Prin momente dificil de suportat și de lăsat în urmă, campania continentală cu cea mai mare densitate de jocuri a timpurilor recente, merge mai departe la cumpăna dintre toamnă și iarnă.

Întregul proces pare să se transforme într-o dilemă complicată în ceea ce o privește pe campioana României în exercițiu (învingătoare în ultimele trei stagiuni). Ultimele luni au constatat un regres în forma generală a ei, de proporții pe care nu le-a mai întâlnit de-a lungul anilor recent încheiat. Tocmai din aceea cauză, Europa League oferă provocări cu adevărat dificile, printre care trebuie inclusă una dintre reperele sportului italian.             

Așadar, în conformitate cu cele remarcate anterior, CFR Cluj traversează un interval greu de stăvilit, mai ales că performanțele din Liga I nu au fost grozave. Înfrângerile pe teren propriu (precum cea din fața nou-promovatei UTA) au început să se înmulțească, pe măsură ce rata absențelor devenea din ce în ce mai importantă. Cu alte cuvinte, moralul ardelenilor nu era unul deosebit de ridicat înaintea vizitei lui AS Roma, formație care țintea calificare încă din etapa a patra a fazei grupelor actualei ediții de UEFA Europa League.

Ultima idee se conturase în mod evident, în cazul în care ne raportăm la primul duel dintre cele două combatante, desfășurat pe Stadio Olimpico. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, clujenii poposeau cu destule speranțe în capitala Italiei. Ele au fost imediat influențate de prima acțiune a partidei, finalizată de către Henrik Mkhitaryan, în interiorul primului minut. Deși oaspeții au avut parte de propriile șanse de relansare a înfruntării, neconcretizarea lor a permis proporțiile deznodământului să se mărească drastic. În cele din urmă, destabilizarea conștientizată de romani într-o defensivă adversă insuficient închegată a dus la cea mai mare diferență defavorabilă feroviarilor, înregistrată în cupele europene. Gruparea pregătită de către Dan Petrescu încasase cinci goluri pe stadionul olimpic italian, iar auspiciile duelului din retur nu puteau inspira foarte multă încredere. În plus, pe lângă tot ce s-a întâmplat în acea seară a recordului negativ, pauza prilejuită înfruntărilor internaționale nu urma să îmbunătățească situația lotului disponibil. Dimpotrivă chiar, absențele aveau să fie suplimentate din motive strict sanitare, chiar în ultima zi de așteptare dinaintea confruntării. Principalul creator al ofensivei alb-vișinii, Ciprian Deac se vedea obligat să nu ia parte la acțiunea din seara de joi. Prin urmare, CFR suferea din nou o pierdere deosebit de signifiantă în economia unui joc pivotal.

Utilizarea caracterizării anterioare nu se dovedea exagerată, în condițiile succesului obținut de Young Boys Berna în deplasarea de la Sofia, cu CSKA. Triumful la limită înregistrat de elvețieni le asigura preluarea locului secund al Grupei A. În contextul respectiv, cu alte două runde rămase de disputat pe tabloul celor 64 de formații din Europa League și acontarea unui singur punct în fața lui A.S. Roma ar fi putut cântării enorm. Accederea în optimile de finală reprezintă încă un țel anunțat pentru echipa care în sezonul trecut a remizat de două ori cu Sevilla (în aceeași fază a competiției evocată). Misiunea nu se prezenta însă deloc ușoară, așezând toate elementele în balanță. Eșecul din urmă cu trei săptămâni era resimțit de către campionii României, iar Dan Petrescu încerca să rămână realist.

În aceeași măsură, se putea spera la o prestație mult mai bună decât cea de la Roma, în fața unei garnituri ce se baza încă pe mai multe rezerve. Chiar dacă starea de spirit nu era ideală, terenul propriu din Gruia se dovedea, de obicei, un sfetnic bun pentru efectivele bursucului. Într-o seară dominată de ceață, semnele pozitive au apărut pentru o bună bucată de timp.

Jocul de la Cluj a fost precedat de momentul de reculegere dăruit lui Diego Maradona. ”El pibe d`oro” a fost comemorat pe parcursul unei săptămâni europene cu tentă cenușie. Sub un asemenea aspect, provenit din caracteristicile naturale ale vremii, gazdele din Ardeal nu au mai avut parte de un debut brusc de încleștare. Deși, AS Roma a controlat capitolul posesiei, oponenții nu le-au permis exploatarea de spații mari în departamentul defensiv. Totodată, CFR nu a fost capabilă să-și creeze oportunități notabile de-a lungul a exact 45 de minute de joc, în prima repriză. Fazele fixe și gestionarea lor au ilustrat elocvent absența de pe gazon a lui Ciprian Deac. Decarul român nu a fost cu succes substituit de coechipieri în furnizarea de baloane utile către eventuale lovituri de cap eficiente. Acțiunea care a pus în pericol oricare dintre porți până în clipa intrării la cabine i-a aparținut lui Borja Mayoral. Șutul ibericului din unghi a fost respins excelent de către Cristi Bălgrădean. Pauza aducea multe speranțe în tabăra autohtonă, în condițiile în care dispozitivul de apărare rezistase fără a arăta semne de slăbiciune.

Startul reprizei secunde a adus, totuși, un moment neplăcut și neașteptat. Centrarea promițătoare a lui Jordan Veretout a fost deviată în propria poartă de către Gabriel Debeljuh. Atacantul argentinian s-a coordonat nefericit pentru respingere și a deschis scorul în favoarea oaspeților. Din minutul 49, formația vișinie era obligată să forțeze mai mult în ofensivă, lucru încercat vizibil de către elevii lui Dan Petrescu. Roadele unei presiuni notabile nu s-au văzut și în acțiuni periculoase către buturile apărate de Pau López. Către jumătatea reprizei secunde, Paulo Fonseca i-a introdus pe teren pe alți doi dintre titularii săi obișnuiți.
Marcatorul inaugural de la Roma, Henrik Mkhitaryan, a intrat pe gazon concomitent cu Edin Džeko, revenit și el după o absență mai lungă. Forma excelentă traversată de fotbalistul armean avea să fie remarcată și pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu, într-o manieră frustrantă. Mingea primită de el în interiorul careului a dus la acordarea unui penalty greu de justificat. Intervenția lui Cristi Bălgrădean nu a adus un contact serios, însă centralul Harald Lechner a indicat punctul cu var, spre deznădejdea arătată de combatanții-gazdă.

Intrat și el de pe bancă, Jordan Veretout și-a completat o seară fastă, prin transformarea loviturii de pedeapsă, în minutul 67. Deși feroviarii au ajuns să se apropie mai des de a puncta pe finalul întâlnirii (prin Michael Pereira și Alex Chipciu), romanii au semnat cea mai importantă oportunitate de a mări ecartul. Bruno Peres a ratat uluitor stabilirea unui rezultat de neprezentare. Tabela a arătat la final doar 0 – 2, formația Giallorossa obținând matematic calificarea în optimi. Pentru CFR Cluj, misiunea se va reduce, în circumstanțe fericite, asupra câștigării următoarelor două meciuri. Young Boys are trei puncte avans în fața campioanei României, iar dublarea succesului ei de la Sofia pare să se transforme într-o condiție obligatorie. În urma unei dispute cu un consum ridicat de efort, Dan Petrescu nu a găsit niciun motiv de indignare în legătură cu jucătorii săi. Bineînțeles, contextele reușitelor italiene pot fi cu greu digerate de orice persoană implicată spre prosperitatea unui club.

Singura reprezentantă a fotbalului românesc în cupele europene a cedat din nou în fața lui AS Roma, nereușind să înscrie. Dubla contra capitolinilor lasă în urmă multe aspecte supărătoare. Însă, CFR Cluj păstrează șanse de a avansa în Europa League, ele depinzând atât de forțe proprii, cât și de elemente nedirijabile. Joia următoare poate decide soarta stagiunii pe frontul fotbalistic continental.

Surse:

https://www.sport.ro/europa-league/exclusiv-e-greu-sa-te-controlezi-cand-apar-asemenea-greseli-nervi-la-cfr-cluj-dupa-arbitrajul-din-meciul.html