O nouă generație promite.

Au existat multe discuții cu privire la situația generală a fotbalului românesc. Performanțele internaționale la nivel de club continuă să meargă într-o direcție descendentă. Dovada o reprezintă pozițiile de plecare ale echipelor noastre în cupele europene (Viitorul fiind singura formație calificată direct în turul al II – lea al Europa League).

Cu toate acestea, o nouă generație promite. Reprezentativa de tineret a României se află deja la cea mai bună performanță din istorie, prin calificarea în semifinalele Campionatului European din Italia și San Marino, care oferă în același timp, un bilet pentru Olimpiada de la Tokyo. Nu trebuie să uităm însă, că toată această călătorie a avut nevoie de un început.

Dacă Ionuț Radu n-ar fi reușit să respingă penalty-ul din Portugalia (în minutul 90 + 10), discuția s-ar fi încheiat devreme. Portarul lui Genoa a avut alte gânduri, iar impactul acelui moment nu are voie să fie uitat.

Din acea clipă, speranța și curajul unor tineri dornici de performanță au făcut ca evoluțiile lor să fie tot mai sigure, să formeze o echipă unită. Românii, printre ei și copii, și-au redobândit entuziasmul de suporteri, pentru o generație plină de talent, dar și de voință. 

Mobilitatea fotbaliștilor e importantă

Dacă analizăm cu atenție lotul lui Mirel Rădoi, vom remarca, din nefericire, faptul că o bună parte a componenților provine din două direcții, care nu au vreo legătură cu acțiunile statului român. 

Pe de o parte, efortul uluitor depus de Gheorghe Hagi, materializat prin formarea academiei sale, dă rezultate. Contribuțiile unui Florinel Coman, Tudor Băluță sau Ianis Hagi sunt incontestabile. Pe de altă parte, vedem cum o mare parte dintr-o generație de fier s-a format afară. Un așa numit mix de mentalități îi caracterizează pe fotbaliști precum Alexandru Pașcanu, Ionuț Radu sau George Pușcaș.

Calitățile lor au fost exploatate la potențial maxim în Italia, respectiv Anglia, acolo unde seriozitatea este pe primul plan întotdeauna.  

Dar, miezul problemei fotbalului intern nu a stat neapărat în lipsa atitudinii tinerilor. Alte state din Estul Europei, precum Turcia și Serbia, spre exepmlu, au plasat sportul în zona domeniilor de interes național. Investițiile guvernamentale pentru dezvoltarea fotbalului au crescut exponențial.

În țara noastră, progresul este vizibil, însă e unul mai lent. Performanța elevilor lui Rădoi poate schimba cursul lucrurilor, din toate punctele de vedere. 

 Astfel, dacă analizăm în perspectivă, drumul naționalei U21 a României din Italia și San Marino arată întregii națiuni – de la liderii ei, care au la dispoziție soluțiile, până la cei care pot sărbători și mâine pe străzi o eventuală finală europeană –  că fotbalul nu rămâne fără viitor, dacă voința și talentul sunt acolo unde trebuie.

Emi Voicu este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Învață despre fair-play cu RULO. EURO2020: semifinala România-Germania, joi, 19:00

Mai mult pe EurActiv »