Dacă în ocaziile recente campioana României a obișnuit cu evoluții consistente în fotbalul european, 2021 s-a transformat într-un an total diferit.

După traseul presărat cu multe momente nefaste, care au trimis-o pe CFR Cluj spre grupele UEFA Conference League, drumul în nou-creata competiție europeană s-a desfășurat mai modest.

Cu un singur gol izbutit de-a lungul primelor patru întâlniri, formația lui Dan Petrescu și-a jucat ultima șansă spre locul secund al Grupei D, în Danemarca. Asemenea celeilalte dispute directe, Randers și-a arătat superioritatea într-o repriză secundă spectaculoasă. În ciuda unui rapid gol egalizator reușit de Ciprian Deac, CFR a cedat din nou și este sigură că nu mai poate părăsi ultimul loc al seriei după ultima dispută, cu Jablonec.

**********************

În timp, diferențele dintre episoadele care ajung să facă diferența într-o direcție devin evidente. Căile traversate în trecut constituie și actualmente secvențe ale inspirației către noi succese. Dar, așa cum problema trebuie să se așeze obiectiv, dinamica performanțelor se schimbă. Resursele nu se dispun sub aceeași formă, iar aplicarea lor devine complicată dacă elementul motivației se reduce. Cu atât mai mult, față de disciplinele individuale, dorința ar trebui să rămână înaltă și în cadrele colective. 

Pentru destul timp, țara noastră a reușit să susțină acolo un standard al relevanței. Între timp, observând resursele reprezentative al celui mai popular joc, a devenit clar că aspirațiile nu pot să se mărească. Dintr-o perspectivă opusă, auspiciile cu mingea la picior se traduc într-o tentativă de a menține o constanță, ce se arată imposibilă, cel puțin în viitorul apropiat. 

Explicațiile ar fi destule, privind actualul context al fotbalului din țara noastră, pornind de la eternul subiect al viitorului sumbru. Atunci când există alternative pentru pasionați, precum vom reitera ulterior, multele dezamăgiri ale sportului rege pot fi lăsate în urmă mai ușor. Dar, inclusiv imaginile actualei toamne ilustrează că direcția dorită se regăsește departe. Dacă luăm în calcul neșansa, remarcabilă pentru echipa naționale de seniori doar într-un singur moment, execuția lui Ianis Hagi oprită de bară contra Islandei, ea nu susține de obicei grupările cotate inferior față de condiția pe care ar putea-o arăta. Evident este că filosofia subliniată se aplică vizibil la nivelul internațional de club. Probabil că singura excepție majoră din întreg tabloul amintit, ar fi atletele de sub tricolor pentru care posibila accedere la un baraj al Campionatului Mondial pare mai aproape ca oricând. În rest, așteptările nu au putut rămâne decât rezervate. 

Pentru fiecare dintre cluburile implicate în cel mai recent periplu european, traseul a fost mult mai dificil decât aparența ne-a arătat-o. Pe rând, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, speranțele au plecat de la un anume barometru, ele începând să scadă ulterior. Desigur, odată cu avansarea, nivelul adversarilor nu a permis alte momente reușite. Dar, pentru toate celelalte echipe care și-au încercat șansa, exceptând una, campania s-a încheiat practic înainte să putem spune că adversitatea valorică s-a intensificat peste măsură. 

De atunci încoace, situația a părut să continue acutizarea, știind că performanțele importante obținute peste hotare nu sunt chiar îndepărtate.  În urmă cu aproximativ 12 luni, emoțiile au fost mari, iar ele au venit dintr-o perspectivă diferită decât a neputinței. Atunci, principala exponentă a tuturor timpurilor, referindu-ne la provincie, a izbutit să stea în calea unor oponente de calitate, care și-au demonstrat apoi vigurozitatea. Bătăliile dure s-au purtat la intensitate maximă pe teren și chiar dacă rezultatele finale nu au fost mereu mulțumitoare, prestațiile s-au ridicat la ștacheta așteptată.  

Nu trebuie uitat, așadar, că în urmă cu două stagiuni, CFR Cluj s-a regăsit la o decizie controversată distanță de a elimina viitoarea deținătoare a trofeului Europa League, Sevilla rezistând cu mare greutate pe teren propriu. Aceeași țintă, a șaisprezecimilor, a fost ratată pentru tot atât de puțin în campania precedentă, ce ar fi putut continua dincolo de ultimul joc dramatic de la Berna. Mici detalii, în fotbalul de calitate, au făcut diferența între prestații lăudabile și performanțe grozave. Realitatea prezentă ne conduce atât de departe de respectivele repere, chiar și în dreptul celei mai constante structuri interne.

Realmente vorbind, deși la acea vreme feroviarii abia erau îndrumați de al patrulea tehnician în opt luni, semnele descurajatoare au sosit încă din a treia repriză a parcursului continental în 2021. Ca mare favorită în dubla confruntare cu Borac Banja Luka, problemele întâmpinate pe tărâm ex-iugoslav au fost enorme, până când excepționala finalizare a lui Alex Chipciu a salvat practic continuarea drumului în sine al Ligii Campionilor. 

Fără respectivul șut din prelungirile bosniace, devine greu de crezut că accederea într-o fază superioară s-ar mai fi convertit atât de simplu precum s-a întâmplat ulterior. Și totuși, în ciuda unei depășiri aparent fără probleme a campioanei din Gibraltar, întrebările asupra consistenței jocului nu au făcut decât să crească. 

Prima victorie a verii în deplasare avea să rămână, oricât de puțin credibil ar putea părea, ultima pentru cel puțin 11 luni. În același timp, ea a reprezentat plasa de siguranță a unei grupări aflate încă în multe căutări, evidențiată într-o competiție creată pentru a crește competitivitatea: UEFA Conference League. Până acolo, incursiunea s-ar fi putut transforma într-una mai înaltă, însă o partidă tur încheiată cu multă neșansă, în fața lui Young Boys Berna, a declanșat practic șirul crizei de rezultate continentale. 

Este posibil ca, dacă trupa elvețiană nu ar fi reușit egalarea în prelungirile din Gruia, returul să fi avut o altă dinamică. În schimb, înfruntarea de pe teren străin a fost începută bine, dar continuată fără multe speranțe, retrogradarea spre play-off-ul Europa League s-a arătat chiar mai dură. Corecția cu Steaua Roșie Belgrad a avut consecințe foarte serioase, dincolo de planul mental, pe cel pur sportiv. Pusă în fața unui adversar net superior, CFR nu a avut altă opțiune în afara regrupării complete care a adus și ultima schimbare pe banca tehnică. 

Doar că, venirea lui Dan Petrescu la timona campioanei în exercițiu, dorită drept catalizator imediat, nu a adus urmările pozitive imediate. Mai mult, inclusiv parcursul imaculat intern a început să scape de sub control după reinstalarea fostului legendar fundaș lateral în poziția de antrenor.  Pretențiile nu au fost tocmai scăzute nici în disputele internaționale, ce în urmă cu aproximativ zece săptămâni conturau o posibilitate reală a continuării parcursului prim din istoria Conference League, pentru orice echipă din România. 

Încă o dată, însă, aparențele s-au dovedit înșelătoare în privința a două echipe cu o experiență mult inferioară celei clujene. Teoretic, problema nu a fost ridicată asupra supremației lui AZ Alkmaar în Grupa D, dar pentru poziția a doua, bătălia s-a prefigurat cel puțin strânsă, între Jablonec, Randers și câștigătoarea Ligii I în ultimele patru ediții.

Încă din prima deplasare, lucrurile nu au înaintat într-o direcție favorabilă. Cumva, intensitatea a fost remarcată la un nivel insuficient pentru a se opune unui avânt al gazdelor, pe care și liderii seriei aveau să îl stăvilească cu mare dificultate. Cedând confruntarea inaugurală din Cehia, presiunea s-a mutat asupra jocului de la Cluj în fața debutantei absolute într-o cupă europeană, indiferent de numele ei. 

Formația daneză, înființată la începutul actualului mileniu a reușit să surprindă, dominând în mare parte confruntarea din Ardeal, pe care, finalmente, ambele combatante au avut ocazia să și-o treacă în cont. Ținând seama de faptul că CFR aborda dubla contra lui AZ fără vreun succes, remiza obținută cu Randers se arăta drept un pas important greșit. 

Terenul propriu o consemnat o nouă evoluție lipsită de reala convingere, alb-vișinii fiind nevoiți din nou, dar nemaireușind să revină contra redutabilului grup de la Alkmaar, căruia un singur gol rapid i-a fost de ajuns pentru succes. Povestea s-a repetat într-o bună măsură și în duelul purtat în Țările de Jos, unde o reușită contabilizată controversat a facilitat abordarea mai conservatoare din partea gazdelor. 

Ocaziile importante nu au lipsit pentru românii aflați în căutarea unui punct ce ar fi putut conta grozav în calculele locului secund. A doua reușită olandeză a eliminat orice dubiu că feroviarii vor rămâne cu un singur punct după două treimi din faza grupelor. Ultimele speranțe pentru o poziție care să ducă spre barajul pentru optimile Conference League au fost asociate jocului împotriva unei echipe Randers F.K. ce a impresionat prin dezinvoltură în vizita transilvăneană. În plus, jocurile de pe propria arenă au înregistrat un element comun îngrijorător. 

Atât Jablonec, cât și AZ au încasat câte două goluri, total imposibil de acoperit pentru CFR în actuala campanie, după primele partide. Cu toate acestea, singura cale de a forța succesul izbăvitor a fost atacul. Iar, pe un fond intens pozitiv, titularii clujeni au fost la mică distanță de o deschidere ideală a scorului. Mario Camora și-a văzut centrarea dintr-o bucată a minutului al treilea aterizând doar pe bara transversală. 

Din păcate, scurtul avertisment cum că elevii lui Dan Petrescu vor menține presiunea constantă asupra buturilor adverse a fost rapid contracarat. Astfel, pentru a cincea partidă consecutivă, CFR a fost echipa nevoită să accepte presiunea adversă, manifestată foarte dinamic și agresiv din partea nordicilor. 

Aceștia din urmă, susținuți necontenit din tribune și-au jucat la maximum propriile oportunități pentru acapararea poziției secunde. Fiecare lovitură de colț a lui Randers a provocat un important cadrul de periculozitate, iar, spre finalul primei părți, Jakob Ankersen l-a testat în multiple rânduri pe Cristi Bălgrădean, românul răspunzând cu două plonjoane excelente, ce au menținut tabela nemodificată până la capătul reprizei întâi. 

Ritmul a fost ridicat, însă dispozitivul mai insistent și cu mult mai incisiv s-a consemnat în jumătatea de teren proprie clujenilor. Luând în calcul rezultatul negativ înregistrat în paralel la Jablonec, misiunea trebuia să se îndrepte într-un singur loc, ofensiva. Precum am remarcat și în dispunerea dinaintea intrării la cabine, fotbaliștii lui Dan Petrescu nu au reușit să își impună controlul decât pentru debutul de repriză. Apoi, abilitățile individuale deosebite au ieșit la suprafață pentru artizanii ofensivi echipați în albastru deschis. 

Marvin Egho și Tosin Kehinde au creat numeroase situații imense de gol pentru echipierii săi, care însă nu au reușit materializarea până la momentul unei erori grave în coordonarea defensivă. Căpitanul Mario Camora se regăsește la cel mai modest sezon al carierei din România, dilemele plasamentului deficitar rămânând nesoluționate, inclusiv atunci când marcatorul jocului din septembrie, Alhaji Kamara, a puncta și pe teren propriu, dintr-o nouă poziție suspectă de offside. Din minutul 68, o succesiune a fazelor spectaculoase s-a declanșat în Danemarca. 

Mulțumită schimbărilor de ultim moment dictate de către Dan Petrescu, Ciprian Deac s-a văzut, la capătul centrării lui Mateo Sušić, în postura de a egala scorul spre satisfacția unui public român foarte numeros pe AutoC Park Randers, drept rezultat al primului șut cadrat în întreaga confruntare. Fiind nevoiți să plece oricum în căutarea golului secund, remiza asigurând același deznodământ insuficient, campioana României a avut speranțe că va putea forța măcar drumul spre primul succes al toamnei. 

Lovitura liberă executată impecabil de căpitanul omolog, Simon Piesinger, de la aproximativ 25 de metri, a anulat după doar 250 de secunde orice șansă reală de obținere a trei puncte. Presiunea s-a amplificat pentru nordici, însă lipsa de inspirație a atacului român, vizibilă atât de clar pe întreg parcursul toamnei internaționale, s-a materializat în irosirea a trei situații favorabile, pentru Valentin Costache și Denis Alibec. 

A treia înfrângere succesivă, cu 1-2 nu a mai putut fi evitată, iar eliminarea învingătoarei din prima divizie la capătul primei faze a grupelor UEFA Conference League s-a clarificat cu un duel înainte de concluzia unei toamne dure, ce promite să aducă schimbări importante pentru cea mai titrată formație a Ardealului. CFR Cluj va avea ocazia să își reconsidere opțiunile interne, după un istovitor, dar nu foarte productiv parcurs continental, întins pe patru luni și jumătate.

Surse: https://www.sport.ro/conference-league/se-anunta-o-reconstructie-la-cfr-cluj-dupa-rusinea-din-conference-league-vedem-ce-jucatori-vor-ramane.html