În urmă cu mai puțin de trei săptămâni, CFR Cluj se afla încă într-o poziție interesantă, din care putea spera chiar la calificarea în play-off-ul Champions League.

Însă, treptatele scurtcircuite majore, dar dese în plan continental, au pus în umbră un start de campanie internă pentru istorie. Ca urmare a dureroaselor înfrângeri suferite mai ales la Belgrad (0 – 4), dar și în Ardeal 1 – 2, contextul campioanei en-titre s-a tensionat la cote uimitoare. Eliminarea din Europa League i-a convins în cele din urmă pe acționarii clubului să ia în considerare foarte serios o despărțire de Marius Șumudică, singura reprezentantă a fotbalului românesc din competițiile continentale rămânând într-o situație delicată, nu doar pe gazon.

Precum am văzut de-a lungul unei veri de intensitate fotbalistică maximă, predictibilitatea ajunge să se plaseze departe. Încă din momentul concluziilor celui mai recent turneu final, semnele de întrebare s-au înmulțit în cazul menținerii unui ritm ridicat. Desigur, analizând într-o așa manieră, ajungem cu atenția asupra ligilor de top, dintre care cea a României nu poate face parte. Mai mult, în cadrul autohton, ponderea disputării prea multor minute nu a reprezentat o problemă urgentă, drept pentru care așteptările relativ decente ar fi părut justificate în dezvoltarea unei campanii continentale.

Revenind, așadar, la dilema centrală, multe dintre aspirații s-au stins rapid, fără vreo posibilitate de redresare. Primele confruntări desfășurate vreodată în UEFA Conference League au purtat în locul mai multor semnale ale normalității, spre numeroase dezamăgiri. Ele nu au făcut altceva decât să mărească numărul concludent al îngrijorărilor pertinente de altfel, în privința viitorului și a nuanțelor sale. Chiar și așa, ținând cont de eliminările nescontate și de alte episoade neconcludente, reprezentarea românească va rămâne activă datorită altei situații realmente bizară, transpusă în Ardeal.

Continuând ideea anterioară, beneficiind vreme de patru ani de aceeași postură obținută pe plan intern, cea mai titrată formație provincială a fost nevoită să abordeze în mod automat și cel mai larg traseu preliminar. Bineînțeles, dorința oricărui club provenit din Europa de Est este aceea de a prelungi cât mai mult acțiunea internațională, în contrast poate cu câteva dintre abordările echipelor vestice, care preferă de multe ori să evite aglomerarea jocurilor, atunci când miza financiară nu reprezintă o dificultate. Evident, alături de respectivul obiectiv, imposibil de scos din calculele generale ale sportului încă dominant al țării noastre, țintele se îndreaptă în direcția obținerii de puncte pentru ca măcar o parte dintre contextele evidențiate de la finalul lunii precedente să fie înlăturate.

Sarcina s-a arătat de la început complicată pentru CFR Cluj, iar auspiciile unei noi incursiuni singulare în cadrul competițiilor europene s-au arătat reale prea curând. Oricât de modeste au arătat primele semne, mai ales remarcate pe fondul rezultatelor continentale, victoriile, obținute foarte greu, considerate inițial de rutină au făcut diferența între gruparea feroviară din Transilvania și restul combatantelor, privind cu precădere spre FCSB și CS Universitatea Craiova. Indiferent de latura estetică, pentru a nu o menționa momentan pe cea a organizării de joc, care nu a părut a fi deloc dintre cele mai grozave, rezultatele inițiale, obținute cu destulă greutate, au permis să nu luăm în calcul varianta unui segment continental încheiat chiar și cu trei săptămâni înaintea începerii toamnei. Judecând astfel, devine facil să vedem cum întreg contextul ar fi putut să arate mult mai rău actualmente. Cu toate acestea, opiniile, conform cărora recentele prestații au lăsat serios și de dorit, nu pot fi caracterizate drept nejustificate.

Multe aspecte sunt greu de asociat cu normalitatea atunci când privim înapoi spre pașii remarcați în drumul structurii preluate la început de drum de către Marius Șumudică. Lucrurile au părut să meargă suficient de bine pe plan ofensiv într-o primă repriză desfășurată în runda I preliminară din UEFA Champions League. Șansele numeroase contra lui Borac nu au fost fructificate eficient, iar din acel moment, îngrijorările au cuprins tot mai mult evoluțiile propriu-zise. Returul de la Banja Luka, coroborat în mare parte cu prima secvență a întâlnirii din îndepărtatul Gibraltar, au inclus o dispoziție fără multe motive de încurajare. Nivelul încrederii jucătorilor utilizați pe frontul de joc extern nu s-a ridicat exponențial, măcar la prima vedere, succesele părând obținute cu destul efort. Dar, odată cu depășirea obstacolului Lincoln Red Imps, un aspect era garantat: accederea în grupele Conference League.

Deși a părut că liniștea s-a așternut măcar temporar în Gruia, mai ales dintr-un motiv spre care vom reveni, lucrurile nu au urmat o asemenea direcție. Totul s-a reluat cu tentativa de revanșă contra lui Young Boys Berna, în care dispozitivul trimis în teren de tehnicianul campion cu Astra (la capătul primăverii din 2017) și-a pus în aplicare o abordare similară celei prezidate de Dan Petrescu.

Defensiva a rezistat suficient de bine pentru a conserva un avantaj minim al unei victorii importante, până în al treilea minut suplimentar de la Cluj. Stadionul ce îl onorează pe doctorul Constantin Rădulescu nu a mai întâmpinat oaspeți din afara țării noastre pentru două săptămâni realmente dure. Manșa secundă de la Berna, deși începuse la fel de încurajator precum prima a fost transformată într-o amintire tristă, mai întâi prin erori importante cu influență individuală.

Finalul primei părți din Elveția a adus, pe lângă mari urmări ale rezultatului și consecințe foarte importante la nivelul legăturii interumane. Fiind pentru mai bine de 100 de minute în avantaj către play-off-ul Champions League, însă dominați fără echivoc, ardelenii au întâmpinat numeroase necunoscute în căutarea redresării internaționale.

Un alt element important de luat în calcul a fost și timpul scurtat de refacere pentru o ocazie organizatorică specială pe care forul continental nu avea cum să o evite. Pasiunile din fotbalul balcanic sunt prea bine cunoscute în modalitățile uneori exagerate ale manifestării lor.

Știind că rivalitatea absolută dintre Partizan și Steaua Roșie Belgrad nu va face niciodată o excepție, conflictele putând fi extrem de aprinse, UEFA a luat o decizie interesantă, dar necesară. Astfel, înaintea serii Ligii Campionilor în care Sheriff Tiraspol și-a deschis calea către istorie, CFR Cluj a avut de completat duelul prim de accedere în Europa League, marți, fără ca o altă dispută a fostei Cupe UEFA să se mai desfășoare în paralel.

Deosebita, însă nu foarte comoda ocazie, avea să se consume în cea mai complicată deplasare a ultimelor luni pentru formația multiplă campioană în exercițiu a României. Clubul aflat în postura de omolog, după granița sud-vestică, a încercat să șteargă impresia lăsată în urma eliminării furnizată de gruparea moldoveană menționată anterior, care va fi reușit să schimbe istoria fotbalului jucat peste Prut. Nicio modalitate nu a fost mai eficientă decât exploatarea spațiilor foarte mari din defensiva ardeleană. Cel care profita la finalul unei acțiuni încâlcite, după doar cinci minute de joc, a fost Milan Pavkov.

Misiunea se complica serios atât de rapid pentru jucătorii lui Marius Șumudică, dar în urma unei perioade de joc pozitive, cu multă presiune la buturile adverse, așteptările au crescut. O firavă întrezărire a încrederii a fost prompt stopată de aceeași tendință a totalei imprecizii defensive necaracteristice în trecutul apropiat. O acțiune frumos elaborată în aer a fost dusă la capăt de Alexandar Katai.

Dublarea avantajului a reprezentat probabil momentul decisiv al confruntării. Alte ocazii irosite de oaspeți după pauză au fost taxate la mică distanță de o ofensivă pragmatică a trupei pregătite de către legenda Dejan Stanković. Dincolo de jumătatea reprizei secunde, Ciprian Deac a comis o eroare impardonabilă de construcție, scorul devenind de neprezentare. În final, alte zece minute au trecut până la faza fixă finalizată cu capul de către Mirko Ivanić, iar tabela a căpătat un accent dureros însă realist. Nici măcar execuția superbă a lui Denis Alibec nu a putut îndrepta un rezultat de 0 – 4, speranțele fiind practic inexistente. În întreaga atmosferă ce denota tot mai mult haos intern, un singur element rămânea totalmente pozitiv pentru Marius Șumudică.

În ciuda faptului că echipa sa de glorie, Rapid, a reușit să redefinească eficiențele unei nou-promovate, printr-un start uluitor de sezon în Liga I, o altă demarare fantastică eclipsează chiar și golaverajul giuleștean de 7 – 0 (goluri primite). Turbulențele interne nu au oprit cealaltă grupare vișinie din a câștiga primele șase confruntări din campionat, o statistică, ce la rândul ei, pare să nu găsească explicații clare. Chiar și așa, deznodământul inevitabil al primei părți din campania europeană a părut să coincidă pentru factorii decizionali ai clujenilor, cu despărțirea imediată de Marius Șumudică. Totuși, o oportunitate de a mai repara din impresia artistică măcar a venit în returul de pe teren propriu contra Stelei Roșii. Calificarea în grupele Ligii Europa a fost virtual asigurată încă din prima manșă, tehnicianul sârb a optat pentru a trimite pe terenul din Gruia același prim 11 utilizat și în urmă cu nouă zile.

Drept consecință, asigurările au fost maxime, însă misiunea a devenit și mai facilă după foarte puțin timp de la primul fluier. După o primă fază fixă bizară, centralul Michael Oliver a decis să acorde lovitură de la 11 metri în urma contactului dintre Miloš Degenek și Mario Camora. Surprinzătoarea decizie a fost transformată pentru 0 – 1 de către același Alexandar Katai.

Cu cinci lungimi avans la general, fondul sonor a fost complet dominat de corul suporterilor sârbi deplasat la Cluj. Replica a fost una consistentă, însă Ciprian Deac și Rúnar Már Sigurjónsson nu au izbutit să își cadreze suficient încercările pentru a aduce egalarea. Ceea ce mijlocașii au încercat de la o mai mare distanță, Gabi Debeljuh a reușit să împlinească din gura porții, după centrarea lui Valentin Costache.

Însă, pentru ca degringolada din teren a clujenilor să fie completă, alte trei acte au mai urmat după pauză. Trimis în teren în locul lui Giedrius Arlauskis, Cristi Bălglădean a oferit o degajare de gol care avea să stabilească rezultatul final în dreptul lui Milan Pakov. Uluitoarea secvență a fost urmată de ratarea unui penalty de Ciprian Deac, Jonathan Rodriguez lăsându-și formația în inferioritate peste un alt sfert de oră. Ultima oportunitate a gazdelor de a răscumpăra un dublu eșec a fost cea a lui Alexandru Petrila.

Cu scorul general de 6 – 1, CFR Cluj a cedat ambele manșe contra Stelei Roșii Belgrad, aflându-și deja adversarele din Grupa D a UEFA Conference League: Jablonec, Randers și AZ Alkmaar. Însă, în urma unei dimineți la fel de tumultoase, precum s-a dovedit noaptea înfruntării finale din Liga Europa, a devenit evident că Marius Șumudică nu va fi alături de clubul feroviar în campania propriu-zisă.

În ciuda eforturilor tehnicianului ce a ghidat un debut ideal al sezonului din Liga I de a continua antrenamentele, conducerea a decis inițial ca tehnicianul bucureștean să fie înlocuit, urmând ca decizia să fie reconsiderată suplimentar. În orice context, Dan Petrescu pare favorit să revină din nou la cârma echipei unde a reinventat succesul, la mai puțin de zece luni în urma demiterii sale.

Astfel, chiar în săptămâna în care Republica Moldova a reușit să își facă loc pe harta pe prim rang a sportului rege, una dintre cele mai bizare campanii de vară din istoria fotbalului românesc s-a încheiat în plan continental.

Încă principala formație din perspectiva formei interne, CFR Cluj, a fost destabilizată serios de succesiunea evenimentelor transpuse în Europa, care, totuși, se putea încheia mai defavorabil. Slăbiciunile defensive, alături de instabilitatea remarcată constant în lot, vor fi două dileme pe care noul lider al principalei echipe transilvănene va trebui să le soluționeze din timp. Treimea secundă a sezonului competițional va cuprinde același volum ridicat al partidelor, incluzând dueluri complicate către o eventuală nouă primăvară intercluburi.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/rasturnare-de-situatie-la-cfr-cluj-deocamdata-marius-sumudica-ramane-antrenorul-echipei-1244201