Momentul mult așteptat al stagiunii din snookerul mondial a sosit, însă acum atenția a cuprins mai multe direcții. A 46-a ediție a Campionatului Mondial desfășurată la Teatrul Crucible a început cu un Mark Selby care dorește să lase în urmă trăirile negative. Deținătorul titlului s-a impus într-o partidă de deschidere realmente grea, împotriva lui Jamie Jones.

Ronnie O`Sullivan s-a confruntat, în schimb, cu o serie dură de comentarii venite de la iranianul Hossein Vafaei. Însă, efectul lor nu a fost simțit foarte puternic nici la masa de joc. Englezul a început aventura sa cu numărul 30 în unicul decor din Sheffield depășindu-l mai greu decât a arătat-o scorul pe un fost semifinalist, David Gilbert. Noul (și vechiul) lider mondial se află în continuare în căutarea egalării lui Stephen Hendry, respectiv a celui de-al șaptelea titlu absolut.

La mijlocul celor mai importante capitole spre afirmare, diferențele par a deveni tot mai mici. În fapt, este nevoie să ne asumăm o privire largă atunci când reflectăm asupra evoluției unui cadru competitiv. Dacă unele instanțe ne oferă șanse să vedem ecartul important, altele scot în evidență că totul poate deveni greu de anticipat. Ca urmare, partea pozitivă se dovedește că nu neapărat spectacolul, dar mai ales dramatismul va fi garantat, până și în cazul provocărilor care sugerează multă liniște.

Pentru disciplinele maeștrilor unghiurilor, scenele excepționale reprezintă în fapt locații pe care ei vor trebui să le stăpânească. Câteva exemple sunt binecunoscute tocmai datorită faptului că avem în față abilitatea individuală drept factor decisiv. Vreme de luni, ani și chiar decenii întregi, am remarcat cum talentul subliniat nu se va pierde niciodată la masa de joc. Însă, secvențele așteptate cu nerăbdare de fiecare artizan în parte, conduc doar spre un anumit interval, de 17 zile. Încă de la începutul lor, măreția se îndreaptă spre capacitățile maxime, într-o atmosferă mult apreciată acum.

Până să ajungem acolo, întreaga stagiune a snookerului mondial a reprezentat un important indiciu către poziția în care sportul în general își dorește să ajungă din nou Iar, în mare parte, rezultatul subliniat a prins contur din cadrul precedentei ediții a turneului suprem, organizat în locația sinonimă din Sheffield. Atunci, am notat în primăvara precedentă, cea dintâi ocazie din urma pandemiei în care publicul a avut acces direct la spectacol, încă de la prima execuție.

Evident, organizatorii au mizat spre o capacitate chiar maximă, în cazul confruntării care avea să decidă campionul mondial. Deși s-a analizat ulterior că ținta nu a fost împlinită la maxim, confruntarea propriu-zisă s-a ridicat fără drept de apel la înălțimea promisă. În 2021, Shaun Murphy a fost foarte aproape să îi contureze o revenire atât de puțin probabilă lui Mark Selby. Dar, unul dintre reperele orașului Leicester a reușit cumva să își adjudece a patra coroană supremă, fără a mai experimenta emoțiile maxime. Din startul lunii mai a anului trecut și până în prezent, cu gândul către același teatru Crucible, circuitul a trecut printr-o perioadă sportivă atât de greu predictibilă.

Numărul trofeelor puse în joc s-a ridicat la 16, în condițiile în care majoritatea decorurilor ce au putut fi reîntâlnite, a împlinit planificarea. A fost nevoie inclusiv de numeroase luni ale întârzierii, dar Turcia a bifat un debut organizatoric absolut memorabil. În plus, pe lângă vechi și noi gazde, demn de remarcat s-a dovedit uluitorul echilibru de la vârful ierarhiei. Realmente legende vii s-au reafirmat cel puțin o dată, aici neincluzându-l pe un John Higgins care a cedat toate cele cinci finale în care a ajuns până acum.

Alături veteranilor însă, promisiuni ale trecutului apropiat și-au depășit statutul de la startul stagiunii, Xiao Xintong fiind probabil cel mai inspirat exemplu. Așadar, circumstanțele nu puteau fi suplimentar accelerate pentru momentul în care sportul a revenit în locul în care și-a dezvoltat era modernă.

Probabil că în întregime pasionații snookerului recunosc anul 1977 drept reperul introductiv al Crucible, atunci când John Spencer și-a adjudecat trofeul absolut. De notat este, că de-a lungul timpului, capacitatea totală a sălii pentru competiția de la masă se dovedește mult inferioară față de cea a altor destinații, din Londra, Berlin sau chiar Antalya, precum am remarcat. Dar, grandoarea și pura legătură a unei discipline cu rădăcinile ei nu se transpune în mărimea ei, ci în propriile file de istorie.

Din urmă cu aproape o jumătate de secol așadar, mai precis 45 de ediții precedente, recunoaștem un alt aspect. Fără excepție, deținătorul trofeului va deschide în mod automat competiția, în 2022, sarcina revenindu-i lui Mark Selby. Într-un an în care jucătorul preferat inclusiv al Simonei Halep a dezvăluit cât de importantă este comunicarea pentru încercarea combaterii depresiei, chiar și în spațiul public, cvadruplul laureat suprem și-a găsit greu ritmul. Fără vreun titlu adjudecat, a devenit tot mai clar că obiectivul principal va fi doar bifarea unui parcurs cât mai lung la Sheffield.

Ediția pe care a început-o împotriva experimentatului Jamie Jones pare să mai sublinieze o caracteristică. Rar se remarcă situațiile în care cei 16 combatanți veniți din calificări consemnează nume la fel de cunoscute precum artizanii prezenți direct în șaisprezecimi. Doar astfel se poate argumenta un duel inaugural între Shaun Murphy și Stephen Maguire (într-o tragere la sorți despre care Ronnie O`Sullivan a anticipat nenumărate rezultate de rău-augur pentru favoriți). Însă, dacă vicecampionul mondial și-a început misiunea în prima sesiune a serii, Mark Selby a fost pregătit să o încheie pe a sa atunci.

Niciodată, mai ales în formatul clasic de Primul la 10 al turului întâi, sarcina nu este facilă pentru marile nume. Din contră, un galez care a revenit după exact un deceniu la Crucible, a fost pregătit să pună mari probleme. Într-un debut de meci mai stângaci pentru ambii combatanți, Jamie Jones a preluat primul conducerea. Însă, pe măsură ce relaxarea a intervenit în braț favoritul principal a demonstrat că ritmul este încă de partea sa. Mai mult, o închidere de masă de 134 de puncte l-a sprijinit pe Selby în a se desprinde la prima pauză.

Desigur că o asemenea vizită ajută pentru revenirea în control deplin și chiar dacă adversarul său a reușit să susțină în mare parte tabela, campionul lumii în exercițiu și-a văzut avansul crescând la trei lungimi după prima sesiune. Teoretic, cea decisivă a fost așteptată drept cea mai simplă, în special deoarece și fără să acceseze nivelul maxim, Selby a izbutit deja două vizite de + 100 de unități.

Reluarea întâlnirii s-a produs prin două jocuri cu mult dramatism, care au mers în favoarea favoritului, în cele din urmă. Un al treilea parcurs identic ar fi putut să urce scorul la 9 – 3, însă un duel rarisim de siguranță la ultima bilă neagră, i-a oferit, după aproximativ 20 de minute, ocazia galezului de a reduce handicapul.

De atunci, o revenire care ar fi putut apărea mult mai rapid s-a declanșat în contul ousiderului. Break-uri suficient de consistente și mai ales capitalizarea șanselor, atunci când ele au apărut, au sprijinit pentru ca scorul să devină periculos. La 8 – 6, o vizită magistrală închisă la 137 de unități a reprezentat semnalul că Mark nu va accepta o a treia înfrângere în primul tur din Sheffield. Mai mult decât atât, break-ul respectiv a însemnat centenarul de Campionat Mondial cu numărul 100, al patrulea cel mai bun total din istorie.

Chiar și astfel, Jamie Jones ar fi putut să strângă și mai serios ecartul, la un joc, până când o ratare de distanță a bilei albastre a însemnat șansa victoriei pentru capul de serie principal. Sprijinit ideal prin jocul de siguranță, Selby și-a onorat statutul spre obținerea primului loc în optimi, după o partidă ce într-adevăr se putea complica foarte serios.

După ce Xiao Xintonng l-a depășit cu 10 – 2 pe Jamie Clark, Ronnie O`Sullivan a beneficiat de oportunitatea asigurării unei posturi similare, printre ultimii 16. În 2022 însă, poziția sextuplului învingător se prezintă într-adevăr una nemaivăzută. Pentru a treizecea oară, depășindu-i recordul lui Sir. Steve Davis, proaspătul ocupant al primei poziții mondiale a pășit pentru prima oară pe scările de la Crucible.

În plus, presiunea a părut să mai vină dintr-un unghi neobișnuit odată cu declarațiile foarte dure ale lui Hossein Vafaei. Talentatul exponent al Iranului, unul dintre cei cinci debutanți ai actualei ediții, a mers până la o propunere a retragerii pentru englez. Campionul Shoot Out din 2022 și-a exprimat nemulțumirea conform căreia maestrul din Albion nu și-a utilizat toate resursele pentru a prelua sportul spre un nou nivel. Alte opinii au contrazis poziția sportivului din Orientul Mijlociu, atenția putând merge spre masa de joc.

David Gilbert, un fost semifinalist la Sheffield nu cu mulți ani în urmă, se arată mereu ca un oponent realmente incomod în turul I. Dovada a reprezentat-o primele trei jocuri ale întâlnirii, în care cadența lui Ronnie a avut de suferit serios. Abia odată cu actul al patrulea și cu vizita de 122 de puncte, lucrurile au balansat în cealaltă direcție. Însă turnura a căpătat un aspect total după pauză, britanicul mai slab clasat nereușind să mai profite de nicio șansă avută, până la capătul primei sesiuni.

În schimb, O`Sullivan s-a arătat dispus să acceseze un nivel de top al concentrării, neirosind greșelile din tabăra adversă. Cu șase jocuri cedate consecutiv, deși nici cel care a dus scorul la 3 – 0 nu i-a revenit ușor membrului careului de ași în 2019, misiunea s-a a devenit improbabilă, în a doua amiază de concurs. Din fericire pentru el, un fault a împiedicat extinderea serie într-un moment crucial, închiderea de masă care a urmat avea să redea speranța complet de partea outsiderului. O nouă construcție nefinalizată pentru oponentul său i-a permis minimizare a ecartului. Ronnie nu a repetat nesincronizările care i-au pus calificarea în pericol și în jocul cu numărul 14, o nouă vizită majoră fiind extinsă, până la 109 puncte.

Ulterior, din nou, lucrurile au părut să stea sub controlul său, după a treia construcție centenară. Însă, o ratare la bila neagră de pe punct a făcut reconstruirea avantajului inițial mult mai dificilă. La cea din urmă bilă roșie, duelul s-a transformat într-unul al loviturilor defensive. Uluitor sau nu, ieșirea dintr-un snooker uluitor de greu a rezultat într-o lovitură norocoasă ce efectiv a dus scorul către 8 – 5 și către cea din urmă pauză.

Șansa face parte efectiv din cadrul sportului, însă întreaga complexitate a întâlnirii s-a schimbat complet. Favoritul secund al competiției a revenit mult mai calm de la cabine, dovada fiind expusă într-o nouă vizită direct câștigătoare, care s-a oprit însă la doar 85 unități. Ca urmare, am putea deduce că finalul disputei ar fi putut să se afle mult aproape de startul sesiunii, dar și enorm de departe. Brusc, opțiunile lui David Gilbert au devenit limitate, o singură eroare a sa putând și ultima, de asemenea. Nu a fost nevoie întocmai de o eroare, ci de o altă lovitură norocoasă pentru ca învingătorul Crucible 2020 să continue ofensiva.

Cu a doua vizită la masă precedată de o ratare a bilei verzi, succesul a fost garantat cu 10 – 5, așadar, prin alte patru jocuri consecutive. Așadar, în timp ce Mark Williams completa o primă sesiune cu Michael White la 7 – 2, colegul său din generația 1992 a acces în a doua fază la Crucible. Astfel, înaintea încheierii primelor două zile de competiție, principalii capi de serie au făcut un prim pas spre glorie, în circumstanțe mai puțin previzibile, de la un capăt la altul.

În măsura în care evenimentele care au precedat începerea Campionatului Mondial au depășit evident cadrul mesei de joc, victoriile incipiente demonstrează un fapt clar. Intențiile pentru cel mai important trofeu din snooker rămân clare din partea celor care au scris deja istoria la Sheffield. 

Surse:

https://www.eurosport.com/snooker/world-championship/2021-2022/world-snooker-championship-2022-ronnie-osullivan-sidesteps-potential-banana-skin-as-he-beats-david-g_sto8888770/story.shtml