Stagiunea 2020-2021 din Europa League s-a desfășurat până acum la un nivel al densității mai ridicat decât oricând.

Decalajul inevitabil (în cea mai mare măsură) – înregistrat după reluarea fotbalului într-un regim apropiat de normal – a fost responsabil pentru volumul partidelor internaționale. Acesta din urmă a fost susținut de la jumătatea verii și nu s-a diminuat până în clipa actuală.

Revenind, așadar, la premisa inițială, cele 64 de combatante ajunse în faza grupelor fostei Cupe UEFA s-au văzut nevoite să se adapteze unui ritm foarte ridicat. Disponibilitatea la efort și în a oferi rezistență de calitate sunt atribute pe care campioana României se străduiește să le împlinească. CFR Cluj a fost autoarea unei călătorii remarcabile în campania continentală precedentă. Feroviarii doreau acum să atingă noi performanțe ce pot să devină inaccesibile în viitorul relativ apropiat.

Câștigătoarea ultimelor trei ediții ale Ligii I a fost repartizată în Grupa A din Europa League, alături de CSKA Sofia, Young Boys Berna și AS Roma. Aparent, misiunea ardelenilor era una cel puțin comparabilă cu cea din sezonul anterior, atunci când au înfruntat alți adversari de calibru.

Modalitatea de abordare a partidelor majore pentru formația lui Dan Petrescu (din perspectiva importanței) a devenit un subiect abordat din ce în ce mai des. Întocmai după cum a procedat și în toamna anterioară, tehnicianul de 52 de ani plănuia să utilizeze garnituri diferite de jucători, în funcție de momentul în care echipa sa evoluează. Cupele europene au ilustrat mereu o importanță mare pentru clujeni, dar actualmente, resursele lor nu sunt dintre cele mai grozave. Totuși, jucătorii eligibili ai ”Bursucului” pentru a performa pe plan continental și-au demonstrat încă o dată soliditatea în plan tactic, fizic și  mental.

În pofida unui start mai puțin convingător în capitala Bulgariei, CFR a preluat controlul contra unui oponent ce a beneficiat în urmă cu două săptămâni și de sprijinul publicului. CSKA Sofia a fost învinsă cu 2 – 0, dar avea să-și demonstreze competitivitatea, reușind ulterior să plece neînvinsă de la Roma. Concomitent, alb-vișinii din Cluj se confruntau de la egal la egal cu Young Boys Berna. Impresia lăsată de formația română a fost una de siguranță, chiar dacă oaspeții elvețieni și-au creat destule șanse de a marca. În cele din urmă, avantajul obținut de sextupla campioană a României a fost anulat de o inexactitate a compartimentului defensiv. Prin urmare, după primele două runde ale grupelor, ardeleni aveau 4 puncte situându-se în fruntea primei serii.

Între timp, situația a devenit și mai complicată pentru CFR în plan intern. Arbitrajele mai mult decât controversate din campionat, coroborate cu tot mai pregnantele probleme de lot au dus la reacții dure. Însuși Dan Petrescu a fost mai mult sau mai puțin copleșit de spețele prin care clubul în său a fost nevoit să treacă. Posibilitatea unei demisii a fost treptat anulată, iar apoi readusă în discuție chiar dacă trăirile antrenorului rămân la fel de intense.

Încercând să lase în urmă evenimentele meciului cu Gaz Metan Mediaș, dar și acțiunile viitoare din Liga I, el a revenit alături de elevii săi în capitala Italiei. Stadio Olimpico devine deja o locație deosebit de cunoscută pentru CFR Cluj. Arena romană trezea amintiri excepționale în rândul simpatizanților clubului înființat în 1907. Victoria din sezonul 2008-2009 al UEFA Champions League împotriva lui AS Roma va rămâne mereu în istoria fotbalului românesc. Îndreptându-ne mai aproape de prezent, clujenii s-au înfruntat în urmă cu mai puțin de un an pe gazonul respectiv și cu Lazio. Înfruntarea de atunci s-a sfârșit cu o victorie la limită a Biancocelestilor în aceeași fază în care UEFA Europa League se regăsește actualmente.

În drumul său către o nouă primăvară europeană, echipa alb-vișinie poposea din nou în Colosseumul fotbalului din peninsulă. Pentru a menține șefia grupei, CFR avea nevoie să nu piardă în fața unui oponent cu evoluții întrucâtva oscilante. Cu siguranță însă, formația Giallorossa pornea ca favorită, inclusiv prin ochii tehnicianului advers, care a comparat victoria din seara de joi cu un miracol. Paulo Fonseca, în schimb, nu a ezitat să sublinieze forța trupei conduse de omologul său. Portughezul se aștepta la o înfruntare foarte strânsă.

Partida din Cetatea Eternă a început însă, într-o manieră total opusă față de ultima afirmație amintită. Golul izbutit cu capul de Henrik Mkhitaryan a venit în urma a doar 58 de secunde efective de joc. Fiind nevoiți să se îndrepte aproape instantaneu către variantele ofensive, oaspeții nu s-au arătat intimidați de rezultatul primei faze a meciului. Cătălin Itu și Ovidiu Hoban au ratat două șanse semnificative de a marca spre jumătatea reprizei. Ulterior, a avut loc succesiunea de faze care au rupt echilibrul, atât în teren, cât și pe tabelă. Un contraatac al gazdelor a dus, în minutul 24, la reușita din fază fixă, semnată de Roger Ibañez. După alte 10 minute, formula defensivă de conjunctură a oaspeților a cedat pentru a treia oară. Borja Mayoral a punctat, iar soarta duelului părea deja decisă înaintea pauzei. Absențele numeroase din apărarea clujeană s-au dovedit pivotale.

Repriza secundă a demarat relativ liniștit, însă Roma și-a mai creat ocazii periculoase. Replica autohtonă a scăzut treptat în intensitate. Dincolo de granița ultimului sfert al partidei, vișinii s-au mai apropiat periculos de buturile lui Pau López. Centralul Matej Jug a optat să nu acorde un penalty la o intervenție asupra lui Nicolae Carnat, autorul celei mai mari oportunități de gol a segmentului secund. Proporțiile scorului aveau să fie amplificate de Borja Mayoral și Pedro. Atacanții iberici au marcat pe rând, stabilind rezultatul final: 5 – 0. Astfel, CFR a suferit la Roma cel mai dur eșec din istoria participărilor continentale, conform digisport.ro.

Peste 21 de zile, campioana României va avea prilejul să se revanșeze pe teren propriu, în pofida faptului că auspiciile nu par încurajatoare, potrivit analizei lui Dan Petrescu. Prestația jucătorilor săi nu a putut fi mai ridicată, scorul fiind unul deosebit de aspru. La jumătatea fazei grupelor din Europa League, exponenta principală a fotbalului din țara noastră a avut parte de un nou moment memorabil pe Stadio Olimpico. Din nefericire, motivele ultimului enunț s-au opus total celor din urmă cu doisprezece ani. Performeră în multe alte contexte, CFR Cluj are la dispoziție încă trei partide în a prevala într-o Grupă A complexă. 

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/europa-league/record-negativ-pentru-cfr-cluj-as-roma-nu-a-avut-mila-de-campioana-romaniei-942622 

https://www.gsp.ro/international/europa-league/dan-petrescu-resemnat-dupa-meciul-cu-roma-sansele-de-calificare-sunt-mici-lotul-e-foarte-slab-615183.html