediat din partea opusă de fileu. Rebreak-ul imediat următor ar fi putut să aducă desprinderea, dar franțuzoaica nu și-a putut procura un final rapid de primă manșă. Dimpotrivă, lucrurile s-au desfășurat în continuare sub semnul parității, cu dificultățile mai mari venind pe lansarea lui Andreescu. Presiunea concentrată nu a fost și fructificată, în condițiile în care fiecare breșă ar fi contat enorm.

Din nou, șansa uriașă a venit pentru atleta mai slab clasată și după ce scorul a redevenit egal, însă jucătoarea de peste Atlantic a replicat la timp, de fiecare dată, pentru ca segmentul inaugural să poposească într-un alt tie-break, de această dată, serviciul  nu a ajutat-o pe dublista de excepție, care a cedat la prima șansă de set, venită după mai bine de o oră de joc. Întreg elanul, dar și energia a părut să fie de partea Biancăi, desprinderea în manșa cu numărul doi fiind chiar iminentă. 

Fiind condusă o dată în plus cu două lungimi, oficialul număr 75 mondial a dezgropat alte resurse, ținând cont că dezavantajul a venit după consultarea medicului competiției. Nivelul său a crescut, pe măsură ce adversara nu și-a mai găsit precizia. În ceea ce a fost probabil cea mai puțin scontată serie a turneului, patru game-uri succesive au condus înfruntarea către un ultim act improbabil.

Până ca dramatismul să arate cote maxime, lăudabilă rămânea capacitatea parizienei de a se reconecta la miză, în ciuda scorului care a continuat să fie defavorabil. Campioana de la New York a început mai hotărât incursiunea spre victorie, dar aceleași șanse pentru a crea o diferență liniștitoare au fost irosite.

Interesant este că mai tânăra combatantă a oferit senzația că domină mai des schimburile, realizând și câteva eforturi defensive remarcabile. Totuși, rezultatele în seturile finale nu au fost cele dorite, după debuturile inspirate. Nepermițând desprinderea, salvând mingi de 0-3, exponenta Hexagonului și-a recăpătat încrederea. Mai mult, dominația sa a devenit practic un alt șir neîntrerupt de patru jocuri, în care tenisul rivalei născute în Ontario a scăzut vizibil.

Ulterior, Andreescu și-a regăsit suficiente rezerve pentru a nu pierde definitiv contactul. Însă oportunitățile care o puteau din nou conduce la cârma jocului au fost pe rând anulate. Nu trebuie să uităm deloc că într-un interval ce a cuprins puțin peste 24 de ore, aproape șase dintre acestea au fost petrecute pe teren de către Caroline Garcia. 

De aceea, menținerea cumpătului, dar și a voinței când totul a părut pierdut, conturează poate cea mai dulce ispravă individuală din carieră. Campioană cu echipa galică în ultima ediție clasică a Cupei Federației, ea a cucerit ultimul trofeu de simplu în vara din 2019.  Practic, respectiva ocazie, tot pe iarbă, la Nottingham, a venit înainte ca performera zilei să își atingă realul potențial. Actualmente, franțuzoaica ajunsă la o maturitate deplină în sportul alb, s-a impus după o dispută dramatică. Mai toate explicațiile raționale ar fi văzut succesul drept improbabil, însă el a venit, în urma a alte 167 de minute cu 6-7 (5); 6-4; 6-4.

În schimb, pentru Bianca Andreescu, o experiență inaugurală care ar fi putut să arate chiar perfect, la Bad Homburg, a devenit într-adevăr amară. Dar, motivele pentru o revenire spre vârful tenisului mondial sunt realiste, având în vedere că aventura sa germană a arătat în majoritate, excelență pe gazon, suprafața care se pregătește acum de momentul apogeului din 2022, la Wimbledon.