Un singur pas a lipsit pentru ca reprezentantele țării noastre să cucerească pentru prima oară în actualul deceniu, două competiții succesive în tenis.

Ana Bogdan a demonstrat constant în Polonia unde își are nivelul maxim, chiar dacă actul final a văzut barometrul ridicându-se enorm. 

Fără să cedeze vreun set în lungul drum către prima ei finală din carieră la nivel WTA, jucătoarea de 29 de ani nu s-a putut ridica pentru suficient timp la înălțimea învingătoarei Caroline Garcia, cea care a depășit-o în sferturi pe Iga Świątek. După o manșă inaugurală în care Ana nu a profitat de momentele ascendente până la capăt, cea de-a doua nu a mai fost la fel de strânsă.

Astfel, după șase zile remarcabile și foarte încărcate, inclusiv la dublu, tenismena din Sinaia nu a putut recuceri o coroană a Varșoviei, obținută cel mai recent (în 2010) de Alexandra Dulgheru în vechea competiție feminină din capitală.

Cât privește mizele competitive puse în joc săptămână de săptămână vor fi greu de stabilit limitele posibilului. Mai ales în disciplinele individuale, fluxul performanțelor va surprinde și secvențe neașteptate. Transpunerea lor pozitivă reală la fileu va depinde de o mulțime a influențelor ce pot debuta poate chiar printr-o autodepășire constantă, după ipostaze mai puțin plăcute. Pentru perioada în curs, un nou context deosebit a avansat spre avantajul unei adevărate competitoare, cu dorință pură de implicare reactivată.

Iar, pe undeva am remarcat cum întregul sezon al sportului alb a facilitat povești neobișnuite. Ne putem referi în cazul circuitului fetelor – de ce nu? – la ascensiunea liderei mondiale actuale, ca fiind uimitoare. În același timp însă, foarte puțini dintre urmăritorii jocului ar fi anticipat-o, deși treptat, semnele de slăbiciune și-au mai făcut loc. În aceeași măsură, la un nivel nu la fel de înalt cum e cel al Igăi Świątek, pantele ascendente devenite excepționale s-au înmulțit. Creșterea productivității sugerată nu a ocolit nici exponentele din țara noastră, care se află în încercarea permanentă de a cuceri noi trepte, pe care doar Simona Halep le atingea constant. Nu o dată s-a intuit cum abilitățile  necesită un declic pentru a se etala la maxim. Iar săptămânile ce pregătesc plecarea spre America de Nord demonstrează că posibilitățile pot deveni confirmări.

Foarte important pentru Ana Bogdan este că energia frustrării s-a tot acumulat de-a lungul a numeroase competiții. Pe rând, ocazii pentru succese de mare impact au fost ratate la mare limită, privind de la Roland Garros, imediat către Wimbledon. Apoi, înfrângerile perioadei de tranziție, înregistrate contra unor opozante nu la fel de valoroase precum Victoria Azarenka sau Petra Kvitová, au arătat la fel de dureros. Dar, tocmai maniera în care au arătat eliminările de la Budapesta și mai ales Palermo au părut să extragă și mai multă dorință din partea prahovencei pentru a gusta victoriile.

Dacă privim obiectiv, strict din perspectiva inițială din capitala Poloniei, nu am fi putut să afirmăm că traseul româncei clasate pe poziția 108 WTA înaintea săptămâni, va fi automat lung. În fapt, teoria ne-ar fi spus că Nuria Parrizas-Diaz se prezintă drept una dintre cele mai complicate adversare inaugurale pentru o întâlnire pe zgură. Însă, deja atitudinea supramotivată s-a remarcat instantaneu din partea membrei echipei de FED / Billie Jean King Cup. În continuare, maniera în care s-a descurcat pe terenul portocaliu a arătat foarte multă dorință de revanșă, pentru anularea celor petrecute în Sicilia.

Iar, demonstrând că își poate menține mai bine atât controlul pe execuții cât și calmul sub presiune, eliminarea uneia dintre favorite a confirmat că Ana traversează o formă pe care multe adversare au avut nevoie să o evite. În sensul respectiv, mai ales o Kateřina Siniaková nu tocmai pozitiv conectată la miza propriei confruntări directe nu a avut suficiente argumente ori șansă pentru a-l prelungi. Pentru cei ce au privit-o constant pe vulcanica româncă, senzația nu putea fi alta decât că jocul produs de ea, coroborat cu o ceva mai mare doză a consistenței, era cel mai reușit din întreaga carieră.

Un alt detaliu ce a furnizat un important surplus de încredere, s-a arătat acela al prezenței pe tabloul de dublu, alături unui nume extrem de bine cunoscut. Doar o singură confruntare a fost suficientă, prin eliminarea principalelor favorite, pentru a realiza că Ana Bogdan și Kristina Mladenovic chiar puteau avansa serios. Din păcate, doar un tie-break curios de puțin inspirat din partea campioanei în exercițiu de la Roland Garros (alături de o conațională spre care vom reveni) – a semnalat diferența pentru cel puțin o semifinală pe echipe.

În schimb, cu atenția concentrată doar pe un front toate resursele de energie s-au replasat pentru proba individuală, spre care un reper grozav se întrevedea deja la orizont. Cu toate că primele minute nu au indus în totalitate respectiva impresie, Laura Pigossi nu a reușit să cauzeze nicio problemă pe termen lung. Exponenta Braziliei, una dintre destulele concurente reinvitate pe tablou, a fost surclasată, deși s-a luptat pentru fiecare joc în parte. În final, sud-americanca s-a ales cu doar două dintre ele, fosta elevă a lui Andras Szekely bifând autoritar o semifinală pe care nu o mai atinsese de 5 ani la nivel WTA.

Numai că, pătrunderea în careul de ași nu avea să mai reprezinte în niciun caz obiectivul primar, ținând seama că raportul de forțe rămas în competiția capitolină a Poloniei a prezentat o oportunitate enormă. Kateryna Baindl (Kozlova) a avut însă o importantă parte a creditului pentru ultima afirmație, datorită eliminării campioanei en-titre, Marina Zanevska, dar și a Petrei Martić. După prestația și revenirea contra croatei cotată cap de serie al șaselea în sferturi, era garantat că duelul pentru o primă finală WTA pentru Bogdan se va purta de la egal la egal.

Doar că dinamica întâlnirii, aproape de la un cap la celălalt, a fost una cum rar se remarcă, până și în tenisul feminin actual. Timp de aproape 50 de minute, a doua adversară a româncei venită din cadrul norocoaselor învinse, nu a izbutit pur și simplu să pună stăpânire pe tabelă. De fiecare dată, în ciuda faptului că tonusul rezidentei din Sinaia nu a arătat la fel de bine, caruselul break-urilor a favorizat-o permanent. Cu atât mai frapant a fost că outsidera din Ucraina și-a făcut serviciul doar în momentul în care dezavantajul setului inaugural s-a extins la două lungimi. Egalată, dar niciodată condusă, Bogdan și-a atribuit succesul într-una dintre cele mai bizare manșe întâi ale stagiunii.

Apoi, deși Baindl a oferit semne că ar putea prelua controlul dacă i se permite, destulă șansă, într-o tensiune uriașă, a sprijinit-o pe compatrioata noastră spre a găsi soluțiile inspirate în faze potențial critice. Peste două ore de joc au adus același rezultat (de 7 – 5) ce i-a asigurat sportivei ajunse la 20 de ani locul în cea dintâi finală WTA din carieră. Este aproape incredibil să credem cum, după 15 ani și jumătate de la debutul în circuit, ocazia unui trofeu sosea pentru jucătoarea care a atins la un moment dat și poziția 59 a ierarhiei.

Însă, odată cu șansa poate unică, nivelul opoziției a crescut fără îndoială, în fața prahovencei aflându-se partenera clasică de dublu a Kristinei Mladenovic. Încă de la Doha, de când a învins-o surprinzător pe Simona Halep la acea vreme, Caroline Garcia a arătat că își poate regăsi forma. Iar, poate că o dovadă mai mare decât oricare alta pentru campioana din iunie a Bad Homburg Open, o reprezintă succesul contra Igăi Świątek. Oricât de sub standard a evoluat eroina locală în faza sferturilor, doar a doua sa înfrângere din februarie încoace ne indică intensitatea la care fosta lideră mondială de dublu a avut-o în vedere.

Victoria autoritară înregistrată contra lui Jasmine Paolini i-a confirmat franțuzoaicei că va concura cu al doilea trofeu stagional pe masă. Primul a fost obținut aparent neașteptat în fața Biancăi Andreescu, dar, la Varșovia, a patra favorită pleca evident cu prima șansă. Deși Ana Bogdan s-a bucurat de un val al entuziasmului poate superior Irinei Begu la Palermo, calibrul adversarei s-a îmbunătățit incomparabil, față de toate oponentele anterioare ale tricolorei. Dar, potențialul as din mâneca dreptacei din Sinaia ar fi putut să vină chiar de la partenera sa din proba de dublu, care o cunoaște pe Caroline mai bine decât orice altă combatantă.

Însă, teoria nu garanta desigur că forța execuțiilor fostului număr 4 mondial poate fi contrată, deși nici din cealaltă parte de fileu agresivitatea nu era de neglijat. Important, spre esențial în secvențele de debut ale finalei a devenit asumarea controlului, pentru două protagoniste ce nu se mai întâlniseră anterior într-un cadru oficial. Foarte rapid, am remarcat că jucătoarea clasată superior nu va aștepta semnalul pentru a ataca folosind toate execuțiile dintr-un repertoriu bogat. În schimb, ezitările lui Bogdan și-au arătat imediat urmările. Deși ea a arătat atitudinea pozitivă pe care nu am văzut-o mereu de-a lungul săptămânii, minusul de la fiecare alt capitol s-a dovedit mare. 

Doar 10 minute au fost suficiente pentru ca outsidera să înfrunte un dezavantaj mai mare decât în restul întregului turneu. Reacția a urmat într-o  manieră de remarcat, iar șansele pentru o revenire au venit și nu au fost lăsate să treacă inițial. Doar că, duelurile de intensitate înaltă la mijlocul setului au mers majoritar în dreptul galicei, avansul fiind suficient pentru ca efortul advers să nu fie suficient. 

O senzație frustrantă a subliniat că Garcia a deținut mereu un nivel superior al jocului, de fiecare dată când tabela a reprezentat o amenințare. Fiind așezată în poziția de a egala (la 3 și respectiv la 5), românca nu a reușit să susțină suficient cadența execuțiilor agresive, în mare parte pentru că rivala nu i-a permis. Desprinzându-se în câștigătoarea actului prim salvând o șansă de trimitere a lui în prelungiri, încrederea de care Caroline deja a dat dovadă, a crescut pe măsură. Asumându-și inițiativa în continuare, fosta reprezentantă a topului 10 a mai avut dificultăți privind spre structura fiecărui game.

În pofida faptului că a posedat evident armele superioare și mai consistente deopotrivă, capul de serie 5 nu a oferit impresia lejerității. Din contră, poziția manșei secunde a fost relevată cu mai multă greutate decât am crede, schimburile lungi continuând să se evidențieze. Aflată în dezavantaj fără excepție, compatrioata noastră a replicat tăios în numeroase rânduri, oferind o speranță publicului înfrigurat că o dispută echilibrată s-ar mai putea prelungi. 

Cu toate acestea, greșelile de plasament au costat scump, Ana având controlul situației foarte rar la serviciu. Insistența spre un tenis avansat, mai puternic, a dat roade pe termen lung pentru Garcia, deși nici erorile sale nu au venit sub o marjă limitată. Însă, o dată în plus, atleta născută în suburbiile Parisul a forțat pentru impunerea avansului de trei lungimi, moment în care nu s-a mai relaxat. 

Datorită ritmului alert și în secvența următoare, disputa cea mai lungă a ultimului set, presărată cu execuții excelente de ambele părți, campioana de pe iarba germană a făcut pasul decisiv către un nou trofeu. Interesant este că în aproximativ șase săptămâni, Caroline Garcia și-a trecut în cont mai multe triumfuri de simplu decât a făcut-o în patru ani întregi. Openul Poloniei i-a revenit fără îndoială meritoriu, după victoria cu 6 – 4 ; 6 – 1. De partea cealaltă a fileului, s-a remarcat ceva dezamăgire, însă un lucru este cert, pentru sportiva ce va pătrunde între primele 75 de poziții WTA. Chiar dacă ea nu a evoluat tocmai nefericit, ștacheta impusă de învingătoare a fost prea mare comparativ cu tot ce Ana Bogdan întâlnise și depășise în prealabil, pe zgura Varșoviei.

Poate că diferența s-a făcut exclusiv datorită standardului valorii, România putând să se apropie de rarisima performanță a două titluri în săptămâni succesive, o Simona Halep aflată la Washington necontribuind în vreo instanță. Dar precum canotajul și scrima au arătat drumul recent, tenisul de rang înalt conturează că va fi susținut vizibil în continuare, inclusiv datorită creșterii numelor precum cel al Anei Bogdan, chiar dacă, asemenea Irinei Begu, nu se mai regăsește în generația tânără.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/ana-bogdan-caroline-garcia-4-6-1-6-romanca-pierde-titlul-de-la-varsovia-1828155