O nouă după-amiază australiană de tenis cu reprezentare tricoloră a adus din plin dramatismul în formă pură, pe care Simona Halep l-a transformat într-un nou triumf.

Anterior succesului ei memorabil reportat cu Viktorija Golubic, Irina Begu nu i-a putut rezista integral Amandei Anisimova, în încercarea accederii sferturilor Melbourne Summer Set.

Meciurile disputate pe Rod Laver Arena au avut manșa decisivă ca element comun. Victoria favoritei secunde din cadrul tabloul tabloului de concurs 1 a venit însă după o dispută excepțională, aflată pentru prima treime la discreția româncei. 

Cu toate acestea, actul al treilea a adus momente foarte delicate, peste care atleta din Constanța a izbutit să treacă emfatic, în ciuda erorilor des comise de-a lungul celor peste 155 de minute traversate pe teren.

******************

Rezervele remarcabile nu rămân întotdeauna la dispoziția tuturor competitorilor. Mai mult, întâlnim constant cazuri în care încrederea dispare în situații critice. Privind spre asemenea confruntări, în pofida faptului că elementul rutinei trebuie considerat crucial, izbânzile nu se conectează întotdeauna cu obișnuințele. 

Pe lângă circumstanțele generale și sanitare, ce ar fi trebuit să devină o obișnuință pentru toți artizanii sportului alb, câteva alte considerente rămân în prim-plan cu atenția asupra Antipozilor, la început de an. Pregătirea oricărei stagiuni se realizează din timp, însă realitatea ne va indica întotdeauna că gestiunea reușită într-o atmosferă general dificilă, va fi mereu complexă. 

Nucleul argumentului este însă reprezentat prin faptul că acel set de condiții nu se va schimba, iar șederea la capătul opus al lumii se dorește a fi cât mai lungă, energia fiind cu greu conservată. Într-un asemenea context, expansiunea competițiilor sau dimpotrivă, restrângerea lor, întâmpină protagoniștii cu alte provocări. Obiectivul celor ce au gustat marele succes este reprezentat de marele turneu, pregătit să mai adauge un capitol în fila de istorie, extinsă peste un secol.

Până să vedem ce va oferi Australian Open 2022, gândindu-ne inevitabil către numele ce va fi din nou asociat cu istoria absolută, în eventualitatea altui triumf, Novak Djoković, realizăm cum jocul în sine se poate schimba brusc. Melbourne a ghidat practic momente excepționale pentru mulți eroi aflați în activitate, de la Roger Federer, Rafael Nadal la surorile Williams. Actualmente, toate legendele enumerate se află în pericol de a nu evolua pe scena australiană, iar contextul excepțional în care campionul sârb s-a poziționat recent, face ca tabloul tenisistic așa cum îl cunoaștem să se schimbe treptat, dar iremediabil. 

Chiar și astfel, federația locală de specialitate și forurile internaționale s-au pus de acord asupra noii metode a pregătirii primului reper major al anului. Demonstrațiile propriu-zise de pe hardul austral atribuie bucurie, pentru toți cei care au simțit lipsa duelurilor ce rescriu analele disciplinei. Nivelul pregătirii nu poate să fie atins altfel decât prin săptămânile premergătoare parcurse la o maximă intensitate.

Desigur, dacă ultimul aspect va trebui bifat prin episoadele încrâncenării pe tabela de scor, va rămâne de văzut și care este impactul unui demaraj abrupt. Mai ales în cazurile fetelor, ascensiunea formează un larg paravan al încrederii. Ca urmare, multiplele șanse de măsurare a propriului nivel, începute atât la Adelaide, cât și în orașul reper al statului victorian, cristalizează o lună ianuarie situată atât de departe de normalitate în anul precedent. 

Pentru sportivele ce reprezintă culorile tricolorului autohton, decorul australian a devenit treptat foarte plăcut. Bineînțeles, situații precum cea a lui Jaqueline Cristian, care debutează practic la un nivel constant ridicat, se exclud din ecuație. Dar, atletele ce se pot mândri realmente cu experiență, au dezvoltat o constantă la început de campanie. 

Inclusiv în 2020, sentimentul a fost în general unul pozitiv, multe dintre compatrioatele noastre fiind implicate în instanțe de top. Prezentul nu a rămas multă vreme needificat, în condițiile în care prestațiile tuturor s-au ridicat la un barometru ridicat. Ambele tablouri de concurs au ridicat multe puncte ale interesului autohton, începând, bineînțeles cu cel al principalei exponente a țării noastre, în mod incontestabil. 

Dar, alături Simonei Halep, Irina Begu a reușit încă o dată să arate că nivelul ei maxim se poziționează în continuare mult mai sus decât ierarhia a arătat-o în ultimele luni. Principala rațiune pe care o vom folosi drept pozitivă în favoarea ei, este că arsenalul tehnic posedă virtual toate instrumentele pentru perpetuarea excelenței. 

Problema, nu pentru puțină vreme, sugerează că atuurile aflate la îndemâna capitolinei au parte de inconstanță, cel puțin atunci când competițiile avansează. Contraexemplele s-ar reduce recent la experiența primordială din Cleveland, acolo unde doar Anett Kontaveit i-a oprit ascensiunea spre un trofeu. În rest, parcursurile au arătat ceva consistență, chiar în Australia, avansările spre sferturi venind inclusiv spre finalul iernii precedente. Revenirea spre emisfera sudică a părut din nou să aducă impactul pozitiv scontat, o dată în plus. 

Niciun imbold nu a putut fi egalat, în cadrul turnirului Melbourne Summer Set 2 de victoria reportată cu atât de multă încredere, contra favoritei principale. Jessica Pegula a fost depășită în minimum de acte, în condițiile unei prestații realmente grozave. Apoi, trecând peste dificultățile pe care Jasmine Paolini i le-a oferit, chiar în fiecare act al duelului de rundă secundă, românca a dus la capăt o revenire ce a însemnat prezența într-un alt sfert de finală la Antipozi. După cum așteptările au dictat-o, următoarea adversară a semnalat un nivel diferit. 

Amanda Anisimova s-a dovedit o provocare prea mare, chiar și pentru o Sorana Cîrstea ce a avut propriile șanse, venite pe un val al entuziasmului evident. Echilibrul a existat pentru un anume interval de timp, însă anularea lui a reprezentat efectiv încheierea speranțelor pentru conaționala Irinei Begu. Arena Rod Laver a ridicat din nou miza în vederea unui rezultat excelent, în contul a două jucătoare aflate în afara primelor 60 de poziții mondiale. Inițial, amploarea disputei nu a părut mai mare pentru sportiva ajunsă la 31 de ani. 

Dimpotrivă chiar, jocul exploziv al tinerei de peste ocean nu a arătat deloc încurajator, iar ca directă consecință, tenismena antrenată din nou în principal de Victor Crivoi a reușit să profite de cea mai mare parte a situațiilor în care a putut prelua controlul raliurilor. Serviciul, însă mai ales activitatea la primire s-a arătat remarcabilă, pe măsură ce fiecare joc cu prelungiri a fost acontat de către Irina. 

Cumva anormal, luând în calcul natura foarte competitivă a fostei semifinaliste la Roland Garros în 2019, scorul a continuat să se extindă cu rapiditate în primul act, fără ca adversara sa să cedeze inițiativa. Într-un tipar de joc situat la poluri opuse, destinația manșei inaugurale a fost imposibil de răsturnat, având în considerare că Anisimova nu a pătruns pe tabelă decât la ultima sa oportunitate. La suprafață, succesul nu ar fi părut deloc departe, însă părea greu de crezut și că americanca va menține aceeași intensitate negativă. 

Într-un start mult mai bine echilibrat al următoarei manșe, ritmul s-a accelerat în favoarea pretendentei mai slab clasat. Succesiunea a două dispute succesive enorm de lungi, cu oportunități vizibile de ambele părți a favorizat o desprindere cu impact important asupra ecuației confruntării. Moralul mai ridicat a fost contrabalansat, ca urmare, în dreptul nord-americancei, întrucât în continuare nivelul maxim a lăsat de dorit. Scenariul din actul precedent s-a repetat dincolo de startul manșei finale. 

Doar că, prima slăbiciune majoră înregistrată de Begu a fost rapid tratată cu agresivitate din terenul opus. Iar, presiunea a persistat din partea Amandei Anisimova, fluxul deplasării fiind, de asemenea, atent concentrat. Finalul disputei a sosit pe un fond mai puțin tensionat, Irina Begu cedând o confruntare interesantă, cosumată la capătul a aproximativ 110 minute ale marilor oportunități. În mod categoric, o primă incursiune încurajatoare pentru o fostă semifinalistă de dublu în Melbourne Park s-a încheiat și cu ceva sentimente ale dezamăgirii. 

Pentru proba de simplu, atribuită Openului Australian, istoria recentă a țării noastre ne indică un singur nume. Pentru putea spera măcar la un eventual ultim act de Mare Șlem la Antipozi, Simona Halep avea nevoie în continuare să își conserve elementul cadenței, pentru care evident primează și cel fizic. 

Indiciile startului de stagiune au arătat destule speranțe, dacă ne gândim la finalul sacadat din 2021, înaintea semifinalei programate la Linz. Aceeași fază a competiției a revenit pentru a treia competiție succesivă în prim-plan, la Antipozi datorită a două prestații excelente împotriva lui Destanee Aiava și Gabriela Ruse. 

În cadrul Summer Set 2, Viktorija Golubic ar fi trebuit să reprezinte cel mai dur obstacol de până la actualul moment. Surprinzător, în cel de-al doilea duel cu reprezentare românească succesivă pe arena centrală, replica unei medaliate olimpice cu argint pe echipe a fost modestă. În ciuda faptului că primele patru jocuri s-au câștigat contra serviciului, superioritatea din teren s-a dovedit indubitabilă în dreptul capului secund de serie, care a permis doar patru puncte adjudecate de adversara din Țara Cantoanelor pe propria lansare. 

Ritmul deosebit de intens a părut să continue în favoarea româncei, care a obținut rapid controlul tabelei și în setul al doilea. Cu atât mai greu de crezut, la capătul primelor 50 de minute s-ar fi dovedit un scenariu dramatic. Favorita a șasea nu a reușit să pună stăpânire pe propriul joc decât în momentul în care erorile adverse i-au permis astfel. 

O șansă importantă pentru un eventual dublu break a fost irosită cu returul. Și totuși, un joc suficient de solid a adus-o pe Simona în situația de a servi pentru o nouă victorie scurtă. Încercarea a fost ratată pe fondul frustrării ce a continuat să se acumuleze în secvențele precedente, puțin peste limită. Medaliata cu argint la Tokyo a profitat de pasajul foarte modest al oponentei pentru a forța intrarea în setul final neanticipat. 

Treptat, dar vizibil, o partidă de control a pătruns într-o zonă de uzură care ne-a amintit, printre altele, de marile încleștări purtate de jucătoarea noastră pe Arena Rod Laver. Asemenea semifinalei și finalei din 2018, tensiunea s-a dovedit realmente apăsătoare, însă a persistat în ambele extremități ale terenului, o mențiune, fără îndoială, esențială. 

Echilibrul a fost menținut în aproape fiecare joc, românca fiind prima care a preluat avantajul. Neconservarea sa pe propriul serviciu s-a transformat în adevărate dueluri de anduranță, în care Halep ar fi putut ceda, în ocazii recente. Doar că, în ciuda frustrărilor evidente, patru mingi prin intermediul cărora Viktorija Golubic ar fi servit ulterior pentru succes – dintre care selectăm trei consecutive – au fost înlăturate remarcabil, în ciuda unei prime lovituri rămase inconstantă. 

Depășirea momentului de cumpănă a conferit suficient elan defensiv pentru ca ocupanta locului 20 WTA să forțeze pasul pivotal spre o victorie dificilă, dar valoroasă. Celebrând cu o mai mare tonalitate vocală decât în multe alte cazuri, jucătoarea conciliată de Adrian Marcu a trecut linia de sosire după un set final de aproximativ 70 de minute. Rezultatul, 6-2; 5-7; 4-6, a părut imposibil de materializat la debutul unei amiezi victoriene furtunoase. O confruntare epuizantă, dar necesară, ar putea reprezenta semnalul ideal pentru o revenire spre vârf a dublei campioane de Mare Șlem.

În consecință, întâlnirile extinse la maximum de tensiune au adus rezultate distincte în privința compatrioatelor implicate în sferturile Melbourne Summer Set. Dincolo de tensiune, dramatismul total sau dezamăgiri, continuarea primei călătorii a segmentului tenisului feminine o regăsește din nou în centrul atenției pe o remarcabilă Simona Halep.

Surse: https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-viktorija-golubic-6-2-5-7-6-4-victorie-si-calificare-in-semifinale-pentru-halep-dupa-un-meci-maraton-1454419