Poate mai des decât oricând, întrebarea descreșterii nivelului fotbalului românesc în general a găsit noi paliere. Cel mai recent a devenit realitate în nereușita echipei campioană de a depăși primul tur preliminar al Ligii Campionilor.

În același timp, în ciuda premisei expuse, trebuie punctat că pentru primele 179 de minute ale dublei cu Pyunik Erevan, CFR Cluj a fost echipa net superioară. Însă, ineficiența combinată cu ușoara letargie pe finalul returului, i-a permis lui Zoran Gajić să înscrie la fel de multe goluri precum în ultimii opt ani: două.

Primul dintre ele a împins confruntarea în reprizele absolut dramatice de prelungiri, unde formația transilvăneană nu a izbutit să mențină avantajul. Ratările de la punctul cu var (din partea autorului golului secund, Claudiu Petrila, și a căpitanului Mario Camora), au parafat cel mai amar moment al carierei de antrenor al lui Dan Petrescu. Laureata Ligii I va lua astfel atât de rapid calea UEFA Conference League, aparent alături de un nou tehnician.

Atunci când distingem reușitele expuse într-o perioadă de timp, deseori vor apărea la mijloc și rațiunile pentru care ar fi fost puse în pericol. În cazul probelor de echipă, un obiectiv serios îl reprezintă evitarea precedentelor periculoase și transformarea lor în succes. Ultima secvență însumează un calcul complicat în disciplinele unde competitivitatea este în dubiu. Mai departe, devine aproape imposibil de anticipat o schimbare bruscă a lucrurilor în bine, considerând că direcția culturii nu este cea pozitivă, absolut necesară. În condițiile de față, fiecare încercare s-ar putea prezenta enorm de dificilă.

În cazul celui mai popular sport din iarbă, aspirațiile au devenit foarte puțin predictibile în țara noastră. Deja, este redundant să afirmăm că dilemele sunt constante și la fel de stridente, cu absolut fiecare perioadă competițională care trece. Departamentele principale prin care mingea rotundă menține legătura cu publicul obișnuite continuă să aibă acele momente când lasă de dorit. La nivelul general reprezentativ sau nu, trecutul pare a fi perioada ce dictează emoțiile, însă realitatea prezentului continuă să se depărteze de el.

Pentru prezența cluburilor la nivel continental, standardele au scăzut în consecință deoarece nivelul dorit nu mai poate fi atins, știind că parcursul nu se va mai prezenta niciodată la fel de scurt precum începutul actualului mileniu a demonstrat-o. Campioana României poate oferi semnalul pozitiv, însă cu o rută preliminară actuală lungă, absolut totul va trebui abordat gradual. Niciun oponent nu ar mai putea fi considerat cu adevărat într-o categorie inferioară, sub o perspectivă a tradiției ori valorii.

Fie că dorim sau nu, așadar, preliminariile s-au transformat în reala aventură a oricărui sezon, chiar și pentru un nume care a învățat să simtă marile ocazii, precum CFR Cluj. În cazul celei mai importante dintre competițiile fotbalului, respectivele ocazii nu sunt depărtate cu peste un deceniu, când Manchester United, cu Sir. Alex Ferguson încă la timonă, încasa o înfrângere feroviară chiar pe Old Trafford. În vara lui 2022, situația semnalează orice excursie către faza grupelor supreme un aspect asemănat miracolului. Explicațiile se ilustrează într-un fel și pe fondul oponenților pe care multipla campioană  en-titre a Ligii I trebuie să le înfrunte mai întâi, cu mai multe dificultăți.

Concluzia este aceea că România ajunge să recunoască vechile obscurități ale sportului rege ca obstacole viabile. Doar că, inclusiv în excursia precedentă a Champions League, alb-vișinii din Ardeal au remarcat cum națiuni precum Gibraltar sau Bosnia pot pune atât de multe dificultăți, chiar și la nivel de club. În continuare, deși circumstanțele nu s-au dezvoltat diferit, povestea ne-a adus spre numele lui Piunyk Erevan. Exponenta capitalei armene a fost încadrată în aceeași primă rundă preliminară din care fosta Divizia A și actuala Superligă nu mai poate scăpa.

O comparație scurtă a fost realizată mai devreme, însă auspiciile nu indicau, cel puțin teoretic, ca elevii pregătiți de către Dan Petrescu să experimenteze emoții similare celor din vara precedentă. Una dintre explicații a fost inclusiv că pregătirea a aparținut de la un capăt la celălalt fostului fundaș lateral al naționalei. În schimb, pentru prea multe instanțe s-a dovedit că rutina disputelor amicale nu valorează foarte mult tabloul de la prima vedere. Aspectul utilizat cel mai atent la nivel declarativ a fost că după un parcurs poate fără egal în dificultate internă recentă, lotul arată mai proaspăt decât a făcut-o în ultimele 20 de luni.

Bineînțeles, datorită succesului, oricât de dramatic a fost el obținut și prețuit în campionat, ținta intermediară a primăverii trecea evident mult dincolo de granițele armene. Deși din perspectiva echipelor naționale am putea afirma altceva, potențialul celui mai productiv grup tricolor îi depășea enorm pe cel advers, după toate barometrele. Liderii formației au încercat să nu își ofere un scenariu similar celui din Banja Luka, mai ales că în prima dublă manșă a stagiunii, CFR a bifat avantajul propriei arene la retur. Până atunci, s-a așteptat cu deosebit interes răspunsul la întrebarea fotbalului practicat de ardeleni într-o deplasare mereu complicată.

La Erevan, imaginea generală s-a dovedit în majoritate un răspuns la întrebarea inițială a expunerii nivelului. Pyunik nu a reușit să pună vreo problemă în fața publicului propriu, adversarul, deși superior, nereușind taxarea gazdelor. De la capitolul posesiei, până la cel al dinamicii ocaziilor de gol și la comportament în teren, marja dintre cele două campioane a arătat evidentă. Însă, pe fondul lipsei de inspirație și a intervențiilor notabile ale lui David Iurcenko, transilvănenii nu au găsit modalitatea prin care să spargă barajul defensiv advers aparent fragil.

Din perspectiva fotbalului celuilalt careu, absolut nimic nu i-a cauzat uriașe probleme lui Cristi Bălgrădean, motiv pentru care părea atât de greu credibil, indiferent circumstanțelor, ca ipostazele calificării să fie amenințate serios la retur. Argumentele armene aproape că nu au existat în primele 90 de minute ale dublei, dar o lecție rămânea viabilă. Niciodată un duel fotbalistic nu va fi complet încheiat dacă tabela ne indică un oarece echilibru. Logica a indicat însă că diferența clară de nivel urmează a fi exploatată în prima confruntare pe care CFR a disputat-o pe arena ce îi poartă numele lui Constantin Rădulescu de la celebrarea ultimului titlu.

Dacă ne-am întoarce la respectivul moment, am remarca două nume de protagoniști care au părut să ducă formația feroviară către succes. Prima fază fixă a întâlnirii, capitolul devenit de multă vreme specialitatea clujeană, a adus o centrare ideală a lui Ciprian Deac. Bismarck Boateng a fost responsabil cu reluarea în plasă, precum s-a întâmplat în capitalul joc contra lui CSU Craiova. Retrospectiv, ne-am putea întreba dacă reușita din minutul 6 a venit mult prea repede în seara de miercuri. Dar, modul în care înfruntarea a decurs inclusiv după deschiderea scorului, nu indica decât că diferența ar trebui mărită.

Pentru minute în șir, vizitatorii nu s-au arătat capabili în a ajunge în poziții care să le permită măcar inițierea acțiunilor periculoase. În schimb, destule ocazii s-au succedat la celălalt careu, înainte de pauză, asistența sperând la un gol secund. Categoric, cel care s-a opus cu cel mai mare succes asupra respectivului deziderat a fost veteranul internațional David Iurcenko. Până atunci, barele au stat în calea majorării avantajului la șuturile lui Alex Păun și Cristi Manea, printre altele. Ne putem exprima astfel pentru că, după o altă acțiune confuză la care balonul a izbit stâlpii porții, același experimentat mijlocaș a venit din poziție afară din joc pentru a puncta.

Statistic, însă mai ales cu ochiul liber, am văzut cum a treia repriză din dubla manșă s-a scurs fără ca Pyunik să poată emite pretenții reale decât în a menține diferența minimă. Practic, careul advers a continuat să arate absolut inaccesibil și în perioada ulterioară revenirii de la cabine. Într-adevăr, deși recenta perdantă a Supercupei României (contra lui Sepsi) nu a mai presat la intensitatea vizibilă în prima parte, șansele au venit în continuare. Ciprian Deac a pus goalkeeperul advers la încercare dintr-o lovitură liberă în unghi, dar creditul trebuie să fie acordat lui David Iurcenko, cel care și-a păstrat echipa în calcule, chiar și cu prețul unei accidentări.

Șanse colective, acțiuni multiple destul de cursive și ceva entuziasm ofensiv în joc nu au fost suficiente spre reușita ce ar fi închis conturile fără îndoială. Dar, așa cum am afirmat mai devreme, la un scor de 1 – 0, între orice combatante, lucrurile se pot schimba oricând. Iar în ciuda faptului că scăderea de turație a ardelenilor nu avea să contureze adevărata nebunie ulterioară, mingea este întotdeauna imprevizibilă.

Minutul 89 a adus unul dintre rarele cornere pentru Pyunik, care, în continuare nu putea pretinde că a expediat vreun șut periculos către buturile adverse. Cu toate acestea, o centrare foarte bine direcționată de Hovhannes Harutyunyan a fost transformată în prima reușită egalizatoare de către Zoran Gajić (și cu ajutorul plasamentului incorect al lui Mario Camora). Pe lângă orice uluire a asistenței spre extazul suporterilor armeni prezenți la Cluj, un aspect foarte important nu trebuie uitat. Pentru al doilea sezon la rând, în condițiile în care tabela nu s-a mai modificat în timpul regulamentar, CFR ar fi fost oricum eliminată sub clasica regulă a golului în deplasare.     

Însă, sub circumstanțele actuale, prelungirile s-au instalat, cu un start relativ similar celui al întregului meci. Mai agresivi la construcție, ardelenii au punctat din nou datorită inventivității lui Ciprian Deac. Al doilea căpitan al formației l-a servit ideal și pe Claudiu Petrila, care nu a iertat, readucând tabela spre o oarecare normalitate. Doar că, improbabil dar adevărat, campioana Armeniei, deși aparent cu resursele fizice mai reduse, a arătat în sfârșit că poate să domine disputa, dacă adversarii au făcut pasul înapoi.

Iar șansele nu au făcut decât să se înmulțească, începând cu lovitura de pedeapsă obținută în minutul 108. Față în față cu Cristi Bălgrădean, Hovhannes Harutyunyan nu a putut cadra corect încercarea de la punctul cu var, românul reținând în doi timpi. Doar că, adevăratul carusel din Gruia nu avea să se încheie acolo, campioana din Armenia creându-și alte două șanse enorme, una dintre ele trebuind să ducă în mod normal la un al doilea penalty în prelungiri. Efortul ofensiv susținut al oaspeților a dat până la urmă roade, însă nu fără ca un șut bun să fie în sfârșit expediat.

Execuția de la distanță a aceluiași mijlocaș menționat anterior a fost respinsă de experimentatul goalkeeper venit de la FCSB. Dar, a doua sa intervenție pe reconstrucție i-a facilitat practic dubla lui Zoran Gajić. Minutul 119 aducea de această dată o egalare meritată, iar deznodământul încercărilor de la 11 metri era absolut inevitabil, în Gruia. Precedenta experiență pentru laureata Ligii I a venit în preliminariile din 2020 ale Champions League, contra lui Dinamo Zagreb. Nu doar că acel episod s-a încheiat negativ, însă acum întreaga presiune era doar asupra tricourilor vișinii.

Ca urmare, fiecare dintre penalty-urile executate au fost departe de a părea sigure. Claudiu Petrila a fost cel care a adus prima ratare, șutul său întâlnind bara transversală, pentru ca ulterior, spre deosebire de episodul din prelungiri, goalkeeperul clujean să nu mai arate aceeași inspirație. Într-o noapte de 14 iulie, care a devenit a frustrării maxime, inclusiv pentru el, căpitanul Mario Camora nu a mai putut să-i ofere lui Cristi Bălgrădean o ultimă șansă.

Jucătorul originar din Portugalia nu a reușit să-și învingă omologul dintre buturi, scenariul cel mai întunecat devenind realitate. Chiar și la rece, este foarte greu de conchis că Pyunik Erevan a meritat să administreze prima eliminare a fotbalului tricolor modern încă din prima rundă preliminară din Liga Campionilor. Însă, precum și Dan Petrescu a afirmat-o, după o foarte lungă ședere pe propria bancă, doar cuvântul tabelei, la 2 – 2 (2-3) este cel care contează.

Într-un scenariu ce poate în alte condiții ar fi fost îmbucurător, România se va mulțumi acum cu patru formații în cadrul rutelor alternative ale unei competiții europene. Dar, cu referire la UEFA Conference League, drumul se prezintă acum atât de puțin probabil spre grupe. Totul putea fi diferit măcar pentru CFR Cluj, însă o dublă confruntare care deja a intrat în infamia fotbalistică a României, a decis că lucrurile vor sta altfel.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/champions-league/cfr-cluj-pyunik-erevan-live-video-2130-digi-sport-1-ce-urmeaza-la-calificare-respectiv-eliminare-1796209