Openul Australian s-a remarcat deseori ca fiind o competiție a rezistenței fizice. La capătul unei seri feminine dramatice (pe coordonatele locale), atât Simona Halep, cât și Sorana Cîrstea s-au recunoscut învinse, după dueluri foarte intense.

În cazul dublei campioane în turneele majore, confruntarea emoțională cu Alizé Cornet a împins-o din nou la limita resurselor, sub căldura victoriană. Contrar tuturor semnelor, finalista de la Melbourne din 2018 a cedat abia la capătul unui set decisiv ce ar fi putut merge la fel de bine în direcția opusă.

Compatrioata sa și-a văzut un parcurs de excepție stopat nu mai puțin frustrant de către Iga Świątek, după ce poloneza a pierdut actul inaugural, depășită de hotărârea adversarei sale, care însă a ratat prima sa accedere în sferturile de finală majore la Antipozi.

***************************

Teritoriul australian nu a fost străin excursiilor de lungă durată pentru tenismenele din România, speranțele fiind serioase și pentru 2022. În cazul unei ediții de Mare Șlem desfășurate sub standarde calendaristice normale, semnele nu s-au arătat deloc rele. Un prim tur dus ideal la capăt a fost urmat de alte dueluri interesante pentru toate reprezentantele României, începând cu cea mai titrată. 

Până vom ajunge la ea, celelalte compatrioate nu au avut decât de câștigat asupra propriei încrederi, doar că șansele nu au mai arătat grozav. Pentru Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian, oponentele rundei secunde au prezentat un calibru net superior, aspect complicat pentru orice debutantă în Melbourne Park. Pentru mai tânăra dintre bucureștence, oportunitățile au existat contra unei Madison Keys ce a demonstrat, între timp, că își poate atinge din nou maximul potențial.

În schimb, eșecul în minimum de acte înregistrat în contul ultimei câștigătoare de la Hamburg s-a transpus mai frustrant. În niciuna dintre manșe, Veronika Kudermetova nu a generat permanent controlul. Dimpotrivă, Gabi Ruse nu a reușit să capitalizeze secvențele scorului ce ar fi putut o purta măcar într-un duel decisiv. Același lucru nu a fost valabil și pentru Irina Begu, cea mai experimentată dintre capitoline fiind eliminată cu mult mai puține dubii de către Elise Mertens. 

Prin urmare, la capătul rundei secunde deja, în ciuda debutului perfect înregistrat de cvintetul românesc de simplu, atenția s-a menținut în două direcții. Mai întâi, Simona Halep și-a fixat bine obiectivele stagionale, poate mai puțin ambițioase decât cele anterioare, dar auspiciile s-au prezentat promițător. Succesul din cadrul primei competiții victoriene de pregătire va rămâne contabilizat inclusiv statistic, actualul sezon fiind deja mai bogat ca distincții decât cel anterior. Australian Open, însă, a reprezentat reala țintă a iernii tenisului. 

Replica generală permisă adversarelor din primele tururi nu s-a ridicat foarte sus, iar aspectul respectiv a însemnat chiar un real compliment la adresa consistenței sale. Ulterior disputei cu Magdalena Frech, au urmat două demonstrații de forță, înregistrate într-o oarece presiune. Beatriz Hadad-Maia nu a reușit să opună o rezistență susținută, după o seară a spectacolului pe arena centrală, între Nick Kyrgios și Daniil Medvedev. 

La acel moment, următorul pas era cunoscut deja, Danka Kovinić izbutind doar sporadic să se ridice la înălțimea finalistei din 2018. Muntenegreana ce a avut imense dificultăți în a contracara un joc de improvizație suprem executat de Emma Răducanu, chiar și fără lovitura sa plină de dreapta, s-a impus în doar trei jocuri contra Simonei. Numai că, adevăratele provocări aveau să înceapă abia apoi, ținând cont de isprăvile recente ale lui Alizé Cornet. O exponentă atât de talentată a Franței, ce a anunțat inclusiv că are în vedere opțiunea retragerii în viitorul apropiat, a ajuns datorită combativității sale de excepție, într-un punct nebifat din 2009. 

Revenirea imposibil de explicat, chiar și pentru ea, în fața Tamarei Zidanšek – cea care a avut de protejat fără succes un scor de 6-4; 4-1 – a valorificat pe deplin succesul autoritar acontat contra lui Garbiñe Muguruza în runda secundă. Punând la socoteală și bilanțul întâlnirilor cu favorita a cincisprezecea, care sugera două victorii în trei cazuri pentru charismatica sportivă franceză, misiunea dublei campioane de Mare Șlem nu putea fi complicată mai mult decât prin intermediul condițiilor meteo. 

Soarele dogoritor prezent pe Arena Rod Laver nu a fost niciodată un sfetnic bun pentru eleva lui Adrian Marcu, chiar dacă ea a deschis duelul de luni prin intermediul unui raliu remarcabil, adjudecat. Însă, adaptabilitatea și combativitatea în fața marilor momente nu i-a lipsit niciodată unei fost junioare de excepție. Ceva mai sigură pe propriile execuții, experimentând în turul precedent impactul maxim al căldurii sub presiune, Cornet a reușit să-și creeze ceva mai mult succes la retur. În ciuda faptului că românca nu și-a predat atuurile, primul capitol a trecut în contul tenismenei mai slab clasate în ierarhia mondială. 

Segmentul pozitiv a părut să fie extins și dincolo de primele 40 de minute ale confruntării. Precum și scorul avea să o transmită sub disconfortul termic ajuns la extrem în dreptul Simonei, nu am fost deloc departe chiar și de un posibil abandon, cele mai evidente rațiuni părând să vină în planul respiratoriu. Însă, în momentele de cumpănă completă, specifice cumva anilor dinaintea triumfurilor majore, constănțeanca a găsit toate resursele necesare pentru a se agăța în duelul tăriilor de caracter sportiv. Rezultatul s-a transpus într-o nesiguranță tot mai mare a adversarei, aflată, la câțiva pași, dar unii dificili, de un moment unic în carieră. 

Cinci jocuri acontate improbabil, dar consecutiv, au împins disputa către actul ultim și pe fondul ezitărilor lui Cornet, spre uluirea asistenței. Ambele începând cu un ușor adaos de energie datorită pauzei de vestiar obligatorii căldurii intense, lucrurile au părut să evolueze echilibrat în segmentul terț. Evident a fost și că șansele vor fi prezente în fiecare tabără, oportunitatea de break obținută cu multă șansă și precizie de campioana Melbourne Summer Set 1 dispărând însă prea rapid la jumătatea drumului.

Ulterior, cumva inevitabil luând seama presiunii favoritei în asemenea momente, greșelile au început să se adune din nou în contul fostei protejate a lui Darren Cahill. Atunci când ele aveau să înceteze, oportunitatea altei reveniri s-a întredeschis. Susținută puternic de majoritatea publicului australian (dar subliniem că nu și integral), jucătoarea noastră a îndepărtat primele două mingi de meci, la serviciu. Speranțele au existat pentru completarea revirimentului, doar că pe lângă ușoara însă vizibila superioritate energetică, Alizé Cornet a fost și puțin mai precisă când a avut mai mare nevoie. 

La finalul bătăliei care nici nu ar fi trebuit (cel mai) probabil să ajungă la un scor precum 6-4; 3-6; 6-4, emoțiile nu au mai putut fi stăpânite din partea tenacei franțuzoaice care a avut nevoie să ajungă la 32 de ani pentru a atinge un prim sfert de finală în axa de Mare Șlem. De cealaltă parte, în compania unei recunoștințe reciproc arătată, un parțial dureros, încheiat cu opt succese și un prim eșec la Melbourne, a marcat o promisiune a noilor dueluri colosale, pentru cea mai bine cotată compatrioată în clasamentul WTA.   

Interesant este că, măcar matematic, Simona Halep ar fi putut pierde respectivul statut, oricât de meritat sau nu rezonează realitatea din ianuarie 2022. Totul a depins de continuarea unui drum absolut grozav, pe care Sorana Cîrstea l-a anunțat încă din momentul confirmării succesului cu Petra Kvitová. 

Din nou, experiența de la Antipozi a ilustrat că scenele mari nu îi provoacă vreo temere atletei ce s-a văzut totalmente meritoriu înaintea rezultatului principal din întreaga carieră la Openul Australian. Față de învingătoarea încleștării descrise anterior, momentul ultimelor 8 nu este total necunoscut pentru laureata de la Istanbul. În încercarea de a ajunge într-un alt sfert de finală major după Roland Garros 2009, ea a reușit să demonstreze că poate se află la cel mai solid moment din întreaga carieră. 

Prestația împotriva dublei campioane de la Wimbledon a fost doar prima dovadă. Ca urmare a triumfului simplu în detrimentul Kristínei Kučová, eleva lui Adrian Cruciat și-a pregătit un duel pe Rod Laver Arena, dominat atât de vizibil împotriva Anastasiei Pavlyuchenkova. Deși vicecampioana în exercițiu de la Paris s-a impus în manșa mediană, ritmul dictat de româncă mai ales prin execuțiile de retur a fost imposibil de contracarat. Drept răsplată, am putea spune că cel mai important duel al ultimilor ani a urmat contra unei tinere care chiar a gustat gloria deplină pe Philippe Chatrier.  

La rândul ei, însă, Iga Świątek nu bifase vreun sfert de finală în capitala victoriană, chiar Simona Halep negându-i dezideratul în 2021. După foarte puține secvențe ale confruntării cu adversara din Târgoviște, campioana poloneză avea să descopere că misiunea îi va fi foarte grea. Impactul primei lovituri după serviciul advers, direcționat atât de adânc de Cîrstea, a accelerat vizibil ritmul jocului. 

Avansul s-a menținut de partea celei necotate pe lista favoritelor, capul de serie al șaptelea nereușind inițial să convertească primele cinci șanse de break înregistrate. Atunci când lucrurile nu au mers la fel de bine, românca nu s-a impacientat, preluând din nou inițiativa, în condițiile în care precizia oponentei scăzuse o dată în plus drastic. Poziția outsiderei în a izbuti eliminarea celei de-a treia favorite diferite a părut realmente favorabilă. Capitolina din Varșovia și-a găsit foarte greu cadența în a se distanța, fiind obligată la un efort extins de agresivitatea rivalei sale, de 31 de ani. Eventualele desprinderi au fost rapid anulate pe rând, inițiativa în sine fiind cedată foarte greu de aceasta din urmă, chiar și cu prețul obișnuitelor multe erori.

Fluența în dreptul locului 38 WTA provizoriu a părut să reatingă valori maxime în startul manșei decisive, unde cu siguranță, presiunea a stat aproape exclusiv pe umerii Igăi. Obligată să își acceseze finalmente sclipiri din cel mai bun joc personal, recenta participantă la Turneul Campioanelor a reușit să ocolească cinci oportunități de break ale adversarei în același game cu numărul 4. Puntea psihologică a părut majoră din respectiva clipă, dominarea terenului începând să se remarce vizibil de la retur, în dreptul tinerei poloneze. Treptat, pentru întâia oară, echilibrul a fost realmente destabilizat spre dezavantajul concurentei prezente în aceeași fază a turneului din 2017. 

Inexactitățile tot mai dese au urmat pentru o compatrioată aflată realmente la primul joc lung al actualei campanii. Cadența imprimării agresivității a dispărut, iar rezultatul s-a remarcat într-un final fără mare intrigă al disputei consumate pe Margaret Court Arena. Într-o seară de mare calitate, Iga Świątek ar fi putut chiar să fie depășită, însă cu o gestiune dovedită superioară, victoria contra unei tricolore meritorii, succesul a venit cu 5-7; 6-3; 6-3, sub privirile vocalilor compatrioți albi-roșii.

Așadar, la capătul a două dispute din optimi cu povești vădit diferite, dar încheiate în ambele cazuri la peste 150 de minute, parcursul tenismenelor României s-a sfârșit la proba individuală feminină din 2022. Un Australian Open de memorat va trece în istorie cu destule reușite, însă cu momente ale eventualului regret deopotrivă, mai ales în dreptul celor mai talentate două conaționale prezente la Melbourne.

Surse: https://www.sport.ro/tenis/erau-deja-incalzite-simona-halep-si-alize-cornet-au-jucat-cel-mai-spectaculos-prim-punct-vazut-recent.html