Secolul XXI a adus provocări în multe domenii care au avut o dezvoltare cu totul remarcabilă în ultimele decenii, iar sportul, alături de tehnologie, era pe o traiectorie ce părea de nestăvilit până când s-a izbit de un obstacol neașteptat în 2020.

Extinderea foarte rapidă a unui agent patogen necunoscut a adus și întregul univers al sportului într-un moment forțat de repaus aproape complet. Iar excepțiile de la această pauză forțată sunt tot mai puține.

Răspândirea coronavirusului pe întregul mapamond a provocat o instabilitate uriașă, care a atins în aceste zile un nou reper memorabil: Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru vara anului 2021.

Bineînțeles, hotărârea a venit într-un context ce continua să se prezinte defavorabil, după o lungă perioadă în care veștile proaste s-au tot acumulat. În ultimele trei săptămâni, mari competiții au fost nevoite să adopte măsuri similare sau chiar mai drastice, în condițiile expansiunii crizei COVID-19. Luând în considerare impactul întreruperii unor asemenea evenimente, putem spune că întreaga activitate sportivă se regăsește într-un moment de cumpănă.

Treptat, pe măsură ce noul virus s-a extins la nivel internațional, au fost aplicate diferite metode în încercarea de a duce competițiile mai departe. 

Fotbalul a încercat să adopte la cel mai înalt nivel, varianta disputării partidelor fără spectatori. Însă, ca urmare a agravării situației pe plan european, UEFA a decis suspendarea Ligii Campionilor și a Europa League. Situația a devenit bizară mai ales în Champions League. Manșa retur a optimilor de finală s-a finalizat doar parțial, cu patru dueluri tranșate din opt. 

În zilele care au urmat, principalele campionate interne care nu o făcuseră deja, și-au întrerupt activitatea, excepții notabile reprezentând atunci Superliga din Turcia și primul eșalon din Rusia. Liga I a fost, la rândul ei, nevoită să-și suspende sezonul 2019-2020, până la o ameliorare a situației generale din România. Pentru toate competițiile europene de club, impasul continua să se adâncească.

Într-un asemenea context, reprogramarea unui Campionat European organizat în 12 state a devenit inevitabilă. UEFA a reprogramat turneul final tot pentru vara anului viitor.

În noaptea care a succedat ultimelor partide din Champions League (11-12 martie), influența coronavirusului a pus capăt ostilităților și în NBA. Liga profesionistă de baschet a Americii de Nord a amânat pe termen nedefinit stagiunea, ca urmare a infectării centrului lui Utah Jazz, Rudy Gobert. Francezul care inițial nu a tratat problema virusului într-o manieră potrivită a fost primul baschetbalist testat pozitiv pentru COVID-19.

Din acel moment, s-a hotărât suspendarea tuturor partidelor care nu se aflau încă în desfășurare. Între timp, efectele coronavirusului asupra programului ligii au devenit majore pe termen lung, după ce chiar și starul Kevin Durant a fost confirmat ca fiind infectat. Principala achiziție a lui Brooklyn Nets din vara precedentă este probabil cel mai cunoscut jucător afectat direct de virusul provenit din Wuhan.

Într-un scenariu optimist, bleacherreport.com descrie prin intermediul datelor ESPN, că sezonul regulat s-ar putea relua chiar și în august, deși programul stagiunii ulterioare va fi afectat. Într-un cadru contrar, al anulării, riscurile financiare însumează (pentru echipele din NBA) pierderea a aproximativ 500 de milioane de dolari (conform mediafax.ro). NHL (liga profesionistă de hochei) a fost întreruptă la scurtă vreme după suspendarea NBA, iar liga de baseball MLB și-a amânat deja startul sezonului.

Debutul lunii martie a adus și întreruperea circuitelor profesioniste de tenis, eveniment declanșat practic, la Indian Wells. Turneul californian a fost prima competiție majoră anulată în 2020 din pricina coronavirusului. S-a ajuns în prezent, până la punctul în care ostilitățile să fie reluate cel mai devreme pe 7 iunie. În consecință, Roland Garros 2020 a fost reprogramat pentru finalul lunii septembrie, iar organizarea de la Wimbledonului este în dubiu.

Sporturile cu motor au de suferit enorm în condițiile pandemiei de coronavirus. În ciuda unor eforturi considerabile de rearanjare a programului competițional, Formula 1 a fost nevoită să anuleze deja Marele Premiu Al Principatului Monaco, alături de cel al Australiei. Toate celelalte curse programate până la jumătatea lui iunie au fost amânate. În Motomondialul de viteză, s-au produs, de asemenea schimbări ale calendarului. Cel dintâi Grand-Prix al clasei regine ar fi încă programat la Jerez pe 3 mai. Două dintre competițiile primordiale ale motorsportului internațional (F1 și Moto GP) nu au debutat în 2020.

Campionatul Mondial de Snooker – disciplină care și-a continuat recent parcursul normal – va urma să fie disputat în timpul verii, conform adevărul.ro. Evenimentul de la Sheffield ar fi trebuit să se desfășoare între 18 aprilie și 4 mai.

Finalmente, extinderea masivă a coronavirusului avea să afecteze major și întregul program al activităților olimpice și preolimpice. Deciziile radicale luate de Canada și Australia, de a nu trimite delegații la Tokyo în 2020, au prevestit inevitabila amânare a Olimpiadei din Japonia, oficializată marți.

Impactul pandemiei de coronavirus și-a arătat adâncimea și în sport (de altfel, într-o perioadă foarte scurtă). Efectele negative ale acestui impas ar putea fi doar la început, luând în calcul și aspectele financiare ale industriei sportive. 

În același timp, merită amintit că mulți sportivi de clasă mondială se implică activ pentru combaterea efectelor COVID-19. Susținerea lor se transpune atât în plan moral, cât și în cel financiar. 

Planeta trece printr-o perioadă deosebit de grea, iar ceea ce am putea numi acum și simplele jocuri, nu sunt ocolite absolut deloc. Evenimentele sportive sunt deja trecute pe un plan secund al percepției umane, dar desfășurarea lor reprezintă încă un punct de interes important în societatea actuală.

Surse:

https://www.euractiv.ro/eusport/coronavirus-uefa-amana-campionatul-european-de-fotbal-pentru-2021-17962

https://bleacherreport.com/articles/2880518-report-current-nba-season-expected-to-resume-even-if-2020-2021-start-is-delayed

https://www.mediafax.ro/sport/pierderi-uriase-pentru-echipele-din-nba-daca-nu-se-reia-campionatul-18991552

https://www.masslive.com/redsox/2020/03/coronavirus-when-will-mlb-season-start-sportsbook-says-june-1-is-unlikely-but-opening-day-probably-will-come-before-aug-1.html

https://edition.cnn.com/2020/03/22/americas/canada-no-athletes-tokyo-olympics/index.html

https://adevarul.ro/news/sport/campionatul-mondial-snooker-amanat-cauza-covid-19-1_5e74ec8b5163ec427110234e/index.html