Comisia Europeană anunță că sprijină statele membre UE în gestionarea impactului pe care pandemia de coronavirus îl are asupra sectorului sportiv.

În cadrul unei videoconferințe din 21 aprilie 2020, miniștrii sportului din UE au făcut schimb de informații cu privire la măsuri prevăzute sau instituite deja pentru a ajuta sportivii, cluburile, federațiile și organizațiile sportive să sprijine menținerea locurilor de muncă în acest domeniu și să promoveze activitatea fizică în general, în circumstanțele excepționale actuale.

Comisia a prezentat instrumentele și resursele de care dispune pentru a oferi asistență și a invitat statele membre să le folosească în sectorul sportului. Printre acestea se numără Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII), Sprijinul pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență (SURE) și Cadrul temporar pentru ajutorul de stat.

Miniștrii sportului au avut un schimb de opinii privind: 

  • măsuri specifice prevăzute sau instituite deja pentru a sprijini sectorul sportului
  • modalități de a asigura continuitatea în pregătirea sportivilor și de a consolida activitatea fizică a cetățenilor, asigurând totodată siguranța lor și limitând răspândirea virusului
  • pașii următori care urmează să fie pregătiți și făcuți pentru a reîncepe cu succes activitatea în sectorul sportului. 

”Sportul ne învață să fim rezistenți și disciplinați, dar și ce înseamnă solidaritatea și cum să acționăm ca o echipă. Vom înființa o platformă care să faciliteze schimbul de bune practici și experiențe între statele membre. În acest moment de criză, vom continua să folosim instrumentele noastre existente, inclusiv Erasmus+ și Săptămâna Europeană a Sportului pentru a ajuta sectorul sportiv, dar va trebui să oferim și soluții inovatoare. Voi face tot posibilul pentru a asigura un răspuns european coordonat”, a declarat Mariya Gabriel, comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă cu sportul.