Dacă avem răbdarea să plasăm lupa timpului în dreptul disciplinei cu mingea la picior, vom constata că evoluția ei a fost de-a dreptul impresionantă. De-a lungul unui întreg secol, exponenți de seamă au purtat barierele succesului din ce în ce mai sus. Însă, în cele din urmă, doar câțiva dintre maeștrii prezentului se pot ridica la înălțimile celor ce le-au pășit înainte pe teren. Cu siguranță, putem remarca drept un astfel de exemplu, figura care și-a croit în timp drum nu doar către culmile sportului din Portugalia, ci ale întregii lumi. În pofida faptului că propriile atitudini și abordări nu îi sunt mereu apreciate din unghiul imaginii sinelui, devotamentul, talentul și, mai ales, dispoziția de a fi pregătit pentru noi provocări, l-au adus indubitabil la cote de-a dreptul fantastice. Mai mult, aventura sa va continua și în ceea ce s-ar prezenta a fi treimea finală a unei cariere glorioase.

Cristiano Ronaldo reprezintă, așa cum afirmam anterior, o personalitate contemporană cu un aport imens asupra întregii comunități sportive. Misiunea sa de a deveni mai bun prin intermediul oricărei ocazii s-a transpus într-un drum lung, plin de încercări, dar care a adus și enorm de mult succes. Unul dintre aspectele unde atletul portughez a ajuns să se diferențieze de majoritatea altor fotbaliști de legendă este reliefat de introducerea baloanelor în plasă, într-un regim al durabilității și excelenței dificil de imitat. Constatarea anterioară ar putea fi clasificată la prima vedere drept puțin exagerată, însă dovezile cele mai recente (așteptate de ceva timp) arată favorabil lusitanului născut pe 5 februarie 1985. Realizările sale au fost monitorizate atent încă din primele stagii ale adolescenței.

După cum este deja cunoscut la nivel internațional, cariera profesionistă a talentatului portughez a început la Sporting Lisabona. Ladislau Bölöni, aflat la conducerea băncii tehnice a echipei alb-verzi, s-a declarat impresionat de calitățile expuse de un jucător ce avea să debuteze la formația principală, în 2001. Anterior, el fusese remarcat și relocat din toate loturile de juniori, până la prima echipă, repere bifate pe rând în aceeași stagiune. Tehnicianul român a afirmat în mai multe rânduri că abilitatea tehnică și rapiditatea lui Ronaldo au fost primele atribute care au ieșit în evidență. De asemenea, fostul mijlocaș din Târgu-Mureș era convins că tânărul de 16 ani nu mai avea nevoie să evolueze din nou pentru altă ramură a lui Sporting, de fiecare dată când îl putea urmări cu atenție la antrenamente. Momentele respective aveau să devină definitorii pentru stagiile incipiente ale unei viitoare legende.

Pentru a relua ideea începută anterior, debutul în campionatul intern al lui Cristiano Ronaldo pentru leii din Lisabona a consemnat un prim reper de excepție. La data de 7 octombrie 2002, el a izbutit să și înscrie de două ori contra lui Moreinense. Până în finalul stagiunii, tânărul avea să-și mai treacă în cont doar o singură altă reușită. Prestațiile sale au fost însă îndeajuns de solide, astfel încât cluburi uriașe din afara țării natale să-și afirme vocal interesul pentru el. Dintre numele respective, le putem remarca pe Arsenal, Liverpool și chiar Barcelona.

Bineînțeles însă, drumul impozantului atacant urma să coincidă cu o dorință extraordinară a lui Sir Alex Ferguson de a-i putea obține semnătura. Doleanța legendarului manager al lui Manchester United a fost alimentată suplimentar de partida în care Sporting și-a inaugurat prezenta arenă, în fața diavolilor roșii. În august 2003 (luna în care avea să debuteze și la naționala mare a Portugaliei), Ronaldo a punctat în dublă ocazie pentru a marca primul meci disputat pe arena ce îi poartă numele lui José Alvalade.

Încurajat inclusiv de proprii elevi să grăbească obținerea unui transfer definitiv, tehnicianul scoțian a reușit să îl aducă pe Old Trafford. Suma de transfer reprezenta atunci un record pentru un fotbalist mai tânăr de 18 ani, fapt ce a adăugat o nouă miză pentru un talent sclipitor, căruia i s-a încredințat un tricou cu mare rezonanță. Numărul 7 a fost purtat anterior de către David Beckham sau Erik Cantona, responsabilitatea sa fiind considerabilă și pentru portughez. Încă de la prima apariție pe Teatrul viselor, Cristiano a atras atenția tuturor persoanelor implicate în fenomenul Premier League. La trei luni după debut, el a marcat primul său gol pe tărâm englez împotriva lui Portsmouth, dintr-o lovitură liberă.


Sezonul 2003-2004 s-a încheiat, la nivel de club, cu obținerea trofeului FA Cup, după o finală în care Ronaldo deschidea scorul contra lui Millwall. În ceea ce privește echipa națională, experiența EURO 2004 a adus și prima reușită la nivel internațional odată cu jocul din grupe contra Greciei. Rolul său a fost determinant în atingerea finalei de către țara gazdă, cedată în fața formației elene. În pofida unei uriașe dezamăgiri evoluția lui Ronaldo a continuat. După o campanie pozitivă în 2005, el a decis să-și prelungească contractul cu Manchester United pentru alți cinci ani. Aflat în compania unor alți atacanți de clasă, precum Wayne Rooney, Ruud van Nistelrooy, el s-a evidențiat progresiv drept principala opțiune ofensivă a clubului roșu.

Ronaldo a avut parte de altercații serioase purtate chiar cu fotbaliștii subliniați, inclusiv la Campionatul Mondial din 2006. Însă, în ciuda afirmării unei dorințe de transfer, productivitatea sa de pe gazon a crescut simțitor. Lusitanul și-a ghidat echipa către titlu în Premier League, marcând pentru prima oară peste 20 de goluri într-o stagiune. Cumva surprinzător, acel interval a adus primele sale goluri în UEFA Champions League după 30 de jocuri bifate. Într-un an 2007 cu multă intrigă, CR7 a fost nominalizat pentru prima dată la obținerea Balonului de Aur, trofeul acontat la următoarea nominalizare. Marcarea unui total de peste 40 de reușite în campania ulterioară i-a adus o primă distincție supremă, alături de trofeul UEFA Champions League. El a fost urmat de înflăcărarea posibilității unui transfer către Real Madrid. Materializarea mutării referențiale s-a împlinit abia în 2009 pentru cea mai mare sumă din istoria fotbalului, la acea vreme, 94 de milioane de euro.

Capitala Spaniei a fost locația în care portughezul și-a eliberat întreg potențialul, devenind, alături de Lionel Messi, principalul nume asociat cu fotbalul de cel mai înalt nivel. În niciunul dintre sezoanele petrecute pe Santiago Bernabéu, Ronaldo nu s-a plasat sub cota celor 25 de goluri în La Liga. La capătul primăverii din 2010, au fost bifate 33 de reușite în ultima campanie în care lusitanul nu a purtat numărul 7 pe tricou. Plecarea lui Raúl la Schalke a însemnat asumarea uniformei respective a formației Blanco.

Din acel punct, dominația individuală a devenit incontestabilă. Fiind ales de patru ori în cinci ani drept cel mai valoros jucător al planetei, el își impunea autoritatea mai ales în Liga Campionilor, competiție pe care a încheiat-o până acum de șapte ori din postura de golgheter. Alături de Real, Cristiano a triumfat în patru ediții diferite, dintre care trei consecutive, între 2016 și 2018. Totuși, succesul pe plan individual nu a fost coroborat asemănător și pe plan intern. Portughezul s-a încoronat campion al Spaniei în doar două rânduri, 2012 și 2017, deși rata sa de performanță a căpătat proporții incredibile. Pe parcursul celor nouă sezoane încheiate la Madrid, el a punctat de 311 ori într-un număr de 292 de jocuri oficiale. Totodată, Ronaldo a împlinit dezideratul istoric de a aduce titlul european în Portugalia la finalul competiției din 2016, amplificându-și definitiv marca asupra sportului. Chiar dacă nu a putut contribui decisiv de pe teren împotriva gazdelor din Franța, trofeul continental i s-a datorat într-o măsură uriașă.

La nivel de club, triplul golgheter din prima divizie spaniolă (deja cel mai prolific marcator din istoria Ligii Campionilor, cu 134 de izbânzi) a căutat să-și deschidă noi oportunități, în stagiunea 2018-2019. Formația spre care portughezul s-a îndreptat a fost Juventus, care a plătit pentru el 100 de milioane de euro. Sosirea lui la Torino a adus desigur un grad și mai mare al atenției asupra bătrânei doamne, care urmărea să continue dominația în fotbalul italian.

Cu un prim sezon foarte solid în Serie A, cvintuplul balon de aur a marcat 21 de reușite, însă productivitatea sa urma să crească din nou începând din august 2019. Chiar dacă a ratat titlul celui mai bun marcator, lusitanul a devenit primul jucător care înscrie 30 de goluri în trei campionate principale ale Europei: Premier League, La Liga și Serie A. Realizările individuale nu au fost însă suficiente pentru a aduce un triumf suprem pe plan european pentru Juventus.

Contextul pandemic prezent l-a afectat mult și pe formidabilul portughez, principal marcator detașat al națiunii sale (pentru care a înscris de 102 ori). Coronavirusul l-a împiedicat să evolueze constant în debutul stagiunii actuale, una ce se dovedește a fi foarte complicată pentru campioana Italiei. Primul gol reușit în 2021 a însemnat bifarea a 20 de ani consecutivi cu minimum o ispravă la profesioniști. Mai mult, reușitele de la Udine îl plasau pe Ronaldo în fața lui Pélé pe lista sacră a marcatorilor tuturor timpurilor. Astfel, conform datelor oficiale (acceptate), doar Josef Bican se mai situa înaintea portughezului. Legendarul ceho-austriac este creditat cu 759 de goluri marcate în cadru formal (între 1931 – 1955). Alte calcule, susținute și de către site-ul oficial al FIFA, îl creditează pe acesta cu minumum 805 reușite, incluzându-le și pe cele afiliate Herthei Viena.

Finalmente, după un început de an dificil, Cristiano Ronaldo a punctat în minutul 64 pe Stadio Città del Tricolore (Mapei Stadium) din Reggio Emilia pentru a-și trece în cont secunda Supercupă a Italiei din palmares. Juventus s-a impus cu 2 – 0 contra lui Napoli, acontând un prim trofeu într-un sezon ce se anunță unul mai întunecat decât precedentele. Însă, începând din seara de duminică, principalul artizan al formației torineze (din care face parte și Radu Drăgușin) și-a câștigat dreptul de a fi numit cel mai bun marcator al istoriei sportului rege, prin golul său cu numărul 760.

Indiferent de nivel sau competiție (de club ori internațional, sub culorile Portugaliei), sportivul născut la Funchal și-a demonstrat eficacitatea, alături de o dorință rarisimă de perpetuare a succesului.

Așadar, pentru a încerca un spirit ușor ludic, ziua de 20 ianuarie 2021 nu este oferită posterității doar prin inaugurarea celui mai vârstnic președinte american. Unul dintre cei mai polarizanți atleți din istorie, Cristiano Ronaldo pare să fi făcut un nou pas către vârfurile istoriei fotbalului mondial. Acum, portughezul de 35 de ani posedă pretenții la un record stabilit în urmă 66 de ani.

Sursa:

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-9137963/What-Cristiano-Ronaldos-managers-said-historic-goal.html

https://www.outlookindia.com/website/story/sports-news-cristiano-ronaldo-makes-more-history-by-matching-josef-bican-record-or-does-he/371317

https://www.fifa.com/news/the-master-of-marksmen