După o un tur cum am văzut rar la nivelul cupelor europene, pe Stadio Olimpico, echipa care a readus Lazio în țara noastră după trei ani, nu a reușit să imite performanța din 2020.

CFR Cluj s-a oprit în așa-numitul playoff de acces în optimile UEFA Conference League, cu toate că a încasat un singur gol de la gruparea albastră a Romei.

Reușita pe undeva inexplicabilă a lui Ciro Imobile din Italia a rămas așadar unica în dubla manșă, deși jocul desfășurat în Gruia nu a fost lipsit de dramatism și ocazii uriașe. Până la urmă, jucătorii lui Dan Petrescu nu au reușit să răspundă pe tabelă, ei fiind cei obligați să încheie a doua partidă cu un om în minus.

Astfel, cvintupla campioană în exercițiu a Ligii I rămâne fără calificarea mult dorită în optimile unei competiții continentale, ardelenii ajungând joi chiar la totalul de 100 de meciuri disputate, după Steaua / FCSB și Dinamo.

În dreptul protagoniștilor ce nu au apucat să întâmpine secvențe similare, reacțiile vor fi evident remarcate diferit, în cercurile competitive. Dar, când experiența pătrunde în joc, s-ar putea afirma că așteptările vor întruni un anumit nivel. Pentru mult timp, vom marca doar cu numeroase semne de întrebare direcția pe care cel mai popular sport cu balonul o adoptă. Pentru țara noastră, ambele planuri generale ale fotbalului tot încearcă să iasă dintr-un lung impas. Va rămâne greu să abordăm cu maximă încredere ideea că într-un context internațional pe termen lung, exponentele de club țării noastre vor impresiona.

Dar, în prezentul din iarbă, am notat oportunități care nu au venit constant în anii precedenți. Precum a fost nevoie să reamintim deja de-a lungul stagiunii în curs, lucrurile nu au zâmbit mereu pentru CFR Cluj. Însă, după ceea ce am putea numi un moment minim, contextul continental s-a mai îmbunătățit într-o toamnă cu destule plusuri în alte discipline colective, precum e cazul scrimei de juniori sau al lui Dinamo (alăturată din nou elitei handbalului masculin, între timp după o nouă victorie în Liga Campionilor).

Cât privește trupa regăsită într-o misiune dificilă de a reține coroana internă, poate mai grea decât în oricare dintre ultimii șase ani, devine aproape redundant să afirmăm că totul a început atât de trist pe ruta competițională a bătrânului continent. În același timp, timpul a trecut și reușise să transforme eliminarea din prima rundă preliminară a Champions League doar într-o amintire neplăcută.

Practic, dintr-o postură imposibil de considerat mai nefericită, nu mulți pasionați au anticipat o aventură foarte lungă în cadrul celei de-a treia competiții valorice a continentului. Cumva, maniera clasică de a gestiona situațiile limită în dreptul formației lui Dan Petrescu s-a repetat până la un punct în care speranța a revenit. Vizite lipsite de succes în Armenia ori Kosovo au ajuns să fie date uitării pe măsură ce schimbarea în planul rezultatelor a venit în primul rând mulțumită Conference League.

În ciuda oricăror comentarii ce au intervenit în privința stilului prin care feroviarii din Ardeal își duceau mai departe drumul, rezultatele erau cele care contează. Scânteia din grupe a însemnat, atât practic, cât și retrospectivă, confruntarea din Praga, unde nicio indicație anterioară nu a oferit o asemenea senzație. Dar, o exprimare ușor clișeică, cum că victoriile ar aduce victorii, s-a transpus în fața favoritei certe a grupei. După ce isprava din deplasare a campionilor Ligii I, misiunea devenea brusc mai lină, începând cu dublarea performanței pe teren propriu.

Fără să trebuiască să câștige decât alte trei puncte, transilvănenii au părut să așeze pe o singură carte întreaga misiune a calificării. Chiar și o înfrângere categorică în Turcia, a cărei imense suferințe prezente este transformată în punctul solidarității majorității evenimentelor sportive; și în condițiile împlinirii unui an de conflict în Ucraina), nu a deraiat obiectivul final. Victoria hotărâtoare a fost obținută după vizita în Sivas, în condiții cu atât mai neobișnuite, Ballkani fiind formația despre care nu se putea anticipa nimic.

Însă, la un nou moment crucial, o singură reușită s-a arătat suficientă contra revelație seriei, reprezentanta Kosovo. Premiul a reprezentat într-adevăr măcar o parte a relevanței pentru care formația se lupte aproape pe cont propriu pe frontul european de ceva timp. Odată pătrunzân în fazele eliminatorii, respectiv cu efectuarea tragerii la sorți, a urmat o enormă pauză, în care totul se putea schimba.

Venind totuși de pe culoarul formațiilor secund plasate în Conference League, repausul de Cupă Mondială nu a însemnat pentru CFR decât așteptarea unui adversar foarte dificil. În mare, Lazio s-a confruntat la rândul ei cu o perioadă complicată, dar și-a păstrat statutul de favorită pentru depășirea fazei intermediare a 16-imilor. Este drept, istoria recentă a bianco-celeștilor din Serie A contra formațiilor tricolore nu era tocmai simplă, incluzând aici adversara din prezent, pe lângă FC Vaslui sau Dinamo.

Cu toate acestea, făcând tranziția către februarie 2023, este de spus că forma elevilor fostului uriaș internațional al României a arătat numeroase fluctuații. Niciun alt an din ultima perioadă de dominație părea să semene în ceea ce privea o lipsă a siguranței în defensivă. Doar că, setul deosebit al circumstanțelor pe prea cunoscutul Stadio Olimpico pentru CFR, avea să transforme confruntarea tur într-una demnă de uitat.

Categoric, principalul scop într-o nouă deplasare de gală se prezenta măcar menținerea porții intacte, lucru care nu s-a dovedit ușor pentru clujeni în ultimul timp. Însă, din momentul eliminării ușor neașteptate pe care a suferit-o Patric, oaspeții păreau în postura de a încerca să forțeze în plus. Înaintea minutului 15, pe undeva logic, oportunitățile clare au venit multiplu în contul lui Lazio, dar nici în continuarea disputei, lucrurile nu aveau să stea complet diferit.

Vișiniii nu au reușit să creeze destule situații favorabile la poarta italiană pentru a crește clar presiunea asupra elevilor lui Maurizio Sarri. În fața unui templu roman mai degrabă gol, judecând după capacitatea-i uriașă, Lazio a continuat să domine și în inferioritate, până când uriașul său om de atac a livrat. Ciro Imobile a reușit să plaseze o finalizare specială dincolo de al său conațional Simone Scuffet, chiar la ultima acțiune din prima repriză; este drept și cu uriașul concurs al restului defensivei clujene.

Suferind clar în ambele faze ale jocului, partea inaugurală nu se putea închide mai rău pentru vizitatori, care teoretic ar fi fost plasați în complicata poziție de a fi descoperiți. Însă, ipoteza evocată urma să se aplice doar dacă vizitatorii ar fi izbutit să își însușească mai des posesia și acțiunile de atac, lucru petrecut în continuare prea puțin. În ciuda avantajului numeric, acele puține faze construite într-un mod așezat nu s-au încheiat cu oportunități clare de gol la poarta lui Luís Maximiano.

Practic, cu doar un singur șut care să fie într-adevăr cadrat, misiunea ardeleană de a pleca fără înfrângere din capitala italiană, s-a transformat într-o dezamăgire destul de mare. În principal de pe fondul situației, nu era de așteptat ca, în afara unei lovituri de cap a lui Matias Yuri, tot Sergej Milinković-Savić să înregistreze cele mai mari șanse pentru a dubla avantajul lațialilor. Dar, o realitate nu tocmai confortabilă pentru CFR era aceea a înfruntării unui dezavantaj minim la returul din Gruia.

Între timp, o rarisimă victorie mai simplă în campionat, contra lui FC Argeș, a mai îndulcit într-o mică măsură măcar atmosfera tensionată din vestiarul lui Dan Petrescu. Acum, într-o săptămână în care și István Kovács a fost martorul unui festival atât de ușor controlat de Real Madrid după primele 15 minute pe Anfield, în reeditarea din optimi a finalei UEFA Champions League, singura echipă românească din Europa se pregătea pentru meciul de pe teren propriu cu cea mai mare miză. Judecând după maniera în care totul s-a desfășurat în urmă cu șapte zile aproximativ, era clar că pe Arena Dr. Constantin Rădulescu, laureata Ligii I mai avea foarte puține de pierdut.

În același timp, fără minimum un gol marcat în fața propriilor suporteri, nimic nu se mai putea schimba, oricât de caldă ar fi fost atmosfera. Fără formula de bază aflată complet la dispoziție, echipa lui Maurizio Sarri nu a avut deloc cea mai ușoară sarcină. Față de jocul din tur, cea mai mare diferență s-a dovedit pur și simplu insistența pe care outsiderii au expus-o pe faza de construcție adversă.

Presiunea mai clară pentru insulari s-a remarcat fără îndoială și din tribune, iar după câteva acțiuni mai penetrante, Ciprian Deac a testat defensiva romană mai întâi. Apoi, cel dintâi corner al înfruntării cu numărul 100 pentru CFR în istoria participărilor continentale, Andrei Burcă a semnat o lovitură de cap amenințătoare. Tonusul atât de mult îmbunătățit ar fi putut să ducă la deschiderea de scor pentru ardeleni, chiar dacă și Manuel Lazzari urma să-l testeze pe Simone Scuffet. Găsit absolut ideal în adâncime după o eroare imensă în apărarea italiană, Ermal Krasniqi nu a reușit să trimită nici măcar aproape de buturile lui Luís Maximiano. Un moment de o asemenea factură ar fi putut să facă diferența între o șansă reală la calificare și speranțe mai degrabă teoretice.

În continuare, ritmul ocaziilor a fost mai degrabă agreabilă, Felipe Anderson, Ciro Imobile și Toma Bašić având propriile oportunități clare de gol. Apărarea echipei-reper a provinciei României urma să reziste pentru a oferi colegilor din atac timpul suplimentar spre o reușită izbăvitoare. Ea s-a așteptat și după reluare, în condițiile în care nicio breșă nu a mai fost găsită nici măcar de multiplul golgheter al Serie A. Din startul reprizei a doua a părut că Lazio va încerca din nou să își impună calitatea superioară de o manieră mai limpede. Însă, jucătorul transferat de formația autohtonă chiar de la fosta adversară Ballkani, ar fi putut marca din nou.O dată în plus, Ermal Krasniqi a fost lipsit de inspirație la finalizare, într-o poziție foarte bună pentru a-l pune la încercare pe un goalkeeper iberic altfel prea puțin testat. În schimb, la poarta cealaltă, Simone Scuffet reușea cumva să mențină scorul alb, este drept și cu un grad foarte mare al șansei.

Pe lângă intervențiile sale formidabile din minutul 63, a fost nevoie și ca Matias Vecino să îl țintească în cap cu balonul pentru ca tabela să se mențină uluitor intactă.Ulterior, a venit rândul lui Luis Alberto să amenințe, dar nu oricum, ci direct din corner în multiple instanțe. La cea mai periculoasă dintre ele, când mingea l-a depășit pe goalkeeperul său, chiar vârful Cephas Malele a salvat un gol fenomenal al decarului oaspeților.

Pe măsură ce trupa din Transilvania părea că pregătește resursele pentru ultimul forcing, Karlo Muhar a fost eliminat după o intervenție imprudentă. Pentru ceva mai mult de 15 minute, rolurile din tur se inversară, iar CFR a mai avut o ultimă altă potențială șansă, cu un om în minus. Emmanuel Yeboah, proaspăt intrat pe teren, nu a putut să trimită corect spre poartă după o centrare a lui Cristopher Braun. Cu o formulă nu tocmai ultra-ofensivă, campioana României nu a împiedicato pe Lazio din a controla restul finalului confruntării. Toma Bašić nu a fost deloc departe de o reușită fabuloasă de la distanță în prelungiri, dar singura reușită a dublei manșe rămânea cea din minutul 45 + 4 de pe Olimpico, într-o acțiune atât de greu acceptabilă, mai ales pentru Dan Petrescu.

În istoria UEFA Conference League 2022-2023, diferența va rămâne minimă între CFR Cluj și Lazio, în ciuda realității mai dure din teren. Pe același stadion care a văzut dureroasa eliminare cu Pyunik, care a început sezonul european, ardelenii au înfruntat un nou final de drum, totuși mult mai previzibil și, în cele din urmă onorabil, conform cel puțin adversarului și rezultatului.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/conference-league/cfr-cluj-lazio-0-0-ardelenii-rateaza-calificarea-scuffet-eroul-meciului-a-intervenit-la-ocazii-cu-adevarat-uriase-2237397