Dispoziția Simonei Halep, la revenirea în capitala Statelor Unite după 5 ani, nu s-a încadrat în standardele obișnuite.

În urma unei prime victorii cu foarte multe nuanțe contrastante, din perspectiva tenisului, împotriva Cristinei Bucșa, contextul a degenerat în turul secund, pe fond medical.

După un prim set în care momentele de control au alternat cu cele ale suferinței în fața Annei Kalinskaya, urmările cedării sale s-au transpus spre un abandon. Cauza a venit pe fondul căldurii foarte ridicate, acuzată și de adversara sa, pe alocuri.

Tabela arăta în acel moment 5 – 7 ; 0 – 2, un scor care putea la fel de bine să arate pe coordonate inverse, favorabile româncei de 30 de ani. Însă, seria sferturilor de finală s-a oprit la trei consecutive pentru Simona, într-un debut al sezonului american nefericit, la CITI Open 2022, desfășurat la Washington.

Pentru luni întregi dedicate consumului, dar și îmbunătățirii, tenisul a ilustrat că numeroși pretendenți au opțiunea să crească rata concentrării. Actualmente, focusul se schimbă încă o dată, între modurile de implicare în joc, pe de o parte, respectiv aplicarea lor, pe de alta. Pentru exponentele care au ales să se concentreze asupra deplasării spre continentul nord-american, cheia se arată de obicei mai complicat decât am anticipa. Prin asociere, vom constata și statutul reprezentantelor țării noastre cu nuanțe mai puțin previzibile.

În general, elementul central care vizează un lung popas este, precum întotdeauna, obținerea celei mai bune forme până la startul unei noi ediții a maratonului de la Flushing Meadows. Privind însă prea departe poate reprezenta un detriment, întrucât ritmul redevine crucial și pentru jucătoarele care au găsit succes dincolo de Atlantic. Calendarul favorizează o narațiune deosebită, trecerea în august lăsând în urmă o lună precedentă de mare succes. 

Cu o doză a atenției îndreptată și spre competiția de la Iași, unde nu toate aspectele au mers bine – gândindu-ne la accidentarea foarte gravă a Mihaelei Buzărnescu contra Cristinei Dinu – focusul a ajuns similar și pe coastele americane. Se remarcă în acest sens și o diferență la nivelul tradiției, deși spre toiul verii, condițiile ar putea fi similare, între California și Washington, după cum vom vedea. În capitala Statelor Unite, acțiunea revine după o pauză notabilă, de trei sezoane, deși demonstrația de la San José, unde Bianca Andreescu a cedat în primul tur din 2022 s-a bucurat de un ritm pandemic optim. În aceeași notă, competițiile din D.C. sub egida profesionistă nu au atins cota zece decât în actuala stagiune.

Ca urmare, Simona Halep, pe lângă Emma Răducanu și multe alte laureate de prim rang, a căutat la rândul ei, nu doar o intrare în ritm, după încheierea aventurii londoneze, cât și să atragă atenția unui public capitolin dornic de spectacol. În cazul dublei campioane din competițiile majore, prezențele ei notabile au fost relativ limitate, ultima fiind notată în 2017. Revenind în prezent, ținând seama de repausul pe care fostul lider mondial, l-a avut la dispoziție după înfrângerea de la All England Club, așteptările erau în creștere. Judecând după reușitele recente ale compatrioatelor sale, fluxul general se poziționa pozitiv.

Probabil că nimic nu putea fi mai frapant decât o întâlnire inaugurală cu o Cristina Bucșa, care a surprins destule exponente galonate recent. Întrucât Republica Moldova nu se remarcă des în cadrul de elită WTA, apariția tinerei născute chiar la Chișinău se transformă într-un prilej important de a o remarca. Măcar în teorie, recunoaștem cu privire la prima ei adversară, că momentul potrivit pentru a-i încerca surprinderea, era la o primă întâlnire.

Ritmul sau acomodarea cu un anumit mediu de joc compune o anumită nuanță care a devenit în timp clișeică pentru privitori și pasionați. Dar, există ipostaze, nu puține, unde ele se transformă total în realitate, privind spre debutul unui turnir. În mare parte, imaginea turului incipient a cuprins tocmai descrierea subliniată, atleta cotată ca favorită 3 găsind cadența mult mai greu decât și-ar fi dorit.

Dorința de a prelua controlul s-a remarcat, fără îndoială, însă lipsa consistenței ce descrie aproape permanent esența Simonei și-a spus cuvântul într-o manieră la fel de evidentă. În schimb, tabloul disputei contra reprezentantei Peninsulei Iberice a arătat că șansele vor fi limitate, chiar și dacă românca ar continua să fluctueze. Secvențele echilibrate au existat, însă nimeni nu s-ar fi opus obiectiv unui succes acontat la puțin peste granița unei ore.

Totuși, pentru un prim joc, care a adus și destule momente clare de frustrare, am remarcat încă o dată cât de grea poate fi finalizarea. Dintr-odată, poate pe neașteptate după cele văzute anterior, Bucșa a trimis setul al doilea în prelungiri, chiar fără să meargă spre cel mai ridicat nivel al intensității. De acolo, cu mai multă atenție, dinamica s-ar fi putut complica enorm, ținând seama și de starea mentală a după-amiezii de luni, nu tocmai cea dorită.

Însă, concluzia disputei a ajuns cu mai multă liniște și cu o impresie că – în ciuda celor 33 de greșeli neforțate comise în 21 de jocuri – succesul lui Halep a fost realmente indubitabil. Nu trebuie să pierdem din vedere că în condiții normale, el rămâne singurul obiectiv care contează, într-o perioadă în care societatea americană mai ales și-a reamintit rădăcinile sale (din partea celui mai mare campion al sportului de echipă).

Evident, legenda lui Bill Russell nu va putea fi comparată sau asimilată cu nimic în termeni tenisistici, chiar dacă ne-am îndrepta spre Serena Williams sau Martina Navratilova. Însă, impactul unic al omului care a obținut titlul de 11 ori în NBA (din 13 sezoane petrecute în Boston) doar ca jucător, a fost memorat și în tribunele din Washington. Pentru competiția feminină începută mai rapid, lucrurile s-au complicat. Cu toate acestea, am fi fost tentați să credem în continuare că drumul celei mai bine clasate tricolore, precum și al Emmei Răducanu (după ce aceasta a trecut de Louisa Chirico), s-a dovedit accesibil.

Pentru a rămâne concentrați asupra recentei semifinaliste de la All England Club, doar impresia a arătat astfel. Deși a fost de așteptat că tenismena din Constanța nu ar fi putut evolua mai ineficient decât în turul I pe alocuri, Anna Kalinskaya este tipul de oponent care poate să atribuie probleme. Orice adversară înfruntă posibilitate de a fi copleșită, dacă reprezentanta Rusiei (sub drapel neutru), deține încredere în propriile execuții. Cu atât mai clar respectivul cadru devine vizibil, cu cât puternica sportivă născută la Moscova nu ar fi trebuit să înfrunte nicio emoție.

În același timp, precum am evocat deja, părea greu să anticipăm că noua elevă a lui Patrick Mouratoglu va imita maniera de joc văzută în partida precedentă. O complet altă situație este aceea în care ea va fi forțată spre eroare, dar destinul a pregătit alte circumstanțe. Drept consecință, debutul confruntării a devenit secvența în care multe aspecte puteau fi lămurite și, în fapt, stabilite.

Din nou, ocupanta poziției a 16-a mondiale înfrunta dezavantajul teoretic al necunoașterii adversarei, una ce a arătat că poate să domine pe hard exponente precum Sorana Cîrstea. În situația de față, efortul pentru ea s-a anunțat la fel de important spre a ține baloanele în teren, iar semnele inițiale au arătat că misiunea nu îi va fi tocmai ușoară. Însă, nici peste fileu lucrurile nu au stat deloc confortabil, lăsând la o parte aproximativ primul minut. Prin intermediul a cinci schimburi la rând adjudecate în cel dintâi joc de retur, outsidera a izbutit să treacă rapid la cârma psihologică a întâlnirii.

După enorm de multe șanse ratate în serie, puteam conchide că asistam deja de departe la cel mai bizar start din întreaga carieră a favoritei. Conducând chiar în fiecare dintre game-uri, constănțeanca le-a cedat pe primele patru. Abia la șansa de break cu numărul șase, fortul imaginar a fost depășit, românca pătrunzând cu șanse reale spre a reechilibra setul 1. Ambele combatante au experimentat un nivel al disconfortului fizic foarte înalt, Kalinskaya părând să fie prima mai afectată, din cauza deranjului simțit la picior. Oricum, dramatismul combinat cu cel din teren era atât de departe de final, tocmai pentru că rusoaica a arătat în rare momente că este jucătoarea mai bună când conduce.

Permițându-i adversarei să revină până la capăt, pretendenta mai slab clasată a părut să elibereze toată forța de care a dispus abia după primirea propriului time-out medical. Chiar și așa, controlul a părut să meargă complet în dreptul exponentei cu mai multă experiență. Doar că, în profund moment ascendent, buclucașul scor de 40 – 0 și-a arătat pur și simplu limitele maxime ale adjectivului anterior.

Un serviciu pe linie al capului de serie terț care a surprins ambele jucătoare a facilitat un schimb absolut spectaculos. Capătul ei a reprezentat începutul unei noi reveniri uluitoare, ce a propulsat-o pe Anna de la un foarte probabil 5 – 6, către câștigarea actului, la a doua șansă cu serviciul. Statistica considerată clasică ne indică și retrospectiv cât de puțin convențională a fost în fapt manșa, singura completată pe terenul central.

Pierzătoarea a realizat nu doar mai multe lovituri câștigătoare (pe undeva surprinzător), dar și mai puține erori neprovocate. Însă, realitatea a surprins că Halep, de asemenea, nu a putut literalmente să preia conducerea, în timp ce frustrarea și impactul căldurii se îndreptau spre punctul maxim. Fascinant și atât de greu de intuit a fost că, după respectivul serviciu îndepărtat incredibil de pe corp, oponenta sa nu și-a mai adăugat decât patru puncte în cont, evident, niciunul fiind cel crucial.  

Încercând să lase în spate pierderea unei asemenea manșe halucinante, misiunea a devenit tot mai improbabilă pe fondul impacientării. Facilitată și de creșterea disconfortului termic, a părut că limita a fost atinsă când românca nu a reușit recuperarea break-ului, imediat permis Annei Kalinskaya. După o scurtă intervenție a medicului, o constănțeancă ce a oprit jocul după game-ul secund nu a avut nevoie de momente ale așteptării sau analizei suplimentare.

Probabil că exercitarea de mai multă energie ar fi fost posibilă, dar cu un preț foarte mare. În conformitate cu imaginile vizibile pe marginea terenului, abandonul nu a consfințit vreo surpriză, CITI Open fiind doar obiectivul intermediar. Dar, este imposibil să nu ne gândim în ce direcție ar fi mers confruntarea din turul secund, dacă favorita din țara noastră ar fi preluat în sfârșit conducerea sa (la 6 – 5, dar și în celelalte momente favorabile).

Concluzia unei amiezi cu puține lucruri de înțeles drept normale, ne conduce cu gândul spre un punct deja atins mai devreme. Pe baza întregii sale desfășurări la Washington, dar și a finalizării timpurii, am asistat la unul dintre cele mai neobișnuite jocuri ale carierei pentru Simona Halep. În continuare, excursia canadiană se poziționează la câteva doar zile distanță. Drept consecință, rămâne de văzut cum se va putea prezenta fosta laureată a frunzei de arțar, după un episod capitolin neplăcut, dorit a fi uitat rapid, fizic, dar și mental.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-anna-kalinskaya-5-7-0-2-romanca-a-abandonat-dupa-o-ora-si-8-minute-de-joc-in-turul-2-de-la-washington-1833519